Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filmové nebo prijalo ďalšiu legendu: Zomrela posledná žijúca herečka z Casablancy

Marie Madeleine Berthe LeBeau zomrela vo veku 92 rokov Zobraziť galériu (2)
Marie Madeleine Berthe LeBeau zomrela vo veku 92 rokov (Zdroj: YouTube)

ESTEPONE - Vo veku 92 rokov skonala francúzska herečka Madeleine Lebeau, ktorá bola poslednou žijúcou členkou hereckého obsadenia legendárneho filmu Casablanca (1942). Ako uviedol jej nevlastný syn, dokumentarista a environmentalista Carlo Alberto Pinelli, Lebeau zomrela ešte 1. mája v španielskej Estepone po tom, ako si zlomila stehennú kosť.

Marie Madeleine Berthe LeBeau sa narodila 10. júna 1923 na parížskom predmestí Antony a debutovala v roku 1939 snímkou Jeunes filles en détresse. V tom istom roku sa vydala za herca Marcela Dalia, s ktorým následne utiekla z nacistami okupovaného Francúzska do Hollywoodu. Tam sa predstavila najprv v snímkach Brána ku šťastiu (1941) a Gentleman Jim (1942) a následne si spoločne zahrali v spomínanej Casablance, pričom Lebeau stvárnila Yvonne - milenku Ricka Blaina v podaní Humphreyho Bogarta. Dalio sa zas predstavil ako krupier Emil. Spolu sa objavili aj vo filme Paríž potme (1943), vtedy však už boli rozvedení.

LeBeau si potom zahrala ešte v komédii Hudba pre milióny (1944), no po skončení druhej svetovej vojny sa vrátila do Francúzska, kde pokračovala v hereckej kariére. S talianskym režisérom Federicom Fellinim nakrútila drámu 8 1/2 (1963), pričom v roku 1988 sa vydala za Tullia Pinelliho, ktorý bol jedným z autorov scenára tejto snímky. S Pinellim, ktorý získal štyri nominácie na Oscara za prácu na Felliniho filmoch, bola až do jeho smrti v roku 2009. Lebeau sa naposledy predstavila v kriminálnom seriáli Allô Police (1966 - 1970). 

Viac o téme: CasablancaMarie Madeleine Berthe LeBeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu