Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pastier (27) oviec popiera znásilnenie maloletej netere

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s 27-ročným pastierom oviec Tiborom H. z Banskej Bystrice za pokus znásilnenia maloletej netere. Pastierovi, ktorý vyhlásil, že je nevinný, hrozí trest odňatia slobody na sedem až pätnásť rokov.

Udalosť sa údajne stala v septembri minulého roka v Slovenskej Ľupči, kam 10-ročné dievča chodilo do školy. Do obce dochádzalo z Podkoníc, kde bývalo s matkou a jej druhom. Na autobusovej zastávke sa stretlo so strýkom Tiborom, matkiným bratom, vracajúcim sa zo salaša v Šálkovej, kde pracoval.

Dievča vedelo, že jej matka zakázala ku strýkovi chodiť. Napriek tomu šlo, lebo jej sľúbil žinčicu a zaváraniny. V dome posilnený alkoholom so školáčkou chcel podľa jej verzie robiť „dospelácke veci“ a chytal ju za pohlavie. Stiahol z nej tepláky i s nohavičkami a položil ju na posteľ.

Aj sám si vyzliekol nohavice, zapchával jej pritom ústa a bozkával po celom tele. Prestal až po tom, ako neteri zazvonil mobil. Strýko potom dievčaťu pohrozil, že to nesmie povedať matke. Tá však zistila, že dievča sa správa neprirodzene. Polícii celú vec oznámil až jej druh, pretože matka mala starosti s novonarodeným dieťaťom.

Na odporúčanie znalkyne súd dievčinu nevypočul, ale prezentoval videozáznam z dvoch jej výsluchov pred vyšetrovateľom. Dievča popísalo, ako sa všetko stalo, čo strýko robil, čo hovoril. Znalkyňa povedala, že dievča nerozpráva to, čo sa nestalo. Vnímané podnety síce reprodukuje nepresne, ale nevymýšľa si. Obžalovaný strýko tvrdenia školáčky označil za klamstvo. Vyhlásil, že neter sa vyzliekla sama a sadla si nahá na neho. Podľa znalkyne školáčka je ešte vo veku, keď javí záujem o rovnaké pohlavie a nie je na úrovni, aby sa vedela sexuálne správať.

Matka dievčaťa ako sestra obžalovaného nevyužila svoje právo nevypovedať. Uviedla, že s bratom bývali v jednej domácnosti asi štyri roky, ale odsťahovali sa od neho, lebo fetoval a pil. Vtedy sa stával násilným, ale nezistila, že by dcére ubližoval alebo sa k nej čudne správal. Po udalosti sa dievča uzavrelo do seba, matke sa nezveruje, hoci na ňom vidno, že ho niečo trápi. Ani s kamarátkami netrávi toľko času ako predtým a matka s ňou bola u psychiatra.

Obžalovaný Tibor H. sa k svojmu konaniu priznal pred vyšetrovateľom i na súde pri rozhodovaní o vzatí do väzby. Na hlavnom pojednávaní však vyhlásil, že priznania v prípravnom konaní urobil pod nátlakom policajtov. Preto senát pojednávanie odročil a predvolá vyšetrovateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu