Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Svedok krivo vypovedal v prípade vraždy Čongrádyho: Ponesie za to zodpovednosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Svedok Ján K. pravdepodobne bude niesť zodpovednosť za to, že krivo vypovedal v prípade nitrianskeho prokurátora Jozefa M. Trestné stíhanie prokurátora za korupciu už bolo právoplatne zastavené. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

"Súčasne bol spracovaný podnet na vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti voči Jánovi K., ktorý napriek zákonnému poučeniu opakovane ako svedok krivo vypovedal," informovala hovorkyňa.  Na základe jeho výpovede obvinili aj piatich mužov v prípade vraždy údajného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Išlo o Viliama Mišenku, Ľuboša Ferusa, Rolanda Zdichavského, Karola Mella a Štefana Borka. Trestné stíhanie bolo v tomto prípade voči nim zastavené a policajti už obvinili z Čongrádyho vraždy štyroch iných mužov. 

Tökölyová ďalej uviedla, že podľa príslušného prokurátora bolo samotné vznesenie obvinenia Jozefovi M. zákonné, dôvodné a odrážalo reálnu dôkaznú situáciu. "Boli to opakované výsluchy svedka Jána K., ako aj ďalších troch svedkov, ktorí nepriamo potvrdzovali výpoveď korunného svedka v časti opisujúcej nadštandardné vzťahy Viliama M. s predstaviteľmi prokuratúry a justície v Nitrianskom kraji a listinné dôkazy, ktoré korešpondovali s výpoveďou svedka," dôvodil prokurátor.

 V čase vznesenia obvinenia mal podľa neho vyšetrovateľ k dispozícii predbežné vyjadrenie Ústavu kriminalistiky a kriminológie, ktoré potvrdzovalo autentickosť nahrávok. V nich mala osoba s hlasom podobným exprokurátorovi hovoriť, že za úplatok vykonštruuje trestné stíhanie štyroch mužov z krátenia daní. "Na vznesenie obvinenia určitej osobe postačuje vyšší stupeň pravdepodobnosti, nie je však potrebné, aby bola trestná činnosť spoľahlivo preukázaná, ako v prípade podania obžaloby," poznamenal dorozujúci prokurátor. Dodal, že ak by orgány činné v trestnom konaní v prípade nekonali, nielenže by išlo o nezákonný postup, ale boli by obviňované z nečinnosti a falošnej kolegiality. 

Policajný prezident Tibor Gašpar na margo Jána K. v pondelok (9. 12.) uviedol, že s ním už pravdepodobne nebude možné spolupracovať. "Je to na zamyslenie, do akej miery pojať dôveryhodnosť niektorých osôb tak, aby sme predčasne neobviňovali niektoré osoby. Stalo sa tak v dvoch prípadoch. Zhodou okolností v oboch ide o svedka, ktorý do istej miery sa javil ako dôveryhodný. Dnes vieme, že s ním asi takto pracovať už nebude možné, aj keď treba povedať, že každý prípad je individuálny," uviedol Gašpar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu