Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Miera softvérového pirátstva podľa regiónov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

K regionálnym rozdielom v pirátstve prispieva mnoho faktorov, ako napríklad úroveň a účinnosť ochrany duševného vlastníctva, dostupnosť pirátskeho softvéru a kultúrne rozdiely. Miera softvérového pirátstva nie je rovnaká ani v jednotlivých krajinách.

Líši sa medzi jednotlivými mestami, profesijnými odbormi a demografickými skupinami. Žiaľ najviac sa počítačovej kriminalite ešte stále darí v krajinách strednej a východnej Európy, ďalej v Latinskej Amerike a v Ázii. Najlepšie sú na tom Severná Amerika a západné štáty Európskej únie.

A teraz zopár čísel:

Na Slovensku klesla miera softvérového pirátstva za rok 2011 o 2 percentuálne body zo 42% na 40%. Pre porovnanie, miera softvérového pirátstva v Čechách je na úrovni 35%, v Rakúsku 23%,  v Belgicku  24%,  v Poľsku 53%, v Nemecku 26% a v USA 19%. Priemerná miera počítačového pirátstva v EU je 33%. Najvážnejší problém v boji s nelegálnym softvérom  majú napríklad v o Venezuele  88%, v Indonézii 86% , v Číne 77% alebo v Thajsku  72%. Výsledky za rok 2012 a 2013  budú známe až v budúcom  roku.

Prehľad výsledkov softvérového pirátstva na Slovensku podľa jednotlivých rokov:

Miera pirátstva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: BSA)

Potláčanie pirátstva je úspešné najmä vo veľkých organizáciách, kde existuje kultúra dodržiavania autorských práv. Tu je ťažšie narušiť mechanizmy auditov a kontroly softvéru, či IT zázemia firmy. Taktiež by bolo pre veľké korporácie finančne i reputačne náročné naprávať chyby, akým by sa dopustili pri používaní nelegálnych programov. Veľké firmy majú okrem toho často výhodné zmluvy s výrobcami softvérov a pochopili, že je pre nich efektívnejšie  spolupracovať, ako nové aplikácie sťahovať, či zabezpečovať na čiernom trhu.

K softvérovému pirátstvu najčastejšie dochádza najmä v malých a stredne veľkých firmách, kde mechanizmy kontroly dodržiavania softvérových práv nie sú pevne zaužívané. Aj na Slovensku je najviac “ohrozený” práve tento sektor, kde sa majitelia firiem môžu nesprávne  domnievať, že ušetria pár euro  ak si dajú softvér nelegálne napáliť. Treba si však uvedomiť, že je to veľké riziko, keďže pri odhalení vás môže  takýto postup vyjsť draho. . Polícia vás môže stíhať  podľa trestného zákona  a hrozí vám okrem povinnosti nahradiť spôsobenú škodu a  trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov..

Miera pirátstva
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: BSA)

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu