Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koronavírus COVID-19 má už 1113 obetí: Na výletnej lodi potvrdili ďalších 39 nakazených

Počet obetí smrtiaceho vírusu stále rastie. Zobraziť galériu (5)
Počet obetí smrtiaceho vírusu stále rastie. (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

PEKING - Počet úmrtí počas epidémie nového koronavírusu stúpol v Číne v stredu na 1113 po tom, čo bolo Národnej zdravotníckej komisii nahlásených ďalších 97 obetí na životoch. Údaj, pravidelne oznamovaný čínskymi úradmi, klesol už druhý deň po sebe. V utorok bolo nahlásených 108 nových úmrtí na koronavírus.

Po celej Číne bolo potvrdených celkovo vyše 44.600 nakazených ľudí, napísala tlačová agentúra AFP. V stredu nahlásili približne 2000 nových prípadov nákazy, z toho 1638 v najťažšie postihnutej stredočínskej provincii Chu-pej, kde epidémia v decembri prepukla. Nový vírus sa podľa presvedčenia úradov objavil vlani v spomínanej provincii Chu-pej na trhovisku v meste Wu-chan, kde sa predávajú divé zvieratá.

Koronavírus konečne dostal OFICIÁLNY NÁZOV: Môže hroziť až 60 percent svetovej populácie

Práve toto mesto s okolo 11 miliónmi obyvateľov sa stalo ohniskom nákazy. Vírus dostal na konferencii v Ženeve, organizovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), oficiálny názov COVID-19. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok v prvý deň dvojdňového podujatia vyhlásil, že krajiny majú šancu zastaviť šírenie vírusu vo svete.

Koronavírus COVID-19 má už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter/CCTV Asia Pacific)

Šéf WHO takisto povedal, že hoci 99 percent prípadov infekcie sa vyskytuje v Číne, kde je stále "veľmi vážnym stavom núdze", aj pre zvyšok sveta "predstavuje vážnu hrozbu". Tedros vyzval krajiny, aby si vymieňali údaje a poznatky, lebo to pomôže v ďalšom výskume nového ochorenia.

Ďalších 39 ľudí na výletnej lodi je nakazených

Ďalších 39 ľudí na palube japonskej výletnej lode Diamond Princess, kotviacej pri pobreží Japonska, malo pozitívne testy na nový koronavírus. Celkový počet nakazených na lodi je tak 174. V stredu o tom informoval japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Z 53 výsledkov nových testov bolo pozitívnych 39," povedal novinárom minister a dodal, že vírusom šíriacim sa z Číny je infikovaný aj predstaviteľ zodpovedný za karanténu. Výletná loď Diamond Princess sa od začiatku minulého týždňa nachádza v karanténe pri japonskom meste Jokohama. Loď zakotvila v Jokohame po tom, ako sa u jej bývalého pasažiera, ktorý vystúpil v Hongkongu, potvrdila nákaza koronavírusom.

Na výletnej lodi Diamond
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Sadayuki Goto/Kyodo News via AP)

Japonské úrady spočiatku vykonali lekárske testy na asi 300 z celkového počtu 3711 pasažierov. V uplynulom týždni sa rozhodli otestovať všetkých cestujúcich, pričom počet nakazených cez víkend stúpol. Nakazených cestujúcich úrady previezli do nemocníc. Tí, ktorí ostali na palube, boli požiadaní, aby ostali vo svojich kajutách a vyhýbali sa kontaktu s ďalšími pasažiermi.

Diamond Princess by v karanténe mala ostať do 19. februára. Japonský minister zdravotníctva Kató ešte v pondelok vyhlásil, že okolo 600 ľudí na palube naliehavo potrebuje lieky. Polovica pasažierov bola podľa neho zásobená cez víkend.

WHO varovala pred "zhlukmi prípadov" a jeho lokálnymi prenosmi

Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre západné Tichomorie Takeši Kasai varoval v stredu pred "zhlukmi prípadov koronavírusu bez zjavnej spojitosti s Čínou". Kasai tým konkrétne myslel lokálne prenosy koronavírusu. Dodal, že všetky krajiny v tomto regióne sa musia "pripraviť na možnosť širšieho prenosu" vírusu. Uviedol to vo vyhlásení zverejnenom Svetovou zdravotníckou organizáciou, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone)

Malajzia hlásila 18 prípadov nákazy koronavírusom, ktorý WHO oficiálne pomenovala Covid-19, a Singapur má zaznamenaných 47 prípadov, z ktorých vyše polovica sú miestne prenosy. Región západného Tichomoria, ako ho charakterizuje WHO, zahŕňa 37 krajín vrátane Filipín, Číny, Južnej Kórey, Nového Zélandu a Austrálie.

Thajsko nepovolilo zakotviť výletnej lodi 

hajské úrady nepovolili v utorok vylodenie pasažierov výletnej lode MS Westerdam patriacej plavebnej spoločnosti Holland America Line, hoci na palube plavidla nebol zaznamenaný nijaký prípad koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vydal som príkaz. Zákaz lodi vplávať do doku," uviedol na Facebooku thajský minister zdravotníctva Anutchin Čchánvínkún. Zástupca thajského ministra dopravy v samostatnej správe zdôraznil, že Thajsko plavidlu "rado poskytne palivo, lieky a jedlo". Lodi MS Westerdam už v obavách zo šírenia nového koronavírusu odmietli umožniť vstup do prístavov v Japonsku, na Taiwane, Guame aj Filipínach.

Koronavírus by mohol zdevastovať chudobnejšie krajiny

Rozšírenie nového koronavírusu do chudobných krajín s nízkou úrovňou zdravotnej starostlivosti je obrovskou hrozbou, na ktorú svet nie je dostatočne pripravený. S odvolaním sa na vyjadrenia Jeremyho Konyndyka z Centra pre globálny rozvoj (CGD) o tom v stredu informovala spravodajská stanica CNN.

Koronavírus COVID-19 má už
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

"Ak má Čína problém zastaviť tento vírus, chudobnejšie krajiny to budú mať ešte ťažšie. To znamená, že takú rýchlosť šírenia nákazy ako v Číne možno už čoskoro uvidíme aj inde," vyhlásil Konyndyk.

Ako pripomína CNN, Čína sa vo Svetovom indexe zdravotnej bezpečnosti umiestnila spomedzi 195 krajín z hľadiska pripravenosti na epidémie infekčných ochorení na 51. mieste. Nepatrí teda medzi štáty s najvyššou mierou pripravenosti, avšak umiestnila sa omnoho vyššie než mnohé rozvojové krajiny.

Viac o téme: ObeteVýletná loďČínaPekingKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu