Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenský detektív, ktorý odhaľuje neuveriteľné podvody: Mrzačia aj deti, aby dostali peniaze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Poisťovací podvod je úmyselný trestný čin, ktorý sa veľmi ťažko dokazuje. Navyše, naše súdy pracujú pomaly a kým prebehne súdne konanie a padne právoplatný rozsudok, môže to trvať aj roky. Nekalé činnosti zamerané voči poisťovniam však Slovákov lákajú čoraz viac a my sme sa o nich po Diskusiách v paláci rozprávali s forenzným vyšetrovateľom, bývalým kriminalistom a súčasným špecialistom na poisťovacie podvody Jozefom Šulajom.

V celej svojej praxi sa stretávate s kriminálnikmi. V čom sa odlišujú páchatelia poisťovacích podvodov?

Nerád používam slovo podvod, pretože o podvod ide, až keď súd vyriekne rozsudok a ten nadobudne právoplatnosť, žiaľ, nie vždy sa tak stane. Ak teda hovoríme o pokusoch oklamať poisťovňu, za posledné roky sme v poisťovni Union riešili asi 3000 takýchto prípadov. Za takmer 35 rokov svojej praxe som však stretol hádam len päť páchateľov, ktorí kradli preto, lebo museli. Väčšinou ide, paradoxne, o ľudí, ktorí nie sú odkázaní na kradnutie a poisťovacie podvody. Chcú si jednoducho  prilepšiť a v súčasnosti svoje konanie pripravujú veľmi sofistikovane.

Ako sa Slováci v takýchto pokusoch líšia od iných národov?

Nie sme v tomto smere o nič horší, či lepší, ako Nemci, alebo iné národy. Viem to preto, lebo chodievam na medzinárodné stretnutia a konferencie, zaoberajúce sa touto problematikou. Pre Slovákov sú však asi najviac typické pokusy o podvod s motorovými vozidlami. Ale veľmi rýchlo sme sa naučili robiť podvody aj v úrazovom poistení a takéto konanie bolo voľakedy u nás skôr výnimočné.

Čo si pod podvodmi, napríklad v kamiónovej doprave, môžeme predstaviť?

Ide najmä o tzv. fantómových dopravcov, ktorých počet za posledných päť až šesť rokov výrazne stúpol. Zneužívajú možnosti, ktoré nám Schengenský priestor poskytuje. Funguje to tak, veľmi zjednodušene povedané, že naložia kamión s falošným evidenčným číslom a ten potom aj s lukratívnym tovarom zmizne. Dopravcovia sa často preukazujú práve slovenskými dokladmi, aj keď v skutočnosti nemusia byť zo Slovenska. To je, žiaľ, veľmi zlá reklama pre Slovensko. Ak sa podarí uskutočniť stratu takéhoto kamiónu, vznikne škoda často prevyšujúca čiastku aj 150-tisíc eur. Pribúdajúci fantómoví dopravcovia sa starajú o nové vrásky na čelách manažérov v poisťovniach. To sú príbehy na celú knihu.

Akú najvyššiu sumu ste v rámci pokusu o poisťovací podvod počas praxe riešili?

Išlo o nepreukázaný podvod za 275 miliónov českých korún po krachu nemenovanej cestovnej kancelárie.

Stretávate sa aj so sebapoškodzovaním s úmyslom vymámiť od poisťovne peniaze?

Samozrejme, v životnom aj úrazovom či v zdravotnom poistení sa naši ľudia rýchlo učia, ako oklamať poisťovňu, často s aj pomocou lekára. No pár rokov dozadu tu ešte boom takýchto prípadov nebol. Spomínam si, že nám pred rokmi na jednej konferencii nemecký kolega hovoril, ako si istý vážený chirurg amputoval palec na pravej ruke. Bez neho ako chirurg nemohol pracovať. Detektívi skúmaním jeho pracovných rukavíc našli stopy po anestetikách a lekár sa neskôr k úmyselnému sebapoškodzovaniu priznal. Ak ste pravák, palec na tejto ruke má vysokú hodnotu. My sme vtedy ešte na Slovensku riešili najmä škody na vozidlách, blatníky, čelné sklá a pod. a s kolegami sme sa tomu, čo hovorili nemeckí kolegovia veľmi čudovali.  Neubehlo ani päť rokov a aj my sme zaznamenali celú sériu sebapoškodzovaní tým istým spôsobom. Ak si dobre pamätám na ten prípad, išlo o deväť ľudí, poistených v 12 poisťovniach a keď sme spočítali čiastku, ktorú by páchatelia dostali, keby im to vyšlo, bolo to asi 48 miliónov bývalých slovenských korún. Išlo však o veľmi jednoduchých páchateľov. Boli to chlapi, ktorí si požičali peniaze a nemali ich ako vrátiť. Pri amputácii palcov im podľa našich informácií pomáhali aj ľudia, ktorí mali prístup k anestetikám, hoci nie všetkým z nich sa ušlo. Tí chlapci boli z jedného mestečka, navzájom sa poznali a jeden za druhým si usekávali palce... Išlo o veľkú, ale tragikomickú kauzu, ale až teraz, možno po desiatich rokoch, bola na jedného z nich konečne podaná obžaloba. Ale medzitým sme mali aj škaredšie prípady. Vraždy.

Aké vraždy napríklad?

Napríklad prípad čiernej vdovy, ktorá pracovala ako poisťováčka. Žila s druhom, ktorého spolu so svojím ďalším priateľom veľmi surovým spôsobom zabila a ešte zaživa mu podpálili telo.  Tá dáma je vo výkone trestu.

Vyskytuje sa aj taký hyenizmus, pri ktorom ľudia zneužijú kvôli poistke vlastné deti?

Evidujú žiaľ, aj takéto prípady. Pamätám si jeden veľmi ťažký prípad, keď bolo kvôli peniazom z poistky dieťa zneužívané a týrané.... uznajte, keď má dieťa v priebehu roka niekoľkokrát popálenú pokožku, alebo časté zlomeniny, už to o niečom svedčí. Poisťovňa sa v takých prípadoch snaží upovedomiť aj príslušné sociálne orgány či políciu. Nedeje sa to, našťastie, často.

Blíži sa leto a s ním aj klasické cestovné poistenia. Pokúšajú sa ľudia klamať aj v tejto sfére?

Áno, napríklad, takmer vždy strácajú drahé značkové veci. Ešte nikdy sa nám nestalo, že by niekto stratil niečo zakúpené napríklad na Miletičke. Takýto klient nám vždy veľmi operatívne predloží všetky nadobúdacie doklady od odcudzeného predmetu, dokonca aj od plaviek, či ponožiek, ktoré si na dovolenku vzal. Málokto z bežných turistov má starostlivo uložené všetky potvrdenky o kúpe. Potom napríklad zistíme, že dodávatelia stratených vecí neexistujú, alebo, že ide o sfalšované doklady. 

Koľko podozrivých podnetov ste riešili minulý rok?

V roku 2014 sme riešili  460 prípadov, pri čom sa nám podarili zachrániť sumu 1,46 miliónov eur, ktorá by inak skončila vo vreckách nepoctivcov. Rok predtým sme zachránili okolo 850-tisíc eur. Podotýkam, že v čistom. K tomu sa dá pripočítať minimálne dvojnásobok hodnoty škôd a aj počtu vecí, pretože ani zďaleka všetko sa nedostane na stôl detektívov a ako sa hovorí, veľa vecí nám prekĺzne. Tento rok evidujeme zatiaľ 180 podnetov. Ako som už spomínal, v pokusoch klamať na Slovensku dlhodobo vedie oblasť poisťovania motorových vozidiel. Rozhodne však môžeme tým, ktorí plánujú oklamať poisťovne odkázať, že sme na ich pokusy pripravení a namiesto zisku môže takýto klient získať niečo iné. Hanbu a trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu