Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krásna blondína s dokaličenou tvárou: Takto speváčku doriadil priateľ

Speváčka Alexandra Stan po bitke a na modelingovej fotografii. Zobraziť galériu (10)
Speváčka Alexandra Stan po bitke a na modelingovej fotografii. (Zdroj: Facebook.com, enational.ro)

BUKUREŠŤ - Rumunská prokuratúra oznámila, že vyšetruje trestné oznámenie populárnej speváčky Alexandry Stan na jej priateľa a manažéra, ktorý ju vraj zmlátil po hádke o peniaze. Prípad podľa agentúry AP rozpútal v rumunskej konzervatívnej spoločnosti búrlivú debatu o domácom násilí.

Alexandra Stan, ktorej hit Mr Saxobeat z roku 2010 predal v takmer milión kópií a vyšplhal sa medzi päticu najobľúbenejších pesničiek vo viac než dvoch desiatkach krajín, podala trestné oznámenie na Marcela Prodana v utorok. Tvrdí, že ju zbil po tom, čo ho žiadala, aby jej dal jej zárobky.

Na speváčkinej stránke Facebooku sa zrušenie koncertnej šnúry vysvetľovalo dopravnou nehodou. Stan tvrdí, že toto oznámenie tam umiestnil jej manažér, hoci nebolo pravdivé. Pokusy zastihnúť Prodana a získať jeho vyjadrenia boli doteraz bezvýsledné.

Policajný hovorca Gelu Manolescu agentúre AP potvrdil, že v sobotu policajná hliadka našla zbitú Stan na krajnici cesty, kde sa pohádala s Prodanom, a dopravila ju do nemocnice, odkiaľ ju lekári po ošetrení prepustili. Nasledovalo televízne interview s útlou speváčkou, ktorej monokle a modriny šokovali mnoho krajanov a vyvolali televízne a rozhlasové debaty o domácom násilí.

"Je mi jej ľúto. Myslím, že je hotový poklad a že je krásna. Ale čo môže robiť, keď je to jej osud?" hovorí dvadsaťosemročný fanúšik Vali Bejinaru s typickým fatalizmom. Iní Rumuni sú zase zvedaví, či sa z celého prípadu nakoniec nevyvinie reklamný ťah.

V krajine s 19 miliónmi obyvateľov sa polícia zvyčajne nepletie do prípadov domáceho násilia, jedine s výnimkou, že obeť podá trestné oznámenie. Podľa dostupných štatistík polície v roku 2010 zaznamenala 4800 prípadov domáceho násilia, vrátane 99, ktoré skončili smrťou. Všeobecne sa ale predpokladá, že ide o zlomok skutočného rozsahu v krajine, kde značná časť domáceho násilia zostáva nenahlásená vzhľadom k spoločenskému tlaku a presvedčeniu, že takéto problémy majú zostať v súkromí.

Organizácia Central European and Eurasian Law Initiative v jednej z vlaňajších štúdií hovorila o 800.000 Rumunkách ako obetiach domáceho násilia, ale mnohé z nich sa hanbia alebo boja obrátiť sa na úrady.

Prípad Stan viedol poslanca Remusa Cerneau k volaniu po pritvrdení postihu za domáce násilie, zatiaľ čo známy komentátor Mircea Toma odsúdil doterajší prístup rumunských médií k podobným prípadom. "Médiá túto tému zosmiešňujú. Bitá žena býva predmetom irónie, občas sa škandalizuje, zatiaľ čo násilie sa neodsudzuje. Máme archaickú patriarchálnu mentalitu. Bolo by dobré, keby to (Stan) nevzdala, aby dosiahla spravodlivosť. Pre spoločnosť je to príležitosť k diskusii o domácom násilí, "usúdil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu