Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ľudia v Hongkongu nezabudli: Uctili si pamiatku doktora, ktorý varoval pred vírusom

Ľudia si uctili pamiatku doktora Zobraziť galériu (2)
Ľudia si uctili pamiatku doktora (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

HONGKONG - Aktivisti v Hongkongu si v stredu uctili pamiatku čínskeho lekára Li Wen-lianga, ktorý bol jedným z prvých, čo upozornili na nový druh koronavírusu. Tridsaťštyriročný oftalmológ v nemocnici v meste Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy, podľahol ochoreniu pomenovanému ako Covid-19 minulý piatok po tom, ako sa nakazil od jedného z pacientov, informovala agentúra DPA.

Lekárovu pamiatku si v stredu v Hongkongu pripomenuli účastníci demonštrácie za slobodu prejavu a transparentnosť. Li Wen-lianga si predvolala polícia, keď sa v decembri minulého roka snažil varovať pred novým koronavírusom. Tridsiateho decembra poslal správu kolegom — lekárom v skupinovom čete — a o niekoľko dní si ho zavolali na oddelenie verejnej bezpečnosti, aby podpísal dokument, v ktorom ho obviňujú zo "šírenia fám" o víruse. Bol jedným z ôsmich osôb vyšetrovaných políciou za tento "čin".

Ľudia si uctili pamiatku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung)

Aktivisti a prodemokratickí poslanci v Hongkongu si na protestnú akciu priniesli fotografie zosnulého lekára a pred styčnú kanceláriu v Pekingu položili biele kvety. "Systém jednej strany rozšíril vírus!" kričali protestujúci. Jeden z organizátorov demonštrácie vyhlásil, že smrť Li Wen-lianga Číňanov prebudila k tomu, aby si uvedomili dôležitosť slobody vyjadrovania.

V stredu sa v Hongkongu konalo aj ďalšie protestné zhromaždenie. Viac než sto ľudí žiadalo odpovede ohľadom pretrvávajúceho nedostatku ochranných rúšok zabraňujúcim šíreniu nákazy koronavírusom. V snahe doplniť zásoby týchto ochranných pomôcok, dopravil v utorok jeden z prodemokratických aktivistov Joshua Wong do Hongkongu 100.000 ochranných rúšok. Pred lekárňami, kde sa očakávali nové dodávky rúšok, totiž aj niekoľko hodín čakalo v radoch viac než tisíc ľudí, priblížila DPA.

Výskyt koronavírusu Sars-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol doteraz zaznamenaný v najmenej 25 krajinách. Počet nakazených v Číne presiahol 44.600. Nákaza spôsobená koronavírusom si doposiaľ vyžiadala 1113 ľudských životov.

Viac o téme: AktivistiHongkongKoronavírusLi Wen-liang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu