Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Skorumpovaná prokurátorka pýtala 20 tisíc, prijala aj šperky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dôvodom obvinenia prokurátorky Okresnej prokuratúry v Leviciach Dany Z. z trestného činu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, za čo jej hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov, je vyžiadanie úplatku 20 tisíc eur.

Za túto sumu podľa polície zneužila svoju právomoc a z titulu svojej funkcie ovplyvnila vyšetrovanie vo veci podozrivých osôb Rastislava T. a Radovana T. tak, aby výsledkom bolo zastavenie trestného stíhania v ich veci. V auguste tohto roku si prokurátorka údajne osobne prevzala časť sľúbenej finančnej odmeny. Rastislav T. a Radovan T. poslali na stretnutie s prokurátorkou sprostredkovateľku i s manželkou jedného z podozrivých, Jozefínu T., ktorá jej finančnú hotovosť mala odovzdať. Spolu s Monikou V. jej dala prvú časť úplatku vo výške päťtisíc eur. Ako pozornosť dostala prokurátorka okrem finančnej hotovosti aj rôzne šperky.

JUDr. Dana Z. je tiež obvinená z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, pretože v auguste tohto roka v inej trestnej veci predložila dozorový spis iného prokurátora neoprávnenej osobe. Poskytla tým také informácie, ktoré boli v prospech obvineného a viedli k rozhodnutiu o podmienečnom zastavení trestného stíhania. Vyšetrovateľ spracoval dozorujúcemu prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry podnet na podanie návrhu na vzatie obvinenej prokurátorky a Jozefíny T. do vyšetrovacej väzby.

Polícia z trestného činu podplácania obvinila aj ďalšie tri osoby, Jozefínu T., Radovana T. a Moniku V. z účastníctva. Po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Policajti vykonali domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a ďalšie procesné úkony na zabezpečenie dôkazov. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii na základe dôkaznej situácie obvinil prokurátorku Okresnej prokuratúry v Leviciach Danu Z. z trestného činu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Baloghová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu