Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lipšic obvinenia odmieta, zásah proti piťovcom bol profesionálny!

Múr pri dome údajného šéfa piťovcov Zobraziť galériu (3)
Múr pri dome údajného šéfa piťovcov

BRATISLAVA - Pri zatýkaní členov zločineckej skupiny, známej ako piťovci, polícia nepoužila žiadne neadekvátne postupy a konala miernejšie, ako by v takomto prípade mohla. "Zákrok mohol byť minimálne trikrát razantnejší, ako bol," povedal dnes policajný prezident Jaroslav Spišiak na tlačovej konferencii s ministrom vnútra Danielom Lipšicom (KDH).

Vrcholoví predstavitelia rezortu vnútra dnes reagovali predovšetkým na viaceré mediálne výstupy. V nich sa objavili informácie o neprimeranom použití sily pri zásahu zo strany polície. Na jej postup sa mali novinárom sťažovať aj niektorí príbuzní zadržaných. Lipšic dnes poukázal, že napríklad údajný šéf gangu Juraj O., alias Piťo, býval v dome obohnanom päťmetrovým múrom s ostnatým drôtom. Polícia preto pri zásahu bola nútená použiť helikoptéru. Izba, ktorú niektoré médiá definovali ako detskú, mala podľa šéfa rezortu verné airsoftové kópie skutočných zbraní. Deti sa v čase zásahu nachádzali na inom poschodí a polícia ich izby údajne prehľadala až po tom, ako sa zobudili.

"Išlo o jednu z najnebezpečnejších zločineckých skupín, ktorá sa presúvala po Bratislave v pancierovaných limuzínach, ozbrojená, v nepriestrelných vestách... Jej deti nepriestrelné vesty nemali," charakterizoval zatknutých minister s tým, že s ich rodinou a príbuznými polemizovať o zákroku ministerstvo neplánuje. "Zákrok mohol vyrušiť obyvateľov, ktorí žijú v lokalitách, kde sa zdržiavajú obvinení. Ak budú mať opodstatnené sťažnosti, budeme ich, samozrejme, riešiť," pokračoval.

Podľa šéfa polície sa objavili nepravdivé informácie napríklad o družke Mateja B. a jej dieťati. "V súvislosti s tým, že v objektoch sa nachádzali deti a ženy, nepoužili sme až také prostriedky, ktoré by sme kedykoľvek vedeli z taktického alebo zákonného dôvodu obhájiť," uviedol na margo zákroku Spišiak. Cieľom takýchto dezinformácií je podľa neho zámer získať od polície informácie o jej taktike pri zákroku.

Údajný šéf zločineckej skupiny bol zadržaný v utorok ráno v rámci najväčšej policajnej akcie od vzniku samostatného Slovenska. Celkom v rámci nej polícia pochytala 20 osôb a 23 osôb obvinila za viaceré násilné aj majetkové trestné činy. Trojica osôb zásahu unikla. Podľa Spišiaka však nešlo o natoľko závažných členov gangu ako v prípade ostatných. Zadržaní podľa ministra čelia obvineniam z mimoriadne závažných trestných činov, pričom v niektorých prípadoch trestná sadzba siaha až po doživotné tresty.

Piťo mal na základe zistení vyšetrovateľov poveriť dve osoby, aby zariadili výbuch domu poškodeného R. T. a zapálili jeho autá. Samotný šéf zločineckej skupiny mal pritom zabezpečovať na uvedené útoky potrebný materiál ako výbušniny či časovú rozbušku. Okrem toho údajne tiež vydal pokyn na podpálenie áut ľudí, ktorí s R. T. spolupracovali. Za obvinenia, ktoré voči nemu vyšetrovatelia už vzniesli, mu hrozí trest odňatia slobody do desať rokov.

Tlačová beseda Piťovci

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu