Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Linka pre týrané osoby sa osvedčila: Pomohla v stovkách prípadoch utrápených ľudí

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

BRATISLAVA - Už viac ako pol roka funguje na Generálnej prokuratúre SR Linka pre týrané osoby, na ktorú sa môžu obrátiť ľudia so svojím trápením. Od spustenia odstúpili na príslušné útvary už stovky podaní. Volajúcimi sú zúfalí ľudia, alebo ich známi, ktorí si nevedia rady so zložitou životnou situáciou, či nelichotivým osudom. Prinášame vám príbehy konkrétnych ľudí, ktorí v núdzi zavolali.

Na Linku pre týrané osoby zavolala ešte v marci zúfalá žena a sťažovala sa, že ju napáda vlastný syn. Okresná prokuratúra v Prievidzi odstúpila polícii zvukovú nahrávku volajúcej ženy s tým, aby zabezpečila okamžité preverenie skutočností, ktoré boli obsahom nahrávky. Oznamovateľku mali ihneď kontaktovať a ak sa jej slová povrdia, bolo potrebné spísať trestné oznámenie.

Zúfalá žena sa sťažovala na svojho syna, ktorý ju napáda a vyhráža sa fyzickou likvidáciou. Od septembra 2014 do 24. marca 2015 v Prievidzi sa matke opakovane vulgárne vyhrážal zabitím a zničením, čo u nej vzbudilo obavu o svoj život a zdravie. V súčasnoti už obvinený syn v minulosti napadol aj svoju babku, teda matku poškodenej ženy, ktorá s nimi býva v spoločnej domácnosti. Za krádež jej peňazí bol v minulosti odsúdený. "Trestné oznámenie bolo s oznamovateľkou spísané dňa 24. 3. 2015. Poverený príslušník  PZ Prievidza dňa 10. 4. 2015 začal trestné stíhanie a zároveň vzniesol obvinenie mužovi pre prečin nebezpečného vyhrážania," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová a doplnila, že na základe návrhu prokurátora na vzatie obvineného do väzby, bol muž Okresným súdom Prievidza vzatý do väzby z dôvodu, že obvinený bude pokračovať v trestnej činnosti.

Ďalší prípad nešťastnej ženy

Prokuratúra okamžite reagovala aj na ďalšie oznámenie. Na linku pre týrané osoby zatelefonovala príbuzná, ktorá oznámila psychické a fyzické týranie ženy jej manželom v okrese Stará Ľubovňa. Na základe odstúpenia zvukovej nahrávky začala konať príslušná prokuratúra a polícia. Okresný súd v Starej Ľubovni akceptoval návrh prokurátora a obvinený je stíhaný väzobne.

Generálna prokuratúra spúšťa ďalšie linky

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky od 1. novembra 2015 spúšťa telefonické linky pre týrané osoby na jednotlivých krajských prokuratúrach," oznámila hovorkyňa a vysvetlila, že každá krajská prokuratúra bude mať telefonickú linku určenú pre nahlásenie násilia v rámci kraja, kde dochádza k jeho páchaniu. Týrané osoby alebo osoby, ktoré majú vedomosti o páchanom násilí na nich, môžu svoje poznatky oznámiť na bezplatnej telefonickej linke Generálnej prokuratúry SR. Telefónne číslo: 0800 300 700, e-mail: tyranie@genpro.gov.sk.

Údaje, ktoré je potrebné uviesť

Linka slúži na prijatie oznámení o páchanom násilí bez priameho kontaktu s prokurátorom. Dĺžka hovoru je 5 minút. Oznamujúci by mal po zaznení signálu uviesť svoje meno a priezvisko, meno a priezvisko osoby, ktorej sa násilie týka, miesta jeho páchania, kontaktnú adresu a konkrétne informácie o páchanom násilí.

"Telefonická linka a emailový kontakt nie sú určená ako právna poradňa, pretože prokurátor zo zákona nie je oprávnený poskytovať právne rady, ani výkladové stanoviská k právnym predpisom," vysvetlila Predajňová a doplnila, že určení prokurátori starostlivo vyhodnocujú skutočnosti uvedené volajúcimi a píšucími osobami a podľa obsahu ich posudzujú ako trestné oznámenia alebo podnety na preskúmanie postupu orgánov činných v trestnom konaní v konkrétnej trestnej veci. "V prípade, ak ide o bezprostredné ohrozenie života, je potrebné kontaktovať priamo políciu. Ak volajúci očakáva okamžitú reakciu v podobe rady, k dispozícii je linka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky," upozornila hovorkyňa.

Linka funguje od marca 2015

Jaromír Čižnár pri svojom menovaní do funkcie deklaroval, že jednou z jeho priorít je aj ochrana maloletých detí a týraných žien. Generálna prokuratúra SR oficiálne spustila telefonickú linku a e-mailový kontakt dňa 16. 3. 2015.

Od 16. marca do 25. októbra 2015 bolo odstúpených na príslušné krajské prokuratúry 370 podaní. Od 1. novembra 2015 sa zavádzajú telefonické linky pre týrané osoby na jednotlivých prokuratúrach. „Pre väčšiu operatívnosť využitia získaných informácií sa zriadili linky na jednotlivých krajských prokuratúrach s tým, že nápad podnetov a včasnosť ich vybavovania, resp. včasnosť prijímania nevyhnutných opatrení bude pravidelne prísne kontrolovaná zo strany Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky“ vysvetlil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 


 

Viac o téme: LinkaŽenaTýranieGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu