Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pád lietadla v Iráne: Úrady už identifikovali takmer všetky obete

Trosky lietadla v Teheráne
Trosky lietadla v Teheráne (Zdroj: FB/T. T.)

TEHERÁN - Iránske úrady identifikovali takmer všetky obete havárie ukrajinského dopravného lietadla, ktoré krátko po štarte z medzinárodného letiska v Teheráne minulý týždeň omylom zostrelila iránska protivzdušná obrana. Tragédiu neprežil nikto zo 176 ľudí na palube. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví uviedol, že Irán spolupracuje s krajinami, ktorých občania boli v zostrelenom lietadle, aby boli telesné pozostatky obetí čo najskôr vrátené ich rodinám. Na palube lietadla typu Boeing 737-800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) na linke PS752 z Teheránu do Kyjeva bolo 82 Iráncov, 63 Kanaďanov, 11 Ukrajincov, desať občanov Švédska, sedem Afgancov a traja Briti.

Afganistan, Británia, Kanada, Švédsko a Ukrajina požadujú nezávislé vyšetrenie zostrelenia lietadla. "Tento tragický incident by týmito štátmi nemal byť využívaný na politické ciele," povedal v súvislosti s vyšetrovaním prípadu Músaví. Ukrajinské civilné lietadlo zasiahla ráno 8. januára raketa zem-vzduch vypálená zo systému Tor M1. Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak s pribúdajúcimi dôkazmi sa priznal k tomu, že lietadlo omylom zostrelili jeho revolučné gardy.

Kanada dá pozostalým po 25-tisíc dolárov

Kanadská vláda poskytne pozostalým po obetiach nešťastia ukrajinského dopravného lietadla, ktoré minulý týždeň nad Teheránom omylom zostrelila iránska protivzdušná obrana, odškodné vo výške 25.000 kanadských dolárov (približne 17.250 eur). Odškodné by malo slúžiť na pokrytie bezprostredných finančných potrieb spojených s cestovaním a pohrebom. Informoval o tom v piatok portál GlobalNews.ca s odvolaním sa na vyhlásenie kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Ten zároveň vyzval iránske úrady, aby čierne skrinky zo zostreleného lietadla odoslali na analýzu údajov do Francúzska. Sumu 25.000 kanadských dolárov dostanú pozostalí po 57 občanoch Kanady a 29 osobách s trvalým pobytom v tejto krajine, ktorí pri zostrelení ukrajinského lietadla zahynuli. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že na palube lietadla bolo 63 Kanaďanov.

"Chcem, aby to bolo jasné. Očakávame, že tieto rodiny odškodní Irán. Stretol som sa s nimi. Nemôžu čakať niekoľko týždňov. Podporu potrebujú okamžite. Neviem, aké bude plné odškodnenie zo strany Iránu, ale môžem vás ubezpečiť že všetky peniaze od Iránu pôjdu priamo im (pozostalým). Nedostane ich kanadská vláda," povedal v piatok Trudeau.

Viac o téme: PádLietadloObeteIdentifikáciaIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu