Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vláda štve aj Hollywood: Herečky a speváčky sa búria… Rozhodovať o NAŠICH TELÁCH nebudete!

Hviezdne ženy sa búria. Zobraziť galériu (4)
Hviezdne ženy sa búria. (Zdroj: Topky.sk)

LOS ANGELES - Viacero hollywoodskych herečiek a hudobníčok kritizovalo nový zákon amerického štátu Texas o takmer úplnom zákaze interrupcií.

Reese Witherspoonová, Eva Longoria Bastonová a Pink reagovali na verdikt amerického najvyššieho súdu, ktorý v noci na štvrtok odmietol zákaz interrupcií po šiestom týždni tehotenstva, ktorý v Texase nadobudol platnosť v stredu.

Toto rozhodnutie súdu kritizoval aj americký prezident Joe Biden. Predmetný zákon zakazuje interrupcie od tej fázy tehotenstva, keď je možné detegovať ozvy srdca plodu, čo je zvyčajne možné v šiestom týždni gravidity – teda skôr, než mnohé ženy vôbec vedia, že sú tehotné. Zákon pritom nerobí výnimky pri znásilnení alebo inceste. Jedinou výnimkou je, ak tehotnej žene hrozí zdravotné riziko, vysvetľuje AFP.

Reese Witherspoon
Zobraziť galériu (4)
Reese Witherspoon  (Zdroj: SITA)

Takýto zákon síce už schválili v desiatich "republikánskych" štátoch, no podľa AFP v žiadnom z nich doteraz pre súdne spory nenadobudol účinnosť - len v Texase. Eva Longoria vo svojom štvrtkovom príspevku na sociálnej sieti Twitter vyhlásila, že je potrebné "bojovať za reprodukčnú slobodu každého jednotlivca" na pozadí "extrémneho zákazu potratov (v Texase) a (ďalších) štátov, ktoré v tomto roku prijali rekordný počet obmedzení (na vykonanie) potratov".

Pink
Zobraziť galériu (4)
Pink  (Zdroj: SITA/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Pod hashtagom #BansOffOurBodies herečka a producentka Reese Witherspoonová vo svojom tvíte podporila Texasanky a ich "ústavné právo rozhodovať o svojom zdraví a vlastnom tele". Speváčka Pink zasa nástojila, aby odporcovia zákona vyvinuli aktivitu a zabránili prijatiu podobných zákonov v ďalších štátoch americkej Únie.

Pokiaľ texaský zákon bude platiť aj naďalej, pôjde podľa agentúry Reuters o najzásadnejšie obmedzenie práva na interrupcie v Spojených štátoch od roku 1973, keď tam boli legalizované. Ženy v USA mali odvtedy zaručené právo podstúpiť interrupciu dovtedy, kým plod nebol schopný prežiť mimo maternice, teda približne do 22.–24. týždňa tehotenstva. Napadnúť tento zákon tak bolo z toho dôvodu pre federálne súdy mimoriadne náročné, vysvetlila AFP.

Eva Longoria
Zobraziť galériu (4)
Eva Longoria  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PinkEva LongoriaReese Witherspoon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu