Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto sú NAZIhrdinovia z Nitry: Prvé obvinenia po 3 mesiacoch od masakry pred barom!

Tváre neonacistov, ktorí útočili pred nitrianskym barom Zobraziť galériu (5)
Tváre neonacistov, ktorí útočili pred nitrianskym barom (Zdroj: liveleak)

NITRA - Prečo až teraz?! Polícia až po troch mesiacoch od brutálnej bitky, ktorá sa ešte v októbri odohrala pred barom Mariatchi v Nitre, vzniesla prvé obvinenia. Za dva incidenty z októbra a Nového roka obvinili spolu siedmich mužov. Vyšetrovanie prípadu sa pohlo až po zverejnení záberov z bezpečnostných kamier, ktoré celý incident zachytávajú. Majiteľ podniku sa dnes vyjadril, že útočníci sú postrachom celého mesta a ľudia sa kvôli nim boja vychádzať do ulíc.

Za výtržnosti a útoky, ktoré sa stali v Nitre vlani v októbri 2013 a na Nový rok, policajti obvinili siedmich mužov. Totožnosť ďalšieho podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zisťujú. Denník Sme, ktorý o prípade informoval ako prvý, písal o tom, že ide o údajných neonacistov, ktorí sa zameriavajú na jeden študentský podnik v Nitre. Prvý prípad sa stal 5. októbra 2013 asi o 23:30 v priestoroch nočného baru. Partia mladých mužov po hádke s obsluhou na ňu zaútočila, troch zranila. Druhý incident sa odohral 1. januára asi o pol štvrtej nadránom. Trojica mladíkov sa dobýjala do nočného klubu a poškodila okná. Majiteľ podniku sa snažil výtržníkov odfotiť - výtržníci ho napadli a zlomili mu nohu. "Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," povedala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Vyšetrovateľ v utorok 28. januára obvinil päť osôb zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ide o 24-ročného Dušana V., 21-ročného Petra S., 26-ročného Borisa H., 33-ročného Martina B. a 24-ročného Michala P. Zatiaľ sú v cele policajného zaistenia, je na nich návrh na väzobné stíhanie. V druhom prípade obvinili 23-ročného Jána Ď. a 26-ročného Petra S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. Stíhajú ich na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku.

Toto sú piati z útočníkov spred baru, spoznávate ich?
Zobraziť galériu (5)
Toto sú piati z útočníkov spred baru, spoznávate ich?  (Zdroj: liveleak)

Spoznávate ich? Ak máte viac informácií o totožnosti útočníkov, ktorých zachytila bezpečnostná kamera, napíšte nám na tipy@topky.sk.

Kaliňák si nemyslí, že príprava na obvinenia trvala dlho

Policajti sa pripravovali na to, aby útočníkov v Nitre mohli obviniť za prísnejšie paragrafy. Takto polícia zdôvodnila ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, prečo päticu mužov zadržala a obvinila až teraz v januári, po medializácii videa s bitkou, hoci útok sa stal už začiatkom októbra. „Polícia mala záujem – po tom, čo mala k dispozícii video, pretože ten útok bol naozaj masívny – o kvalifikáciu, ktorá je prísnejšia ako obyčajné ublíženie na zdraví,“ vysvetľoval dnes Kaliňák s tým, že útočníkov chceli obviniť z pokusu o ublíženie na zdraví podľa takého ustanovenia trestného zákona, ktoré sa posudzuje a trestá prísnejšie. Kaliňák si nemyslí, že príprava na obvinenie trvala polícii dlho, ale pripustil, že teraz už tento krok súvisel aj s medializáciou prípadu. Zatiaľ si nemyslí, že by postup polície mala preveriť inšpekcia ministerstva vnútra. „Tento útok bol vedený s veľkou razanciou,“ poznamenal minister s tým, že prípad je zachytený na kamere a naznačuje snahu o masívny útok, ktorý by mal mať zodpovedajúcu právnu kvalifikáciu. „Niektoré zranenia boli len so šťastím ľahšie, stačili dva-tri milimetre inde a už by to zranenie bolo výrazne ťažšie,“ dodal.

Na obvinenie z vážnejšieho skutku policajti potrebovali dôkazy, napríklad zdravotné posudky. Znalec sa podľa ministra rozprával pravdepodobne s každým poškodeným. Upozornil, že pri takýchto bitkách páchatelia, obvinení z menej závažných paragrafov, neraz vyviaznu len s peňažným trestom. Na otázku, prečo neboli útočníci najprv obvinení z ľahšieho skutku a neskôr sa im mohlo obvinenie rozšíriť, Kaliňák povedal, že vyšetrovanie možno viesť rôznymi spôsobmi. „Ja som dostal toto vysvetlenie,“ povedal s tým, že už spomínané úkony, o ktoré sa policajti snažili, boli veľmi nápomocné.

Zábery z bezpečnostnej kamery.
Zobraziť galériu (5)
Zábery z bezpečnostnej kamery.  (Zdroj: tvnitricka.sk)

Druhý útok, pri ktorom vážne zranili aj majiteľa nitrianskeho podniku, sa stal na prelome rokov. „Tam bolo jednoduchšie konanie, 22. januára boli všetky veci ukončené,“ povedal minister. V druhom prípade boli iní útočníci aj iní poškodení, poznamenal. Prvý skutok je kvalifikovaný tak, že páchateľom hrozí až 12 rokov väzenia, za druhý maximálne 10 rokov väzenia.

Kaliňák pripustil, že Nitra má aj problém zo zásahmi policajtov, lebo tam zrušili jedno obvodné oddelenie a druhému zrušili hliadkovú službu. „To je vec, ktorú sme začali naprávať tým, že tú hliadkovú službu zatiaľ vykonáva krajský útvar, ktorým je Pohotovostná motorizovaná jednotka,“ dodal Kaliňák, ktorý nerozumie, prečo k spomínaným zmenám v minulosti došlo.

Minister pripustil, že útočníci by mohli byť na základe svojho výzoru považovaní za záujmovú skupinu. Podľa doterajších informácií však dôvodom bitky bol konflikt v bare, nie rasistický podtext. „Ich samotné správanie je pod drobnohľadom polície, to je fakt,“ uviedol Kaliňák.

O bitku sa zaujíma aj Generálna prokuratúra

Vedenie Generálnej prokuratúry (GP) SR chce vedieť o udalostiach, ktoré sa stali minulý rok v Nitre, teda o medializovanom útoku neonacistov na bar Mariatchi. "Vedeniu Generálnej prokuratúry SR bude predložená analýza uvedeného skutku a postupu prokurátora v Nitre. V prípade, že táto analýza nebude postačovať k ustáleniu toho, či v postupe prokurátora došlo k nejakému pochybeniu, bude ešte dnes vydaný pokyn na predloženie kompletného spisového materiálu v priebehu zajtrajšieho dňa," informovala dnes hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Neonacisti postrachom Nitry

Majiteľa nitrianskeho baru Mariatchi Radovana Richtárika príjemne prekvapila podpora, ktorú mu prejavujú ľudia z celého Slovenska po zverejnení záberov útoku holohlavých mužov na jeho podnik. Ak povedal, také pozitívne prejavy solidarity, ale aj veľkého rozhorčenia nad brutalitou a zbabelosťou útočníkov neočakával. "Tá podpora je naozaj veľká a som milo prekvapený. Ozývajú sa mi kamaráti, aj známi, s ktorými som už dlhší čas nebol v kontakte, ale aj úplne cudzí ľudia. Je to naozaj veľmi silné a teší ma to," skonštatoval Richtárik, ktorý je po tom, ako mu útočníci pri bitke zlomili nohu, stále práceneschopný.

Majiteľ baru Radovan Richtárik
Zobraziť galériu (5)
Majiteľ baru Radovan Richtárik  (Zdroj: tvnitricka.sk)

Komentovať prácu polície, ktorá zadržala podozrivých po troch mesiacoch od útoku, nechcel. Rovnako ani petíciu s názvom Stop násiliu na Slovensku, v ktorej signatári žiadajú premiéra Roberta Fica, aby za postup pri vyšetrovaní útokov na bar Mariatchi odvolal z funkcie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a riaditeľa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre Miroslava Michalčíka. "Podporu verejnosti si naozaj veľmi vážim, rovnako aj odpor ľudí voči násiliu. Ja nemám pocit, že by sa vyšetrovanie nejako extrémne naťahovalo. Právnik mi hneď po útoku vysvetlil, že aj keď polícia má k dispozícii videozáznam, môže to trvať približne tri mesiace," hovorí Richtárik.

S názorom, že polícia nepostupovala dostatočne rýchlo a razantne, nesúhlasí ani náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň. "Práve naopak, chcem vyzdvihnúť vynikajúcu prácu pracovníka mestského kamerového systému, ktorý incident spozoroval. Monitoruje zábery z 32 rotačných kamier, ktoré sa točia v 360 stupňoch, čiže nie každý incident dokážu spozorovať. On ho spozoroval, zaznamenal ho celý na kameru, pri tom všetkom kontaktoval operačného pracovníka mestskej polície, ktorý ihneď vyslal na miesto hliadky mestskej polície a prostredníctvom stálej služby aj hliadky policajného zboru," pripomína Duchoň. Ako skonštatoval, do troch minút od vzniku incidentu boli hliadky mestskej polície a hliadky policajného zboru na mieste. "Vykonali zásah, zadržali páchateľov, predviedli ich na útvar a vykonali úkony, ktoré smerujú k podaniu obžaloby na týchto páchateľov," vysvetlil Duchoň.

V utorok 28. januára už polícia zadržala piatich útočníkov, ktorí vlani v októbri bili návštevníkov baru Mariatchi. Podľa Richtárika medializácia prípadu určite tempo vyšetrovania urýchlila. Ako skonštatoval, sám bol prekvapený z veľkého rozhorčenia a následného tlaku verejnosti. "Určite to bolo aj vďaka tomu, že bol zverejnený videozáznam, na ktorom je vidieť priebeh bitky. Keby vyšla iba informácia, že došlo k útoku neonacistov, ľudia by zrejme nereagovali tak silne, ako keď všetko mohli vidieť na vlastné oči," hovorí Richtárik. Zároveň pripomenul, že k podobným a často aj brutálnejším útokom neonacistov dochádza v Nitre pomerne často. Sám bol v minulosti aktivistom organizácie Ľudia proti rasizmu a situáciu v meste pod Zoborom pozná. "V Nitre je to naozaj zlé. Dochádza tu k úplne bezdôvodným útokom na nevinných ľudí, doslova pre nič! Neonacisti sú v tomto meste postrachom, ľudia sa často boja ísť večer zabaviť alebo zájsť na pivo, pretože sa neraz stávajú obeťami veľmi vážnych útokov," skonštatoval Richtárik.

Dupali po hlavách, kopali do tváre a udreli aj ženu

V noci z 5. na 6. októbra prišli podľa do Mariatchi baru v centre mesta holohlaví mladíci. Provokovali a pýtali cigarety. Keď im ich odmietli predať, začali hulákať a neodchádzali ani po prosbe majiteľa. Zákazníci ich vytlačili von, no radikáli sa vrátil s posilou. Majiteľ podniku Radovan Richtárik vyšiel z baru, aby ich zastavil. Okamžite začali mlátiť jeho aj ďalších zákazníkov. Po ľuďoch, ktorí padli na zem, surovo dupali, ďalších bez milosti kopali do tváre. Keď sa barmanka snažila odohnať údajného neonacistu, ktorý skákal po mužovi, čo zostal bezvládne ležať na chodníku, ďalší z útočníkov jej dal facku.

Októbrový útok, ktorý zaznamenali aj mestské kamery, nebol podľa denníka prvým ani posledným konfliktom, ktorý neonacisti v bare vyvolali. Problémy tam majú viac ako rok. Extrémisti si cez ulicu otvorili podnik Walhala, ktorý je oficiálne súkromným kartárskym klubom. Stretávajú sa tam v sobotu večer a majiteľ baru oproti vraví, že boli obdobia, keď s nimi mali problémy každý týždeň. Rozbíjajú okná, kopú do dverí, vyhrážajú sa. Útoky proti baru nie sú náhodné, Richtárika si neonacisti pamätajú ako aktivistu organizácie Ľudia proti rasizmu. Útoky údajných neonacistov vyvrcholili na Silvestra.  „Asi o tretej sa vrátili a rozkopali dvere. Rado vybehol s foťákom za nimi. Zbadali ho, že ich fotí, začali ho biť, zložili na zem, dupali po ňom a kopali. Chcel som mu pomôcť, no jeden z nich ma chytil a zadržal. Keď som sa mu snažil vyvliecť, roztrhol mi bundu“, hovorí Richtárik, ktorý po tejto bitke skončil v nemocnici so zlomenou nohou, ktorú mu museli ešte na Nový rok operovať.

VIDEOzáznam z bezpečnostných kamier zachytáva brutálnu bitku pred barom

 

Fico bez váhania: Bolo to správne!

Premiér Robert Fico považuje za správne, že v prípade prvého útoku údajných neonacistov na ľudí zo študentského baru v Nitre sa dlhšie zbierali dôkazy, teda posudky, aby bolo možné vzniesť obvinenia z pokusu o ťažké ublíženia na zdraví. "Aby títo ľudia mohli byť prísnejšie kvalifikovaní z hľadiska ich konania, ako by sa stalo, keby niekto chcel tento prípad vybaviť za tri alebo štyri týždne a dať to do šuflíka ako hotovú vybavenú vec," povedal Fico na tlačovej besede. Polícia zadržala a obvinila päticu mužov podozrivých z prvého útoku pred barom až teraz v januári po medializácii videa s bitkou, hoci útok sa stal už začiatkom októbra. Fico si myslí, že by bolo výsmechom, ak by sa na tento prípad "hneď pozrel len tak laicky" a povedal, že ide len o ublíženie na zdraví, nebodaj prekvalifikovať ho len na nejaký priestupok. "Ak by zrazu mohol niekto takto zaútočiť na ľudí a skončil by priestupkovo stíhaný, alebo iba za trestný čin ublíženia na zdraví," dodal Fico. Polícii preto trvala práca dlhšie, získavala dôkazy, najmä posudky, aby sa konanie agresorov dalo posúdiť vážnejšie.

Fico odsudzuje každého, kto robí zle. Považuje za veľmi zlé, ak človek ide na Slovensku do reštaurácie alebo si posedieť si s priateľmi a zabaviť sa a napokon sa stane terčom brutálneho útoku alebo ponižovania. "Ak niekto nemá problém dať facku žene, to len svedčí o tom, čo to je za človeka," povedal Fico s tým, že odsudzuje takéto prejavy bez ohľadu na to, kto ich robí. Na kamerovom zázname z bitky vidieť, ako jeden z útočníkov neváhal udrieť ženu. 

Za výtržnosti a útoky, ktoré sa stali v Nitre vlani v októbri 2013 a na Nový rok, policajti obvinili siedmich mužov. Totožnosť ďalšieho podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zisťujú. Denník Sme, ktorý o prípade informoval ako prvý, písal o tom, že ide o údajných neonacistov, ktorí sa zameriavajú na jeden študentský podnik v Nitre. Prvý prípad sa stal 5. októbra 2013 asi o 23:30 v priestoroch nočného baru. Partia mladých mužov po hádke s obsluhou na ňu zaútočila, troch zranila. Druhý incident sa odohral 1. januára asi o pol štvrtej nadránom. Trojica mladíkov sa dobýjala do nočného klubu a poškodila okná. Majiteľ podniku sa snažil výtržníkov odfotiť - výtržníci ho napadli a zlomili mu nohu. "Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," povedala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. 

Vyšetrovateľ v utorok 28. januára obvinil päť osôb zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ide o 24-ročného Dušana V., 21-ročného Petra S., 26-ročného Borisa H., 33-ročného Martina B. a 24-ročného Michala P. Zatiaľ sú v cele policajného zaistenia, je na nich návrh na väzobné stíhanie. V druhom prípade obvinili 23-ročného Jána Ď. a 26-ročného Petra S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. Stíhajú ich na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu