Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PROGRAM veľkolepých 4-dňových OSLÁV Alžbety II. na tróne: O tomto môže bežný smrteľník len snívať!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (12)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

LONDÝN - Písal sa rok 1952, keď na trón nastúpila kráľovná Alžbeta II., ktorá je najdlhšie vládnucou panovníčkou na svete. Pri príležitosti jej Platinového jubilea štartujú vo štvrtok veľkolepé oslavy a trvať budú do nedele. Pozrite sa spoločne s nami, čo všetko sa bude diať!

Trooping the Colour - štvrtok, 2. júna

Toto podujatie je akousi oslavou narodenín britského panovníka a koná sa už zhruba 260 rokov. Koná sa tradične už v júni kvôli priaznivému počasiu. Viac ako tisícka pochodujúcich vojakov, stovky muzikantov a jazdci na koňoch tvoria sprievod, ktorý sa presúva ulicami, kde davy ľudí nadšene mávajú vlajkami. Súčasťou sprievodu sú aj členovia kráľovskej rodiny, ktorý sa vezú v ich kočoch a zdravia ľud.   

Trooping the Colour
Zobraziť galériu (12)
Trooping the Colour  (Zdroj: SITA)

Kráľovná sa potom s členmi svojej rodiny presunie na balkón Buckinghamského paláca, kde sledujú slávnostný prelet stíhačiek Royal Air Force. 

Trooping the Colour
Zobraziť galériu (12)
Trooping the Colour  (Zdroj: SITA)

Trooping the Colour
Zobraziť galériu (12)
Trooping the Colour  (Zdroj: SITA)

 

Platinum Jubilee Beacons - 2. júna

Slávnostné rozsvietenie fakieľ má pri kráľovských oslavách tiež svoju tradíciu. Kedysi sa rozsvecovali ako nástroj komunikácie, dnes ide skôr o akúsi symboliku. Pri príležitosti Platinového jubilea by sa mali rozsvecovať vo štvrtok o 21:30. V celom Spojenom kráľovstve a na jeho územiach by ich malo byť rozsvietených viac než 1 500. Rozsvecovať ich môžu rôzne komunity, charitatívne organizácie a budú tiež žiariť aj v hlavných mestách Commonwealthu.

Platinum Jubilee Beacons
Zobraziť galériu (12)
Platinum Jubilee Beacons  (Zdroj: queensjubileebeacons.com)

Platinum Jubilee Beacons
Zobraziť galériu (12)
Platinum Jubilee Beacons  (Zdroj: queensjubileebeacons.com)

V priestoroch Buckinghamského paláca bude o 21:00 rozsvietený špeciálny 21 m vysoký The Principal beacon. Súčasťou ceremoniálu sú aj vystúpenia rôznych speváckych zborov.

 

Ďakovná omša - 3. jún

Omša sa bude konať v St. Paul´s Cathedral a počas nej sa rozozvučí aj Great Paul - najväčší kostolný zvon v zemi. Bol vyrobený v roku 1882, ale v 70. rokoch sa prestal používať kvôli poškodenému mechanizmu. Do prevádzky bol opäť uvedený v roku 2021 a zvoní sa ním pri veľkých a špeciálnych príležitostiach. 

PROGRAM veľkolepých 4-dňových OSLÁV
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: profimedia.sk)

 

Derby v Epsom Downs - 4. júna

Nie je žiadnym tajomstvom, že kráľovna miluje kone a konské dostihy. Na sobotu sú preto naplnánované konské preteky. Tých sa ale podľa medializovaných informácií Alžbeta II. nezúčastní a uprednostní narodeninovú oslavu jej pravnučky Lilibet. 

Alžbeta II. si bola zajazdiť na poníkovi.
Zobraziť galériu (12)
Alžbeta II. si bola zajazdiť na poníkovi.  (Zdroj: Profimedia)

 

Platinum Party at the Palace - 4. jún

Veľkolepý 2,5 hodinový koncert, z ktorého bude vysielaný aj priamy prenos, sa bude konať pred Buckinghamským palácom. Moderátormi podujatia sú Kristy Young a Roman Kemp. Podujatia by sa malo zúčastniť 22 tisíc ľudí. Polovica vstupeniek bola poskytnutá verejnosti. Viac ako 7 500 vstupeniek dali organizátori pravcovníkom v kritickej infraštruktúre, charitatívnym organizáciam a dobrovoľníkom. 

Počas koncerta vystúpia mnohí známi umelci - Diana Ross, Andrea Bocelli, Hans Zimmer, George Ezra, Alicia Keys, Duran Duran, Rod Stewart, či Elton John, ktorého vystúpenie je vopred nahrané, lebo je momentálne na turné. 

Okrem hudobných hviezd sa môžu diváci galavečera tešiť aj na filmové, televízne a športové hviezdy - David Beckham, Stephen Fry, či Julie Andrews.

Buckinghamský palác
Zobraziť galériu (12)
Buckinghamský palác  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant)

 

The Big Jubilee Lunch - 5. jún

Do tohto podujadia sa zaregistrovalo už množstvo komunít, organizácií, susedstiev a jedincov, ktorí plánujú v nedeľu oslavovať Platinové jubileum kráľovnej. Spôsoby sú rôzne. Či už street party, grilovanie na záhrade alebo veľkolepý obed. Očakáva sa, že  zhruba 10 miliónov ľudí po celej Británii sa pripojí k oslavám, aby sa podelili o priateľstvo, jedlo a zábavu. 

PROGRAM veľkolepých 4-dňových OSLÁV
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/Joe Giddens/Pool Photo via AP))

 

The Platinum Jubilee Pageant - 5. jún

Oslavy završí veľkolepý sprievod, ktorého dominantou bude kráľovnin zlatý kočiar. Ona v ňom síce sedieť nebude, avšak organizátori sľubujú, že to bude úžasné. Počas ceremoniálu budú priblížené ikonické momenty zo 70. rokov jej vládnutia. Na prípravach tohto programu sa podieľa zhruba 10 tisíc ľudí a nápomocné sú im aj moderné technológie. 

The Platinum Jubilee Pageant
Zobraziť galériu (12)
The Platinum Jubilee Pageant  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Kráľovská rodinaKráľovná Alžbeta II.Oslavy 70. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu