Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Alžbeta II. ako manželka: Žiadna idylka... Toto PONÍŽENIE by ustál len máloktorý chlap!

Princ Philip a britská kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (11)
Princ Philip a britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská kráľovská rodina je asi najznámejšou a najsledovanejšou rodinou s modrou krvou. Kráľovná Alžbeta II. (96) je priam fenomén. Veď na tróne je už dlhých 70 rokov. Veľkou oporou jej vždy bol manžel princ Philip († 99). Ich manželstvo trvalo skoro 73 rokov, kým ich smrť nerozdelila. Riadil sa tento urodzený pár citmi alebo povinnosťou?

Láska medzi Alžbetou a Philipom sa začala už v ich mladom veku. Spoznali sa, keď ona mala 8 rokov, on o 5 viac. Keď ju ako 17-ročnú uvidel hrať vo vianočnom predstavení, úplne ho očarila. Vzájomné sympatie si prejavovali písaním listov, ktoré napokon prešli až k oficiálnemu zasnúbeniu páru. To mohlo prebehnúť až po dosiahnutí Alžbetinej plnoletosti. Začiatok ich veľkej lásky bol ovplyvnený aj vojnou vo svete. Filip slúžil v britskom námorníctve a Alžbeta pomáhala ako dôstojníčka. Pár mal svadbu 20. novembra 1947 vo Westminsterskom opátstve. O rok nato sa im narodil prvý potomok  - princ Charles.

Kráľovská svadba v roku 1947
Zobraziť galériu (11)
Kráľovská svadba v roku 1947  (Zdroj: profimedia.sk)

Prvou veľkou skúškou mladého páru bola zaiste tragická udalosť – náhla smrť Alžbetinho otca a vtedajšieho kráľa Juraja VI. Informácia ich zastihla počas kráľovskej návštevy Afriky. Vtedy mala Alžbeta iba 25 rokov a s Philipom si chceli užívať bežný život mladej rodiny. Ich plány sa nágle zmenili. Museli sa presťahovať a začať žiť život, na ktorý ešte neboli celkom pripravení.

Alžbeta II. ako manželka:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Princ sa počas života s Alžbetou musel vysporiadať s neustálym pocitom podradenosti. Po jej nástupe na trón sa vzdal svojej práce v námorníctve. Pomerne potupné bolo, keď počas Alžbetinej korunovácie musel pred zrakmi miliónov ľudí pred ňou pokľaknúť a prisahať poslušnosť a oddanosť. 

Podľa historikov Philipa poriadne ranilo to, že ich deti museli dostať priezvisko po matke - teda Windsor. Nie raz sa vyjadril, že je hádam jediným mužom v zemi, ktorý nedá deťom svoje priezvisko. Kráľovná však túto urážku zmiernila pri dcére Anne. Tá nosí obe priezviská - Mountbatten-Windsor.

Phillip oddane stál po boku svojej manželky a kráľovnej. Ich navonok idylické manželstvo bolo údajne sprevádzané aj viacerými aférami. Možno práve tak si princ kompenzoval samotu a úlohu podporovateľa jednej z najsilnejších žien sveta...

Kráľovná ale o ňom vždy hovorila ako o mužovu, ktorý ju podporoval ako ženu, manželku, matku a v neposlednom rade ako kráľovnú. Vytvoril jej zázemie, ktoré potrebovala pri svojich náročných úlohách. Za kľúč k šťastnému manželstvu považovali toleranciu a zmysel pre humor, ktorý bol pre princa typický.

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.Kráľovská rodinaOslavy 70. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na trón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu