Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kráľovná Alžbeta II. po mesačnej PN-ke: FOTO Návrat k pracovným povinnostiam a… Zúčastnila sa krstu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool, File)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa zúčastnila na krste svojich dvoch pravnúčat, ktorý sa konal v nedeľu v kráľovskej kaplnke neďaleko Windsorského hradu juhozápadne od Londýna. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Deväťdesiatpäťročná panovníčka sa len minulú stredu vrátila po takmer mesačnom zdravotnom odpočinku k plneniu svojich oficiálnych povinností. V uvedený deň poskytla osobnú audienciu odchádzajúcemu šéfovi britských ozbrojených síl Nickovi Carterovi.

V nedeľu sa Alžbeta II. zúčastnila na spoločnom krste svojich pravnukov Augusta a Lucasa Philipa, ktorý sa konal v Kaplnke všetkých svätých nachádzajúcej sa v areáli parku neďaleko Windsorského hradu.

Galéria: Kráľovná Alžbeta II. a princ Phillip

Súkromný obrad sa uskutočnil v nedeľu podvečer len v úzkom kruhu členov kráľovskej rodiny a blízkych priateľov. Okrem kráľovnej boli medzi nimi aj rodičia oboch krstniatok: princezná Eugenie z Yorku a jej manžel Jack Brooksbank (rodičia Augusta Brooksbanka), a tiež Zara a Mike Tindallovci (rodičia Lucasa Philipa Tindalla).

Na obrade sa podľa BBC zúčastnili aj princ Andrew a princ William s manželkou Catherine. Britská kráľovná si v sobotu po prvý raz pripomenula výročie sobáša bez svojho zosnulého manžela, princa Philipa, ktorý zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov.

Britská kráľovná Alžbeta II. odchádza v aute z parku neďaleko Windsorského hradu 21. novembra 2021.
Zobraziť galériu (2)
Britská kráľovná Alžbeta II. odchádza v aute z parku neďaleko Windsorského hradu 21. novembra 2021.  (Zdroj: TASR/AP)

Alžbeta sa 17. novembra vrátila k plneniu svojich oficiálnych povinností po mesačnom odpočinku, ktorý si dopriala na radu svojich lekárov. Počas tohto obdobia musela odvolať svoju účasť na viacerých verejných podujatiach, naposledy na obrade na počesť vojakov padlých vo svetových vojnách, ktorý sa uskutočnil 14. novembra. Buckinghamský palác to vtedy zdôvodnil bolesťami chrbta, ktoré však podľa britských médií neboli dôvodom, prečo lekári odporučili panovníčke odpočinok.

V októbri panovníčka strávila noc v súkromnej nemocnici v centre Londýna. Špekulácie okolo jej zdravotného stavu umocnila aj skutočnosť, že odvolala svoju plánovaný účasť na klimatickom summite, ktorý od 31. októbra do 13. novembra prebiehal v škótskom Glasgowe. Zhromaždeným svetovým lídrom sa prihovorila len prostredníctvom videoposolstva, zatiaľ čo na podujatí ju osobne zastúpil jej syn, princ Charles.

Predstavitelia Buckinghamského paláca zdôvodnili skutočnosť, že kráľovná musela v posledných týždňoch viac odpočívať, jej hektickým programom, ktorý musela absolvovať od návratu z letného pobytu v škótskom sídle Balmoral. Niekoľko dní pred hospitalizáciou novinári Alžbetu prvýkrát zachytili, ako používa vychádzkovú paličku.

Počas niekoľkotýždňového odpočinku kráľovná vykonávala len niektoré ľahšie pracovné povinnosti, napríklad videostretnutia s veľvyslancami.

Viac o téme: Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu