Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trajter je už na Slovensku: Zo Seychel ho deportovali súkromným lietadlom!

Marek Trajter si mal objednať vraždu Romana Deáka Zobraziť galériu (2)
Marek Trajter si mal objednať vraždu Romana Deáka (Zdroj: BF)

VICTORIA/BRATISLAVA – Slovenského podnikateľa Mareka Trajtera, ktorého slovenská polícia obvinila v prípade vraždy podnikateľa Romana Deáka, dopravili na Slovensko. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová. Obvinený bol deportovaný zo Seychel.

"Marek T. sa nachádza už na území Slovenskej republiky a bude v zákonnej lehote predvedený pred sudcu Špecializovaného súdu," povedala Dobiášová.

Marek Trajter (43), na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač v súvislosti s objednávkou vraždy Romana Deáka, bol deportovaný zo Seychel dnes ráno. Informovali o tom aj miestné médiá. Tie sa vyhostením  slovenského „utečenca“ posledný týždeň podrobne zaoberali a špekulovali aj o jeho legálnosti.

„Marek Trajter bol dnes ráno súkromným lietadlom deportovaný zo Seychel,“ píše miestny denník Today in Seychelles na svojej facebookovskej stránke. Miestne úrady sa Slováka pokúšali vyhostiť už v máji tohto roku, keď sa im ho síce podarilo dostať na palubu lietadla komerčnej linky, no odletelo bez neho. Trajter sa totiž deportácii bránil zubami nechtami a tvrdil, že ľudí, ktorí ho nesú do lietadla, nepozná, letenku si nekúpil a nikam nepôjde.   

Správu o Trajterovej deportácii priniesol Today in Seychelles.
Zobraziť galériu (2)
Správu o Trajterovej deportácii priniesol Today in Seychelles.  (Zdroj: FB)

Podobný scénar sa podľa seychelských médií zopakoval aj minulú sobotu (14. septembra), kedy podnikateľa opäť chceli naložiť do lietadla a on sa opäť ubránil. Do tretice sa im ho však predsa podarilo deportovať dnes ráno, avšak nie komerčnou linkou, ale súkromným lietadlom.

Trajter sa sťažuje na policajnú brutalitu

V utorok, deň pred vyhostením, denník Today in Seychells priniesol čestné vyhlásenie Mareka Trajtera, v ktorom píše o policajnej brutalite. Pri sobotňajšom neúspešnom pokuse o jeho deportáciu ho vraj mali miestni muži zákona dusiť a mlátiť do bezvedomia. Príkaz na okamžité vyhostenie vtedy vydal minister vnútorných záležitostí a dopravy Joel Morgan, ktorý podľa miestnych médií konal v rozpore so zákonom.

Trajtera vraj naložili do policajného auta, kde ho škrtili, kým neodpadol. Tvrdí, že počas trýznenia až trikrát stratil vedomie. „Policajti mi stláčali krk a upchávali nozdry. Opakovane ma udierali do chrbta aj brucha,“ píše vo vyhlásení slovenský podnikateľ. Brutalitou mužov zákona si mal prejsť aj pred naložením do auta. Na policajnej stanici v hlavnom meste Victoria, kde ho zadržiavali, údajne tiež dostával päsťami.

Ministerstvo obvinenia odmieta

Ministerstvo vnútorných záležitostí a dopravy tieto obvinenia odmieta a reagovalo na ne vyhlásením, v ktorom podrobne opisuje Trajterov prípad. Od 5. septembra tohto roku bol vo väzbe, kde čakal na deportáciu. Podľa ministerstva žiadal Najvyšší súd, aby jeho zatknutie a zadržiavanie uznal za nezákonné, no neuspel.  

„Súd nariadil povinný odlet pána Trajtera do jeho vlasti. Mal nastúpiť na let stanovený imigračnými úradmi na 7. septembra o 23:35. Odletieť však odmietol, čím porušil zákon tejto krajiny a vysmieva sa súdnictvu,“ píše sa vo vyhlásení. Brutálny útok zo strany polície ministerstvo odmieta. „Vláda podnikla všetky kroky na zabezpčenie jeho zákonných a ľudských práv,“ dodáva.

Obvinenia z policajnej brutality označili za nepravdivé a škodlivé. V závere vyhlásenia ministerstvo zdôraznilo, že na Trajtera, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou bol vydaný medzinárodný,  európsky a dokonca aj „červený“ zatykač vydávaný Interpolom.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu