Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Růžičková zomierala opustená

Helena Růžičková Zobraziť galériu (2)
Helena Růžičková

Neexistuje vraj nič horšie, ako keď rodič prežije svoje dieťa. Helena Růžičková (†67) nielenže pochovala krátko pred vlastnou smrťou syna Jirku, ale aj manžela Jiřího. Dnes by mala nezabudnuteľná Škopková z trilógie Slunce, seno ... 72 rokov. Podľahla však boju s rakovinou.

Komediálna trilógia Slunce, seno a ... je presne tou, pri ktorej sa každému automaticky vynorí meno Helena Růžičková. Hoci nemala postavu modelky, tento „handicap“ premenila na prednosť. Divákov dokázala rozosmiať nielen v troch dieloch letnej komédie, ale napríklad aj v príbehoch rodiny Homolkovcov. Jej humor bol zrozumiteľný úplne všetkým.

Růžičková si životný optimizmus zachovala aj v posledných dvoch rokoch života, kedy bojovala s rakovinou. Jej poslednou úlohou bola predavačka zeleniny v komédii Kameňák 2. Jej chuť do života bola neuveriteľná. Zomrela 17 dní pred tým, než mala na javisku prijímať kvety za túto rolu, ale aj za odvahu, s ktorou napriek zákernému ochoreniu nakrúcala.

Jej odhodlanie zvíťaziť nad rakovinou spísala v knihách, v ktorých popisovala svoj boj s touto chorobou. Posledné roky života však boli pre Růžičkovú mimoriadne smutné. V roku 1999 prišla o syna, ktorý po jej boku vystupoval v niekoľkých filmoch. Rok pred jej vlastnou smrťou jej zubatá vzala po takmer polstoročí manželstva muža Jirku.

Táto vynikajúca herečka sa na nás z filmového neba usmieva už štyri roky. Snáď aspoň tam s ňou majú veselo.

Filmy:
Všichni dobří rodáci (1968)
Ecce homo Homolka (1969)
Hogo fogo Homolka (1970)
Homolka a tobolka (1972)
Slunce, seno, jahody (1983)
Slunce, seno a pár facek (1989)
Slunce, seno, erotika (1991)
Trhala fialky dynamitem (1992)
Kameňák 2 (2004)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu