Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Opitý dobil starčeka kladivom, dostal 19 rokov väzenia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečný trest 19 rokov odňatia slobody v najprísnejšom väzení za obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu potvrdil dnes pre 59-ročného Ivana Martinčeka odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Obžalovaný kladivom udrel osemkrát po hlave svojho domáceho, ktorého pred smrťou zachránila iba rýchla lekárska pomoc. Tragédia sa stala v polovici júna minulého roka v byte napadnutého 70-ročného Jána v Banskej Bystrici. Ten vzal do podnájmu Martinčeka, ktorý po návrate zo zahraničia nemal kde bývať a trpel depresiami. Nevedel si však nájsť zamestnanie a problémy riešil alkoholom.

Aj v inkriminovaný deň pil od rána pivo a lúštil krížovky. Domáci, Parkinsonovou chorobou a rečovou chybou postihnutý muž, ho volal k sebe. Nebolo mu rozumieť, čo Martinčeka rozčúlilo a napadol ho viac ako polkilovým zámočníckym kladivom. Zasadil mu osem rán do hlavy, čím mu zlomil lebku a vtlačil kosti do mozgového tkaniva.

Násilník vysvetlil, že „mal nervy“ už od rána, lebo čakal na známeho, s ktorým mali ísť na fušku. Podľa znalcov útok bol vyvrcholením narastajúceho vnútorného napätia v ten deň.

Napadnutého dôchodcu zachránila rýchla odborná lekárska pomoc a následná starostlivosť v nemocnici. Záchranku privolala suseda. Súdny lekár vypovedal, že zranený mal obrovské šťastie, keď prežil útok, pretože 90 percent takýchto zranení hlavy je smrteľných. Až po roku sa však podľa znalca dá zistiť, či bude mať dôchodca trvalé následky.

Napadnutý domáci i agresívny podnájomník predtým výraznejšie konflikty nemali. Ivan Martinček svoje konanie oľutoval a na súde povedal, že domáci bol jeho kamarát a nechcel mu ublížiť. Po čine nezavolal záchranku ani políciu, lebo mal vybitý mobil. Odsúdili ho i za to, že po útoku obeť obral o 60 eur a minul ich v dvoch pohostinstvách.

Znalci zistili, že Martinček je duševne zdravý, ale závislý od alkoholu. Pohnútkou k trestnému činu bol sklon k agresii umocnený alkoholom. Mohol však nebezpečnosť svojho konania rozpoznať.

Martinček sa voči vysokému trestu odvolal, ale krajský súd mu nevyhovel. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu. Obžalovaný musí napadnutému dôchodcovi zaplatiť odškodné viac ako šesťtisíc eur a zdravotnej poisťovni viac ako 1 400 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu