Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Znalec, ktorý do Rezešovej procesu vniesol najväčší zvrat: Chcú sa ho zbaviť!

Rezešová na súde
Rezešová na súde (Zdroj: David Duducz)

BUDAPEŠŤ - Konflikt záujmov v najsledovanejšom procese. Podľa príbuzných obetí tragickej nehody, z ktorej vinia košickú milionárku Evu Varholíkovú Rezešovú, je najnovší znalec zaujatý a vypracoval posudok, ktorý Košičanku ukázal v lepšom svetle. Obžaloba sa teraz snaží technického špecialistu vylúčiť z procesu a chce dosiahnuť, aby súd nezohľadňoval jeho názory.

Keď sa príbuzní pokúšali presvedčiť špecialistu Gábora Melegha, aby vyhotovil posudok, odmietol to s tým, že ide o konflikt záujmov. Neskôr, keď sa s rovnakou požiadavkou obrátil na znalca advokát slovenskej milionárky, zrazu už problém nemal. Práve preto sú príbuzní po obetiach nehody presvedčení o tom, že je zaujatý.

Vylúčenie nového technického odborníka by mohlo narušiť naplánovaný harmonogram procesu, píše portál index.hu. Advokát zastupujúci záujmy obetí  Ádám Hantos osobne zašiel na Obvodný súd v Gödöllő s návrhom na vylúčenie, v ktorom sa uvádza, že je "dôvod domnievať sa", že od odborníka Melegha nemožno očakávať nezaujaté stanovisko.

Meno Gábor Melegh sa do rokovania súdu po prvý krát dostalo dňa 25. septembra, kedy sa už očakávalo, že trestné konanie je na konci. V tento deň sa mali ukončiť vypočutia a o dva dni neskôr sa mal zverejniť prvostupňový verdikt. Namiesto toho nastal v prípade zlom. Sudca súhlasil s návrhom obhajoby na privolanie nového odborníka Gábora Melegha. Ide o jedného z najuznávanejších technických odborníkov v Maďarsku, bývalého prezidenta Maďarskej komory súdneho znalectva.

Po tom, čo ho obhajoba vyzvala na expertízu, v podstate dospel k záveru, že je možné, že Rezešová je v prípade nehody nevinná. Tento názor len potvrdil verziu obvinenej. Košičanka totiž vyhlasovala, že Fiat Punto náhle zmenil smer a dostal sa tým pred jej BMW, kvôli čomu došlo k nehode. Súčasné odborné analýzy dospeli k záveru, že to nie je pravda. Aj keby sa Fiat pustil nečakane do predbiehania, čo nie je preukázané, nebolo by to príčinou nehody. Názor špecialistu Melegha si tak protirečí s názorom jeho kolegov.

Sudca nakoniec rozhodol, že nielenže prizve Melegha do procesu, ale od všetkých doterajších  odborníkov si vyžiada aj nové znalecké posudky. Z tohto dôvodu sa koniec procesu posunul. Špecialisti dostali čas na vypracovanie posudku do 29. októbra, na kedy bolo stanovené ďalšie pojednávanie.

Príbuzných odmietol, Rezešovú nie

Podľa príbuzných obetí  je Melegh neobjektívny a svoj názor dokladajú poštovou korešpondenciou z augusta tohto roka. Na odborníka sa obrátil 23. augusta syn šoféra Fiatu, ktorý prišiel pri nehode o rodičov a krstných rodičov. Požiadal ho o odborný posudok. Melegh jeho žiadosť odmietol s tým, že by šlo o konflikt záujmov. Odpísal, že ostatní odborníci sa v podstatných veciach nezhodli a v takomto prípade súd prizve nového odborníka, predovšetkým niekoho z Organizácie súdneho inžinierstva, ktorého je on prezidentom. "Z tohto dôvodu nemôžem zaujať stanovisko na súkromnú výzvu, lebo ide o konflikt záujmu," napísal Melegh.

Podľa príbuzných obetí mal Melegh z rovnakého dôvodu odmietnuť aj požiadavku od Rezešovej, ale neurobil tak. Podľa ich názoru sa preto nedá očakávať, že poskytne nezaujatý názor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu