Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dcéra, manželka, matka a kráľovná: Život Alžbety II. na unikátnych FOTOgrafiách

Alžbeta II. vo vojenskej uniforme 3. augusta 1945
Alžbeta II. vo vojenskej uniforme 3. augusta 1945 (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov britská kráľovná Alžbeta II., jedna z najvýznamnejších osobností dejín. Pripomeňte si spolu s nami jej detstvo, nástup na trón, materstvo i ďalšie okamihy zo života na vzácnych historických fotografiách.

 

Elizabeth Alexandra Mary, budúca britská kráľovná Alžbeta II., sa narodila 21. apríla 1926 v Londýne ako prvorodená dcéra Alberta, vojvodu z Yorku a Elizabeth Bowes-Lyonovej, vojvodkyne z Yorku. Mala mladšiu sestru Margaret, grófku zo Snowdonu (1930-2002).

6. júla 1947 sa Alžbeta zasnúbila s princom Philipom a svadba sa konala 20. novembra 1947. Mladý pár žil istý čas na ostrove Malta. Philip slúžil v námorníctve a princezná cestovala medzi Maltou a Londýnom, kde sa o ich ročného syna Charlesa starali starí rodičia. Počas cesty po Keni zastihla 6. februára 1952 Elizabeth správa, že zomrel jej otec, britský panovník Juraj VI. Princezná bola ihneď oficiálne vyhlásená za kráľovnú, ale korunovaná bola ako Alžbeta II. až 2. júna 1953.

Mladá 26-ročná panovníčka sa postavila na čelo britského Spoločenstva národov, britskej armády, letectva a námorníctva i vyše 700 organizácií. Zároveň sa stala najvyššou predstaviteľkou anglikánskej cirkvi a vojvodkyňou z Lancasteru. Princ Philip sa stal vojvodom z Edinburghu a prijal tituly Jeho kráľovskej Výsosti a britského princa.

Alžbeta II. a princ Philip mali okrem korunného princa Charlesa, ktorý sa narodil v roku 1948, aj ďalšie tri deti: princeznú Annu (1950), princa Andrewa (1960) a princa Edwarda (1964). S narodením princa Andrewa sa Alžbeta II. stala od čias kráľovnej Viktórie prvou britskou panovníčkou, ktorá porodila dieťa počas vládnutia. Jej manželstvo s Philipom trvalo 73 rokov – až do smrti princa, ktorý zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov. Vo štvrtok sa Alžbeta vybrala za ním.

 
Galéria: VEĽKA FOTOGALÉRIA zo života kráľovnej
 
 
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu