Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koronavírus postupuje do Ruska: Mongolsko a Singapur nepustia do krajiny ľudí z Číny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

SINGAPUR - Mongolsko a Singapur v piatok oznámili, že v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nového koronavírusu 2019-nCoV zakážu návštevníkom z Číny vstup na svoje územie. Thajsko medzitým ohlásilo päť nových prípadov nákazy týmto infekčným ochorením, informujú agentúry AP a AFP.

Vstup na svoje územie zakazuje Mongolsko návštevníkom z Číny s platnosťou od soboty. Predmetné opatrenie, na základe ktorého budú mať taktiež Mongoli zakázaný vstup do Číny, bude v platnosti až do 2. marca. K podobnému kroku ako Mongolsko pristúpil ako prvá krajina juhovýchodnej Ázie aj Singapur. Ministerstvo zdravotníctva tohto mestského štátu oznámilo, že od soboty nebudú môcť na jeho územie vstupovať občania Číny a ani cudzinci, ktorí Čínu navštívili v posledných dvoch týždňoch. Osoby spadajúce do týchto kategórií nebudú môcť využiť Singapur ani ako tranzitnú krajinu pri cestách do iných štátov.

Občania Singapuru, ktorí navštívili Čínu, sa budú do vlasti môcť vrátiť, avšak až po absolvovaní 14-dňovej karantény. Singapur doteraz zakazoval vstup len obyvateľom čínskej provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nového smrtiaceho vírusu. Ministerstvo sa však podľa svojho vyhlásenia snaží novým opatrením reagovať na rýchle šírenie nákazy.

Koronavírus postupuje do Ruska:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Thajsko medzitým v piatok potvrdilo päť nových prípadov koronavírusu - vrátane vodiča taxi, ktorý predstavuje prvý prípad nakazenia sa od človeka v tejto krajine. Celkový počet nakazených sa tak v Thajsku vyšplhal na 19, pričom okrem spomínaného taxikára išlo vo všetkých ostatných prípadoch o návštevníkov z mesta Wu-chan v provincii Chu-pej.

Čína v piatok v najnovšej bilancii oznámila, že na jej území sa dosiaľ vyskytlo 9692 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 2019-nCoV, pričom počet úmrtí sa výrazne zvýšil na 213. Podľa spravodajského servera BBC v ďalších 18 krajinách potvrdili 98 prípadov nakazenia koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyhlásila v súvislosti s týmto vírusom stav globálnej zdravotnej núdze.

V Rusku zaznamenali prvé dva prípady nákazy

V Rusku zaznamenali prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV. S odvolaním sa na vyhlásenie ruskej vicepremiérky Taťjany Golikovovej o tom v piatok informovala agentúra Interfax. Nákaza koronavírusom bola zaznamenaná v Zabalkajskom kraji a Ťumenskej oblasti, pričom podľa slov Golikovovej ide v oboch prípadoch o občanov Číny.

Koronavírus postupuje do Ruska:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Vicepremiérka ďalej dodala, že Rusko v súvislosti s novým vírusom obmedzuje pohyb na hraniciach s Mongolskom a začína s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov z čínskej provincie Chu-pej vrátane jej hlavného mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nákazy. Všetci občania Ruskej federácie, ktorí sa momentálne nachádzajú na čínskom ostrove Chaj-nan, budú evakuovaní do 4. februára.

Maďarsko zriadilo operatívnu skupinu expertov

V záujme ochrany pred infekciou novým druhom koronavírusu zriadila maďarská vláda operatívnu skupinu expertov, ktorú vedie minister vnútra Sándor Pintér. Oznámil to v piatok predseda vlády Viktor Orbán, ktorý ale zdôraznil, že kabinet nemá informácie o tom, že by sa na území Maďarska nachádzal nejaký nositeľ tohto vírusu.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

V pravidelnej relácii verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió premiér povedal, že v rámci ochrany pred nákazou treba zosúladiť jednotlivé kroky, týkajúce sa napríklad činnosti cudzineckej polície alebo kontroly štátnych hraníc. V prípade, že by sa vírus objavil, treba ho identifikovať, a potrebné sú tiež ďalšie, administratívne opatrenia.

Orbán potvrdil, že sedem z ôsmich občanov Maďarska, ktorí sa nachádzajú v nákazou postihnutej časti Číny, požiadalo o evakuáciu, a že už tento víkend budú môcť byť doma.

Uzatváranie hraníc by mohlo viesť k rýchlejšiemu šíreniu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že uzatváranie hraníc je zrejme neúčinné v snahe zabrániť šíreniu nového smrtiaceho koronavírusu z Číny a mohlo by dokonca urýchliť jeho šírenie. Informovala o tom agentúra AFP. Ak uzatvoríte hraničné priechody, môžete "stratiť smer pohybu ľudí a neviete už monitorovať (ich pohyb)," povedal hovorca WHO Christian Lindmeier novinárom v Ženeve.

WHO vo štvrtok vyhlásila v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV stav globálnej zdravotnej núdze a deklarovala, že "neexistuje žiadny dôvod" na obmedzenie cestovania alebo obchodovania s Čínou, odkiaľ sa do viacerých ďalších štátov rozšírila nákaza spôsobená novým koronavírusom. AFP pripomína, že niekoľko krajín prerušilo cezhraničnú premávku z Číny alebo zakázalo vstup cestujúcim z Wu-chanu, epicentra šírenia nákazy vírusom 2019-nCoV.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/AP/Jean-Christophe Bott/Keystone)

Lindmeier však varoval, že snahy štátov predchádzať šíreniu vírusu uzatváraním hraníc a bránením vo vstupe osobám prichádzajúcim z Číny by mohlo byť kontraproduktívne. Upozornil, že či už bolo v prípade eboly alebo iných epidémií, ľudia, ktorí chceli cestovať, si našli neoficiálne chodníčky. To však napríklad zabráni kontrole, či nemajú symptómy infekcie; úrady tiež nebudú vedieť, kto prechádza cez hranicu a v ktorých krajinách sa zdržiavali predtým. "To je hlavný dôvod pre to, aby oficiálne hraničné priechody ostali otvorené," konštatoval Lindmeier.

Lietadlo s evakuovanými z Wu-chanu pristálo v Británii

Charterové lietadlo španielskej spoločnosti Wamos Air s viac ako 100 ľuďmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom, pristálo v piatok popoludní v Británii. Informovala o tom agentúra AFP. Stroj pristál na leteckej základni Brize Norton v strednom Anglicku s 83 Britmi a 27 ďalšími osobami na palube. Po tom, ako lietadlo opustia občania Británie,  odletí do Španielska, kde vystúpia zvyšní obyvatelia z krajín Európskej únie.

Britských občanov evakuovaných zo stredočínskeho Wu-chanu izolujú na dva týždne v nemocnici Arrowe Park Hospital na polostrove Wirral, kde dostanú "všetku potrebnú lekársku starostlivosť". V stredu to oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Do karantény, ale v inej nemocnici, pôjde aj vojenský zdravotnícky personál, ktorý bol na palube evkauačného letu, informuje televízia Sky News.

V celej Číne evidujú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Chinatopix via AP)

Evakuovaného Francúza hospitalizovali s príznakmi

Francúzskeho občana, ktorého evakuovali lietadlom s približne 180 ďalšími Francúzmi z čínskeho mesta Wu-chan, hospitalizovali s príznakmi novému koronavírusu. Informovala o tom francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová. Po pristátí na vojenskej základni neďaleko Marseille previezli túto osobu priamo do nemocnice, kde sa podrobí testom, uviedla ministerka, ktorá sa stretla po prílete lietadla s pasažiermi.

Ostatných pasažierov podľa agentúry AFP izolujú na dva týždne v prázdninovom tábore. Lietadlo s 83 Britmi a 27 ďalšími osobami na palube pristálo v piatok popoludní v Británii. Taktiež ich evakuovali z čínskeho Wu-chanu, ktoré je epicentrom nákazy novým koronavírusom. Jordánske ministerstvo dopravy medzitým informovalo, že z Wu-chanu odletelo lietadlo s evakuovanými Jordáncami. Podľa správ médií je palube stroja, ktorý by mal pristáť ešte v piatok v Ammáne, od 70 do 100 Jordáncov.

Koronavírus v počte prípadov prekonal epidémiu SARS

Nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny, v celkovom počte prípadov vo svete prekonal epidémiu ochorenia SARS z rokov 2002-2003. Informovala o tom v piatok stanica BBC. SARS, ťažký akútny respiračný syndróm, sa v rokoch 2002-2003 rozšíril do 26 krajín sveta. Globálne vtedy  zaznamenali približne 8100 prípadov tohto vírusového ochorenia. Novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa od vlaňajšieho decembra šíri zo stredočínskeho veľkomesta Wu-chan, sa nakazilo už takmer 10.000 ľudí. V samotnej Číne v piatok evidovali 9692 potvrdených prípadov nákazy a 213 úmrtí.

Koronavírus postupuje do Ruska:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Vírus sa rozšíril už do zhruba 22 krajín sveta, v ktorých celkovo evidujú vyše 100 infikovaných. Až na výnimky ide o ľudí, ktorí navštívili epicentrum epidémie Wu-chan. V minimálne ôsmich prípadoch (v Nemecku, Japonsku, vo Vietname a USA) boli potvrdené prípady pacientov nakazených od osôb, ktoré sa vrátili z Číny. Mimo Číny neboli doposiaľ potvrdené žiadne úmrtia na nový koronavírus. Prípadov úmrtí na vírus 2019-nCoV je zatiaľ výrazne menej, než tomu bolo počas epidémie ochorenia SARS, za ktorým stojí iný typ koronavírusu.

Epidémia SARS-u z rokov 2002-2003 si vyžiadala 774 životov. V rámci samotnej Číny počet prípadov nákazy novým koronavírusom prekonal epidémiu SARS už v stredu. Počet osôb, u ktorých sa potvrdil nový typ koronavírusu v Číne, sa v stredu zvýšil na 5974. Podľa agentúry AFP tak došlo k prekročeniu bilancie počtu prípadov SARS-u počas jeho epidémie v rokoch 2002-2003.

EK poskytne na podporu výskumu koronavírusu 10 miliónov

Európska komisia (EK) poskytne na podporu výskumu koronavírusu 10 miliónov eur. Komisia zverejnila mimoriadnu výzvu pre projekty, ktorých výskum by mohol viesť k lepšiemu porozumeniu príčin novej epidémie a prispieť k efektívnejšiemu prístupu voči nakazeným. Cieľom výskumu by ďalej malo byť zlepšenie preventívnych opatrení aj starostlivosti o občanov.

Koronavírus postupuje do Ruska:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Achmad Ibrahim)

„Pracujeme na zmierňovaní následkov možného väčšieho šírenia ohnísk koronavírusu v EÚ. Vďaka financovaniu núdzového výskumu z prostriedkov programu Horizont 2020 budeme o chorobe vedieť viac,“ uviedla komisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabriel.

Z núdzového výskumu Horizontu 2020 budú podporené dva až štyri výskumné projekty. Žiadatelia sa môžu prihlásiť do 12. februára a komisia od nich očakáva rýchle podpísanie dohôd o grantoch, aby sa výskumné práce mohli začať čo najskôr. „Komisia tiež úzko spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou a inými medzinárodnými aktérmi s cieľom zabezpečiť účinnú a koordinovanú reakciu na nákazu,“ konštatovala Gabriel.

V Debrecíne preverovali 2 podozrenia na koronavírus

V priebehu piatka poslali z východomaďarského Debrecína do Budapešti na laboratórne vyšetrenie jednu vzorku pacienta s podozrením na nákazu koronavírusom. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV o tom informovala šéfka maďarského úradu verejného zdravotníctva Cecília Müllerová.

Ako dodala, podozrenie sa objavilo v prípade dvoch pacientov, avšak u jedného z nich už nákazu vylúčili. V druhom prípade prebieha laboratórne vyšetrenie odobratej vzorky, čo je ale podľa jej slov skôr prejavom snahy o bezpečnosť než potvrdenie nákazy.

Na letisku v Budapešti vyšetrujú všetkých pasažierov z Číny

Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti od piatka večera vyšetrujú všetkých pasažierov, ktorí priletia priamo z Číny. Agentúru MTI o tom informovala spoločnosť Budapest Airport (BA), ktorá letisko prevádzkuje.

Prvým spojom, ktorého cestujúci sa pred vstupom na územie Maďarska podrobili vyšetreniu na základe úradného nariadenia, bol let z Pekingu s medzipristátím v Minsku, ktorý priletel o 18.50 h. Vyšetrenia pod dohľadom Letiskového riaditeľstva polície vykonávajú zmluvní partneri BA v súlade s procedúrami zavedenými v iných krajinách, ktoré sa začínajú meraním telesnej teploty.

Viac o téme: ČínaMaďarskoMongolskoSingapurKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu