Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Padli tresty za deaflympiádu: Ruda 13, Furda 14 rokov väzenia!

Jaromír Ruda Zobraziť galériu (7)
Jaromír Ruda

BANSKÁ BYSTRICA - Šéf slovenských deaflympionikov si vo väzení odsedí 13 rokov. Rozhodol o tom Okresný súd v Banskej Bystrici. Uznal ho vinným zo sprenevery 1,6 milióna eur. Peniaze mali ísť na usporiadanie Zimnej deaflympiády v roku 2011 vo Vysokých Tatrách.

Okresný súd vyriekol verdikt expresne rýchlo. Prvé pojednávanie sa začalo v polovici apríla a po mesiaci a pol je proces ukončený. Predtým ho však museli odročiť až osemkrát, pretože obžalovaný Jaromír Ruda na súd nikdy neprišiel.

Sudkyňa vyhlásila, že o vine Jaromíra Ruda a košického notára Stanislava Furdu nie sú žiadne pochybnosti. Oboch uznala vinnými zo sprenevery takmer 50 miliónov korún, čiže 1,6 milióna eur.

Jaromírovi Rudovi vymerala 13 rokov, košickému notárovi 14. Obom zároveň navrhla aj prepadnutie majetku a notárovi zákaz činnosti na 10 rokov. Trest bol oveľa prísnejší ako v záverečnej reči žiadal prokurátor. Ten chcel pre Rudu 10 a pre Furdu 11 rokov.

„Rozsudok považujem za zákonný, spravodlivý a vecne správny. To je všetko, čo k tomu môžem povedať,“ vyhlásil prokurátor.

Zaskočení boli aj advokáti oboch obžalovaných. Čakali totiž oslobodzujúci rozsudok. O takej výške trestu už vôbec neuvažovali. „Podali sme okamžite odvolanie. Trvám na tom, že môj klient je nevinný a žiadneho trestného skutku sa neodpusti,“ povedal Rudov obhajca Juraj Remšík.

Stanislav Furda sa nechcel k rozsudku vyjadriť a zo súdnej siene rýchlo odišiel. „Ešte vec nie je skončená, nebudem nič komentovať. Počuli ste, že nemám z toho ani halier,“ vyhlásil Furda.

Keďže sa obaja obžalovaní okamžite odvolali, konečný verdikt povie až krajský súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu