Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Perfektná práca košických policajtov: Po rokoch rozložili gang fantómových dopravcov!

Zaistené veci Zobraziť galériu (6)
Zaistené veci (Zdroj: Foto: polícia)

KOŠICE - Obrovský úlovok sa podaril košickým kriminalistom. Ukončili rozsiahle vyšetrovanie prípadu „fantómových“ dopravcov. Deväť osôb fiktívne obchodovalo s tovarom v zahraničí. Podvodmi pripravili spoločnosti o viac ako 688 tisíc eur.

"Košickí policajti ešte v roku 2007 rozložili organizovanú skupinu, ktorá sa zaoberala „fantómovou“ prepravou fiktívnymi dopravnými spoločnosťami," informovala hovorkyňa košických policajtov Jana Mésarová. Organizovaná skupina prostredníctvom falošných dokladov na rôzne prepravné spoločnosti, prevzala od júla 2006 do apríla 2007 v deviatich prípadoch od rôznych spoločností v zahraničí rôzny tovar, ktorý odberateľom nedodala.

Celkovo mali podvodmi spoločnosti pripraviť o viac ako 688 tisíc eur. Fantómovou prepravou nechali „zmiznúť“ rôzne druhy elektroniky, bielu techniku, gumárenské výrobky, hračky, oblečenie, obuv, pneumatiky i klimatizačné jednotky. Nedodaný tovar odpredali a získané peniaze použili pre vlastnú potrebu.

VIDEO Perfektná práca košických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

VIDEO Perfektná práca košických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

"Vyšetrovanie tejto rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti bolo začaté v roku 2006 za využitia prostriedkov metód a foriem operatívnej a pátracej činnosti, ako aj využitia informačno-technologických prostriedkov," doplnila Mésarová. Na základe získaných informácií košickí policajti vykonali v apríli 2007 akciu v okrese Vranov nad Topľou a v Michalovciach, pri ktorej zadržali šesť osôb.

"68 policajtov vykonalo 8 domových prehliadok a 6 prehliadok nebytových priestorov a množstvo výsluchov podozrivých aj svedkov.  Pri domových prehliadkach zaistili dva kamióny a tovar v hodnote viac ako 113.000 eur," ozrejmila hovorkyňa.

VIDEO Perfektná práca košických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

VIDEO Perfektná práca košických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Náročná policajná práca

Išlo o rozsiahle a časovo náročné dokumentovanie trestnej činnosti. Poškodení, ako aj oznamovatelia sú zahraničné firmy, preto bolo potrebné v priebehu vyšetrovania zaslať niekoľko desiatok právnych pomocí do trinástich krajín, ako je Cyprus, Holandsko, Dubaj, Taliansko, Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko, Česká republika, Poľsko, Rusko, Litva, Lotyšsko, Ukrajina.

VIDEO Perfektná práca košických
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Obžalovaných je deväť osôb

Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby na deviatich členov organizovanej skupiny vo veku od 27 do 63 rokov (ôsmi z Michalovského okresu jeden zo Senice). Osem z nich je stíhaných za pokračujúci obzvlášť závažný zločin podvodu, v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov. Traja z nich, organizátor a ďalší dvaja, ktorí predkladali falošné doklady ako pravé, sú stíhaní za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Organizátorovi tak hrozí trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov, ďalším dvom tri až osem rokov. Deviaty člen, ktorý vyrábal, resp. falšoval dokumenty, je stíhaný za prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. V prípade dokázania viny mu hrozí trest až na tri roky.

Podľa polície organizovaná skupinu páchateľov pracovala veľmi dobre. Boli znalí spôsobov, foriem a metód práce, ktoré sú nastavené medzi objednávateľmi dopravy, špedičnými spoločnosťami a samotnými dopravcami. Disponovali pomerne kvalitnými falzifikátmi dokumentov oprávňujúcich vykonávať dopravu, čo im uľahčovalo pohybovať sa na trhu poskytovaných služieb v doprave. Podvody realizovali na autách s ukradnutými evidenčnými číslami.

Záznam z domových prehliadok 

Fantómoví dopravcovia

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu