Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Strelec z Hurbanova zabíjal v afekte: Znalci navrhli umiestnenie do ústavu!

Milan Juhász
Milan Juhász (Zdroj: SITA)

HURBANOV - Mestského policajta Milan Juhásza, ktorý pred štyrmi mesiacmi v Hurbanove zabil troch ľudí a dvoch postrelil, navrhujú znalci umiestniť do ústavu. Uvádza to dnes denník Sme, ktorý má k dispozícii znalecký posudok.

Podľa záveru znalcov, ktorí preskúmali duševné zdravie Milana Juhásza, mal strelec podstatne zníženú schopnosť rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania ako aj podstatne zníženú schopnosť svoje konanie ovládať. Vedomie Milana J. bolo zakalené a zmätené.

Ak by s tým polícia a prokurátor súhlasili a zastavili by stíhanie, mohol by sa vyhnúť doživotiu, ktoré mu inak hrozí. „Posudok vnímame ako nejasný,“ povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Aj preto znalcov ešte podrobnejšie vypočujú. Polícia nevylučuje ani to, že požiada ešte o jeden kontrolný posudok.

Denník Sme ukázal posudok dvom psychiatrom. Podľa obidvoch je napísaný skôr v prospech Milana Juhásza, ale aj oni ho označujú za nejasný. „Pri takej vážnej vražde by mal nasledovať určite ešte jeden kontrolný posudok. Takto by to mohlo vyzerať aj tak, že chcú pomôcť policajtovi. To, aké následky má vražda, vie rozpoznať aj narušený človek,“ povedal Sme jeden z nich. Kolegovia strelca si do dňa činu žiadne poruchy osobnosti nevšimli. Hovorili o ňom ako o dobrom policajtovi, ktorý bol obľúbený v kolektíve.

Psychiatri potvrdili motív, s ktorým predbežne pracovala polícia – „hromadené emočné napätie“. Údajne vznikalo frustráciou z toho, že s problémovou rodinou nevie ako policajt urobiť poriadok. Jeho osobnosť vraj agresívna nie je. Znalci tvrdia, že trpel prechodnou duševnou poruchou – „abnormnou skratovou reakciou s klinickým priebehom vystupňovaného afektu“. Jeho vedomie vraj bolo v čase vraždy zakalené a zmätené. Po vražde tvrdil, že si na nič nepamätá. Stav afektu podľa znalcov odznel po tom, čo si ho vybil. Policajt je dnes vo väzbe v Leopoldove. Podľa znalcov je schopný chápať zmysel trestného konania ako aj svoje postavenie v ňom.

Milan Juhász prišiel do domu rodiny v sobotu ráno po desiatej v čase, keď mal voľno. Zabil otca rodiny, syna aj zaťa. Postrelil ďalšieho syna a jeho manželku. Po útoku sa vybral k domu primátorky, ktorej vraj chcel povedať, čo sa stalo. Nebola však doma. Polícia ho zadržala po troch hodinách, keď ho prehovorili, aby nespáchal samovraždu. Hoci všetky obete boli Rómovia maďarskej národnosti, polícia nevidí za vraždami rasový motív. Milan Juhász údajne nestrieľal pre ich pôvod, ale pre ich správanie. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu