Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štyria obvinení z vraždy bratislavského bossa Čongrádyho ostávajú vo väzbe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Štyrom mužom obvineným z vraždy bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho predĺžil Okresný súd Bratislava I v stredu 18. júna väzbu o štyri až sedem mesiacov.

Okresný súd Bratislava I o návrhu špeciálneho prokurátora rozhodol tak, že predĺžil lehotu trvania väzby obvinenému Sergejovi M. o sedem mesiacov. Obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Obvinenému Ivanovi B. predĺžil väzbu o štyri mesiace, uznesenie sa mu doručuje. Rovnako o štyri mesiace predĺžil sudca väzbu ďalším dvom obvineným, a to Petrovi K. a Vladimírovi S. V prípade tohto dua je uznesenie už právoplatné. Informoval o tom dnes hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Jedného z bossov gangu sýkorovcov Petra Čongrádyho, alias Čongiho, zavraždili v septembri 2004. Z tohto skutku v máji 2012 obvinili pôvodne päticu mužov - Viliama M., nitrianskeho bossa Ľuboša Ferusa, nedávno Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku za inú trestnú činnosť odsúdeného Rolanda Z., Karola M., ktorý je stále v Belize a Štefana B. Následne polícia obvinenie stiahla, keďže tu krivo vypovedal svedok. Polícia potom obvinila z vraždy Čongiho Sergeja M., Ivana B., Petra K., Vladimíra S. a Petra H., po ktorom bolo až do prvej polovici apríla vyhlásené pátranie. O Petrovi H., ktorého zadržali na začiatku apríla v Rumunsku, zase KS 9. júna rozhodol, že zostáva naďalej vo väzbe.

V priebehu roku 2004 si podľa policajných zistení obvinený Sergej M. u obvineného Ivana B. objednal zavraždenie Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. Obvinený Ivan B. následne oslovil na vykonanie vraždy obvinených Petra K. a Vladimíra S. Okrem toho zabezpečil materiálne vybavenie - autá, komunikačnú techniku a hlavne strelné zbrane – útočné pušky. Po takejto príprave dňa 9. septembra 2004 v dopoludňajších hodinách v Bratislave na Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou na Petra Čongrádyho a jeho ochrankára obvinení Peter K. a Vladimír S. zaútočili. Čongrádyho zasiahli do oblasti hlavy a rôznych častí tela, na následky čoho na mieste činu podľahol. Ochrankárovi prestrelili ľavé stehno.

Obvinené osoby policajti NAKA zadržali 4. decembra, jedného z obvinených v Bratislave, zvyšných v okolí Žiliny. Počas akcie zaistili rôzne záznamové zariadenia, pamäťové nosiče a listiny súvisiace s trestným činom.

Čongrády bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov - vplyvných osôb skupiny sýkorovcov - po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Nepísaným nástupcom Sýkoru sa stal Ladislav L., alias Kýbel, ktorý je obvinený z minimálne desiatich vrážd a je stále na úteku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu