Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Najväčšie trápenia Heleny Růžičkovej: Nenávisť aj po smrti!

Helena Růžičková si pred smrťou zahrala v Kameňáku. Zobraziť galériu (4)
Helena Růžičková si pred smrťou zahrala v Kameňáku.

PRAHA - Pokoj nemá ani v nebi! Helenu Růžičkovú (†67) sme si pripomenuli tento štvrtok, kedy by oslávila 77 rokov. Herečka bola fanúšikmi milovaná ako večne usmievavá „veľká voda”. V osobnom živote to však nemala ružové. Prežila totiž svojho jediného syna Jiřího (†43), neskôr jej pri náhodnej kontrole objavili v tele rakovinové nádory. Aby toho nebolo málo, počas liečby prišla o manžela Jiřího (†71). Ani po úmrtí umelkyne sa to však nezlepšilo. Môžu za to zlé vzťahy so zvyšnou rodinou.

Toto jej nikto neprial! Helena Růžičková hrala v mnohých komédiách, v osobnom živote však prežívala aj drámy. Jednou z najväčších bolo, keď jej v roku 1999 zomrel syn Jirka. Ten bol vytúženým dieťaťom, no trpel veľkou nadváhou, ktorá sa mu stala osudnou.

Len tri roky na to prišla ďalšia rana. Herečka sa vybrala do nemocnice ako sprievod svojej kamarátky. Tam ju sestričky nahovorili na vyšetrenie krvi novým prístrojom. A výsledky boli naozaj nečakane kruté. Lekár jej oznámil, že má rakovinu. „Vzala správu na vedomie a povedala si, že ju porazí. A keď nie, tak to tak asi malo byť,” spomínala pre Blesk kamarátka umelkyne, režisérka Marie Formáčková.

Helena sa rozhodla s chorobou bojovať. V nemocnici prijímala aj médiá a takmer všetky zábery, ktoré tam vznikli, zdobí úsmev. Rakovina ju nezlomila, no v čase liečby jej navždy odišla ďalšia milovaná bytosť - manžel Jiří zomrel v roku 2003.

Růžičkovej zostali v podstate už len vnučky, no s nimi si veľmi nerozumela. Najmä však s ich mamou Helenou - exmanželkou syna Jiřího. Tá vraj po rozvode dokonca zakázala akékoľvek spoločné stretnutia.

Keď však herečka v roku 2004 zomrela na zlyhanie obličiek, došlo k paradoxnej situácii. Všetko po nej zdedili vnučky a exnevesta. Závet totiž neexistoval. Nenávidená menovkyňa údajne okamžite vyhodila veľkú časť umelkyninho archívu. V koši skončili fotografie i rôzne listiny.

Dievčatá dostali aj Heleninu obľúbenú chatu v Slatine, kde ku koncu života bývala. Niekoľko rokov po jej smrti jej obec udelila aj čestné občianstvo. Dôkazom jej obľúbenosti mala byť pamätná tabuľka na obydlí. K jej umiestneniu však nedošlo. „Nikto z rodiny si to neprial,” povedal koncom roka 2011 pre český denník Aha! starosta. Nenávisť teda evidentne pretrvala aj po smrti a Helena si neželá, aby jej exsvokru niečo pripomínalo. Tá pritom svoju chalupu milovala a často o nej s láskou hovorila.

VIDEO: Zaspomínajte si na Helenu Růžičkovú

Spomienka na Helenu Růžičkovú

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu