Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Karol III. oslavuje 75. narodeniny: Takýto program má v dnešný výnimočný deň!

Karol III. Zobraziť galériu (3)
Karol III. (Zdroj: SITA)

Londýn - Britský kráľ Karol III. práve dnes oslavuje svoje 75. narodeniny. Deň strávi plnením verejných záväzkov, po ktorých bude nasledovať súkromná večera v jeho londýnskom sídle. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Počas návštevy v distribučnom centre potravín Karol III. so svojou manželkou kráľovnou Kamilou oficiálne spustí Coronation Food Project. Jeho cieľom je pomôcť proti potravinovej chudobe prerozdeľovaním jedla, ktoré by inak skončilo na skládke.

V Buckinghamskom paláci potom usporiada recepciu pre 400 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek v rámci 75. výročia založenia Štátnej zdravotnej služby (NHS). Zbor NHS mu pripraví prekvapenie v podobe narodeninovej piesne, zatiaľ čo v Londýne a v celom Spojenom kráľovstve zaznejú aj delové salvy, oznámil Buckinghamský palác.

Karol III.
Zobraziť galériu (3)
Karol III.  (Zdroj: SITA)

Na večernej oslave s blízkou rodinou a priateľmi bude chýbať jeho mladší syn Harry. Hovorca Harryho a jeho americkej manželky Meghan vyvrátil správy, že odmietli pozvanie, a uviedol, že "nedošlo k žiadnemu kontaktu ohľadom pozvania na nadchádzajúce narodeniny Jeho Veličenstva".

Harry (39) a Meghan (43) sa v roku 2020 vzdali kráľovských povinností a presťahovali sa do Kalifornie. Pár odvtedy viackrát kritizoval kráľovskú rodinu, čo zhoršilo vzťah Harryho s jeho starším bratom, následníkom trónu princom Williamom a tiež s otcom.

Karol III. sa narodil ako princ Charles Philip Arthur George 14. novembra 1948 v Buckinghamskom paláci ako prvé dieťa budúcej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Karol III. si pripomína 75. narodeniny v tom istom roku, keď bol korunovaný, a len týždeň po tom, čo ako panovník prvýkrát otvoril rokovanie parlamentu Spojeného kráľovstva.

Karol III.
Zobraziť galériu (3)
Karol III.  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Karol III.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu