Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Detaily pekla, ktoré sa dialo za dverami domu: Zúfalá matka z Michalian o úteku chlapcov (7,8)

Deti utiekli z pestúnskej rodiny Zobraziť galériu (4)
Deti utiekli z pestúnskej rodiny (Zdroj: Foto: TVJoj)

MICHAĽANY - Košickí policajti mali plné ruky práce. Pátrali po dvoch súrodencoch, ktorí zmizli ešte v nedeľu večer. Našli ich na druhý deň v pivnici opusteného domu v Michaľanoch. Náhradní rodičia ale deti nechcú. Ako mama povedala, po piatich rokoch je z Adama a Kristiána psychicky na dne.

Policajti so psovodmi a dobrovoľníkmi chlapcov našli až v pondelok. Deti prežili celú noc samé v pivnici neobývaného domu v Michaľanoch. "Chlapci sa v nedeľu večer hrali na dvore, potom odišli a nepodali o sebe žiadnu správu," opísala hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová.

Dvor, kde sa deti hrali
Zobraziť galériu (4)
Dvor, kde sa deti hrali  (Zdroj: Foto: TVJoj)
  

Súrodenci zmizli z dvora rodinného domu bez slova. Po tom, čo ich muži zákona vypátrali, ostali prekvapení. Zarazilo ich, že sa chlapci nebáli. Našťastie, deti neboli zranené, vrátili ich do pestúnskej rodiny.  

Pivnica, kde súrodencov našli
Zobraziť galériu (4)
Pivnica, kde súrodencov našli  (Zdroj: Foto: TVJoj)

Ako informuje televízia Joj, náhradní rodičia nie sú z celkovej rodinnej situácie nadšení. Chlapcov chcú vrátiť do detského domova, no nedarí sa im to. "Úrad práce nás klame, že sa to nedá, že musíme počkať, že o týždeň, potom zase o týždeň, o mesiac," posťažovala sa náhradná matka. Adam a Kristián sú v pestúnskej starostlivosti takmer päť rokov. No podľa matky sú veľmi problémoví. S ich výchovou si rodičia nevedia rady, úteky z domu sa dejú opakovane. "Oni spolu sexuálne žijú. Hrajú sa s pipíkom, dávajú si ho do úst, do zadku," opísala náhradná matka. Podľa sexuologičky Danici Caisovej u takých malých detí sa ešte nepredpokladá sexuálny motív. 

Názor sociálky

"Ide o veľmi komplikovaný a veľmi citlivý prípad dvoch psychicky výrazne hendikepovaných maloletých detí," vysvetlila hovorkyňa ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Náhradná matka
Zobraziť galériu (4)
Náhradná matka  (Zdroj: Foto: TVJoj)

Súrodenci sa už niekoľkokrát podrobili psychiatrickej liečbe, no podľa náhradných rodičov neúspešne. "Už to bude päť rokov, čo ja trpím. Ja som už psychicky na dne, lebo je to hrozné,"  sťažuje sa matka. Podľa Lukáčovej už úrady pracujú na umiestnení detí do detského domova, kde im zabezpečia špeciálnu starostlivosť.

Viac o téme: ChlapciPestúnska rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu