Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napätie stále rastie, Irán varoval EÚ: Ak naňho bude Únia zvyšovať nátlak, tak...

Alí Larídžání
Alí Larídžání (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Irán prehodnotí svoju spoluprácu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE), kontrolným orgánom OSN, v súvislosti s akýmikoľvek "nespravodlivými" opatreniami. Vyhlásil to v nedeľu predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání po tom, ako európske mocnosti minulý týždeň na základe jadrovej dohody z roku 2015 spustili mechanizmus riešenia sporov.

"Otvorene oznamujeme, že ak európske mocnosti z akéhokoľvek dôvodu zaujmú neférový prístup v mechanizme riešenia sporov, budeme seriózne zvažovať pokračovanie našej spolupráce s MAAE," uviedol Larídžání pre miestne médiá citované tlačovou agentúrou Reuters.

Francúzsko, Británia a Nemecko spustili daný mechanizmus zahrnutý v jadrovej dohode po tom, ako Teherán pokračoval v dištancovaní sa od daného dokumentu tým, že postupne upúšťal od svojich jadrových záväzkov v reakcii na sankcie opätovne uvalené Washingtonom v roku 2018, keď USA zároveň odstúpili od jadrovej dohody.

Teherán minulý týždeň oznámil, že prestane rešpektovať obmedzenia stanovené jadrovou dohodou v súvislosti s obohacovaním uránu, hoci dodal, že bude naďalej spolupracovať s MAAE, ktorá dohliada na dodržiavanie jadrovej dohody.

Na základe predmetného dokumentu sa Irán a šesť svetových mocností dohodli, že Teherán obmedzí svoj jadrový program výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií uvalených voči islamskej republike. Zmienené tri európske krajiny vyhlásili, že stále chcú, aby jadrová dohoda z roku 2015 fungovala a nezapoja sa preto do kampane "maximálneho nátlaku" iniciovanej Spojenými štátmi. 

Spustenie daného mechanizmu znamená oficiálne obviniť Irán z porušovania podmienok dohody a môže viesť k obnoveniu sankcií OSN, ktoré boli vďaka jadrovej dohode stiahnuté. Mechanizmus zahŕňa spoločný výbor, ktorého členmi sú Irán, Rusko, Čína, Nemecko, Francúzsko, Británia a Európska únia. Účelom výboru je riešiť vzniknuté nezhody.

Viac o téme: TlakSpoluprácaIránOSNJadrová dohodaMAAE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu