Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku vyčíňa vlakový podvodník: Svedectvo cestujúcej, ktorú mladík (22) okradol

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slováci sú v strehu. Internetom sa totiž šíria negatívne skúsenosti okradnutých cestujúcich, ktorých požiadal o pomoc mladík na vlakovej stanici. Podľa svedectiev dokáže ľudí šikovne oklamať a získať si ich dôveru.

Podľa svedectiev ľudí ide o 22-ročného mladíka pôvodom z Kysuckého Nového Mesta, ktorý sa pohybuje na vlakových staniciach. Tam zastavuje náhodných cestujúcich s prosbou, že si od nich potrebuje požičať peniaze, zvyčajne na vlakový lístok. Zároveň im sľúbi, že im požičané peniaze do dvoch dní pošle na účet a poskytne aj telefónne číslo, na ktoré mu majú poslať svoje číslo účtu.

Pozor na podvodníkov: Muž chcel obrať starenku (87) o úspory, iní sa vydávali za elektrikárov

Vyskytli sa však prípady, keď ľuďom tvrdil, že telefónne číslo patrí jeho sestre, ktorá je momentálne nedostupná a on za ňou cestuje do Košíc. Iným oklamaným hovoril, že práve ide z brigády a keďže sú jeho rodičia v zahraničí, potrebuje si požičať peniaze, pretože inak by sa nemal ako dostať domov.

Okradnutá žena vzala spravodlivosť do vlastných rúk

Mladíka ľudia videli pohybovať sa v Žiline, v Bratislave, Banskej Bystrici, ale aj vo Viedni či dokonca v Prahe  na letisku. Osobnú skúsenosť s ním mala aj naša čitateľka, ktorú podvodník okradol vo vlaku smerujúceho z Ostravy do Žiliny.

„Hovoril, že potrebuje peniaze na cestu do Košíc na vlak, lebo čaká na výplatu a bude musieť spať na stanici, ak nezoženie 27 eur. Dala som mu teda 20 eur a odfotila som si jeho občiansky preukaz,“ spomína čitateľka, ktorej mladík povedal, že pochádza z Bratislavy. Nesedelo jej však, že má v občianskom preukaze uvedené bydlisko v Kysuckom Novom Meste.

Okradnutá čitateľka zobrala spravodlivosť do vlastných rúk a podarilo sa jej skontaktovať sa s mladíkovou rodinou. Tá jej prezradila, že syna vyhodili z domu a aj v minulosti už pýtal od ľudí peniaze na vlak. „Našla som ho na Facebooku, kde som sa doňho pustila takým štýlom, že údajne patrím k dvom ľuďom, ktorým peniaze vrátil,“ dodala čitateľka, ktorá dokonca našla webové stránky venované tomuto podvodníkovi. „Na tých stránkach sú prípady, keď ľudí obral o 100 až 250 eur,“ doplnila.

Na muške ho má aj polícia

Ako sa Topkám podarilo zistiť, o podvádzajúcom mladíkovi už vie aj polícia v Bratislave a Žiline. Na odbore železničnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave evidujeme doposiaľ jeden Vami uvedený prípad, ktorý bol kvalifikovaný ako priestupok proti majetku. Objasňovanie tohto priestupku bolo 1. marca 2016 ukončené a vec bola v zmysle ustanovení zákona č. 372/1990 Zb.  o priestupkoch postúpená Okresnému úradu v Bratislave,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Žilinská polícia eviduje prípad zo železničnej stanice Čadca, kde si mal mladík 4. júna 2016 požičať 20 eur. „Potrebu finančnej hotovosti odôvodnil tým, že je učeň, pričom vykonáva prax, za ktorú mu nebola vyplatená finančná hotovosť a potrebuje na cestu vlakom k svojej sestre. Sľuboval, že po docestovaní do Ružomberka finančnú hotovosť okamžite pošle na účet. Následne poskytol mladík osobe telefónne číslo, na ktoré mu má poslať číslo účtu, čo poškodený aj učinil. Poškodený čakal až do 8. júna 2016 z dôvodu medzibankového prevodu, ale peniaze neprišli. Niekoľkokrát sa s podozrivým pokúšal spojiť, ale telefón nedvihol a nereagoval ani na SMS správy, z tohto dôvodu podal oznámenie na polícii. Železničná polícia v Žiline vykonáva objasňovanie priestupku proti majetku,“ spresnila žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Vlak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: VlakVlakový podvodník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu