Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úrady v Číne zmenili postup pri diagnostikovaní koronavírusu: Šokujúce zistenie!

Počet obetí koronavírusu znova stúpol Zobraziť galériu (7)
Počet obetí koronavírusu znova stúpol (Zdroj: SITA/AP/Ng Han Guan)

PEKING - Čína hlásila vo štvrtok 254 nových úmrtí na koronavírus za deň a prudký nárast prípadov nákazy o 15.152 za deň. Údaje prišli po tom, čo v najťažšie postihnutej čínskej provincii Chu-pej začali využívať novú metodológiu na kategorizovanie prípadov infekcie. Informovala o tom agentúra AFP.

Celkový počet mŕtvych obetí epidémie, trvajúcej už vyše dva mesiace, bol vo štvrtok 1367 a celkový počet potvrdených prípadov nákazy stúpol na 59.804. Zmena v kategorizovaní znamená, že postup určovania diagnózy sa presúva na lekárov v teréne, teda priamo na mieste, a netreba už čakať na výsledky laboratórnych testov.

Komisia oznámila, že táto zmena pacientom umožní podrobiť sa liečbe čo najskôr. Komisia podľa svojich vyjadrení pristúpila k zmene po tom, ako sa jej "poznatky v súvislosti so zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom prehĺbili" a nadobudla skúsenosti v oblasti diagnostiky a liečby.

Úrady v Číne zmenili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Chinatopix)

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

Ďalší prípad nákazy

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v stredu oznámilo, že medzi ľuďmi evakuovanými minulý týždeň z Číny potvrdili druhý prípad nákazy novým typom koronavírusu, informovala agentúra AP. Nakazená osoba bola na palube letu z čínskeho mesta Wu-chan, ktorý pristál 7. februára v Kalifornii.

Pacienta umiestnili do izolácie v nemocnici v kalifornskom meste San Diego. V izolácii je aj žena, ktorú evakuovali niekoľko dní predtým a u ktorej testy potvrdili nákazu koronavírusom, i tretia osoba, u ktorej sa na výsledky testov čaká. 

Pozitívne testy

Japonské ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že ďalších 44 ľudí na palube výletnej lode, ktorá je v karanténe pri meste Jokohama, malo pozitívne testy na nový typ koronavírusu. Informovala o tom agentúr AP. Na palube lode je viac ako 3500 pasažierov a členov posádky. Japonské úrady vykonali lekárske testy na 713 ľuďoch a nákazu koronavírusom potvrdili celkovo už u 218-tich osôb.

Počet obetí koronavírusu každým
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Cheng Min/Xinhua via AP)

Nakazených cestujúcich úrady prevážajú do nemocníc. Japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató povedal, že piati ľudia z tých, ktorí už boli prevezení, majú vážne príznaky a dýchajú za pomoci respirátorov alebo sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vláda sa podľa ministra rozhodla, že pasažierom starším ako 80 rokov povolí opustiť loď po tom, ako u nich testy nepotvrdia nákazu.

Loď zakotvila v Jokohame 3. februára po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Do karantény umiestnili vyše sedem stoviek vojakov

Juhokórejské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že v snahe zabrániť šíreniu nového typu koronavírusu v kasárňach umiestnili do karantény približne juhokórejských 740 vojakov. Informovala o tom agentúra Jonhap. bTíto vojaci v období posledných 14 dní navštívili Čínu, Hongkong či Macao, alebo prišli do kontaktu s ľuďmi, ktorí tieto miesta navštívili.

Medzi vojakmi sa podľa ministerstva zatiaľ nevyskytol potvrdený prípad nákazy ani podozrenie na ňu. Južná Kórea zatiaľ potvrdila 28 prípadov nákazy.

Poplach aj vo Vietname

Vo Vietname dali pre obavy zo šírenia nového koronavírusu do karantény dediny s celkovo 10.000 obyvateľmi v blízkosti hlavného mesta Hanoj. V oblasti nazývanej Son Loi totiž zistili šesť prípadov nového koronavírusu. Vo štvrtok to oznámilo vietnamské ministerstvo zdravotníctva. Uzavretie oblasti Son Loi, približne 40 kilometrov od Hanoja, je prvou hromadnou karanténou mimo Číny, odkedy sa vírus koncom vlaňajška objavil v stredočínskom meste Wu-chan.

"Od 13. februára 2020 s okamžitou platnosťou umiestnime do izolácie a karantény oblasť epidémie Son Loi," napísalo vietnamské ministerstvo vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Časový rámec... je 20 dní," spresnilo ministerstvo.

Loď Diamond Princess by
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

Son Loi je farmársky región pozostávajúci z niekoľkých dedín. Vo štvrtok okolo tejto oblasti zriadili kontrolné stanovištia. Zdravotníci v ochranných oblekoch rozstrekovali na vozidlá na kontrolných stanovištiach dezinfekčné prostriedky. Úrady odporučili obyvateľom, aby sa vyhýbali veľkým zhromaždeniam. Ich život epidémia vážne postihla.

Vo Vietname, ktorý má s Čínou priepustnú hranicu, je 16 potvrdených prípadov vírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, šesť z nich v spomínanej samosprávnej oblasti Son Loi. Vietnam zakázal všetky lety do a z pevninskej Číny v snahe zabrániť šíreniu vírusu.

Vláda vymenila lídrov v epicentre nákazy

Čína vo štvrtok nahradila vysokopostavených predstaviteľov centrálnej provincie Chu-pej a jej hlavného mesta Wu-chan, epicentra novej epidémie, ktorá má celosvetovo už viac než 45-tisíc infikovaných. Bývalý starosta Šanghaja Jing Jung nahradil doterajšieho šéfa komunistickej strany v zasiahnutej provincii, zatiaľ čo Wang Čung-lin sa stal tajomníkom strany vo Wu-chane, informovala štátna tlačová agentúra Sin-chua.

Počet obetí smrtiaceho vírusu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Výmeny na najvyšších miestach nasledujú po tom, čo museli tento týždeň svoje miesta uvoľniť už dvaja predstavitelia provinčnej zdravotnej komisie. Podľa štátnych médií tiež viacero ďalších v súvislosti s epidémiou vyhodili zo strany.

Čínska verejnosť ostro kritizovala miestnych predstaviteľov za nezvládnutie epidémie novej formy koronavírusu. Ten sa objavil prvý raz v decembri vo Wu-chane a odvtedy sa už rozšíril do viac než dvadsiatich iných štátov.

Výletná loď zakotvila v Kambodži

Loď MS Westerdam, ktorej pre obavy zo šírenia nového koronavírusu odmietli vstup do svojich prístavov viaceré ázijské krajiny, zakotvila v kambodžskom meste Sihanoukville. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. V prístave podľa správy čakajú na vylodenie pasažierov výletnej lode okrem novinárov aj miestni obyvatelia s kyticami kvetov, členovia diplomatických zborov a kambodžskí zdravotníci.

Výletná loď MS Westerdam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Heng Sinith)

"Už toľkokrát sme si mysleli, že pôjdeme domov a boli sme odmietnutí. Keď sme dnes ráno uvideli súš, bol to krásny moment," uviedla pre Reuters prostredníctvom textovej správy pasažierka plavidla, Američanka Angela Jonesová. Cestujúcich po vykonaní potrebných zdravotných previerok prevezú charterovými letmi do kambodžskej metropoly Phnom Penh, kde prestúpia na lety do svojich domovských krajín.

Povolenie na vylodenie pasažierov MS Westerdam v posledných dňoch odmietli vydať Thajsko, Japonsko, Taiwan, Guam aj Filipíny. Stalo sa tak napriek tomu, že na palube plavidla nebol zaznamenaný žiaden prípad nového koronavírusu. "Všetky povolenia sme už dostali a sme nesmierne vďační kambodžským predstaviteľom za ich podporu," napísala ešte v stredu na svojej webovej stránke plavebná spoločnosť Holland America Line, ktorá loď vlastní.

Výletná loď MS Westerdam
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Heng Sinith)

Na výletnej lodi MS Westerdam sa podľa dostupných informácií nachádza 1455 pasažierov a 802 členov posádky. Pôvodným cieľom plavby bolo japonské mesto Jokohama, ktoré však plavidlo v obavách z koronavírusu odmietlo pustiť do dokov. Pri Jokohame sa už od začiatku minulého týždňa nachádza v karanténe výletná loď Diamond Princess, na ktorej palube bolo potvrdených už viac než 218 prípadov nového koronavírusu.

Viac o téme: NákazaČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu