Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel zakladateľ legendárnych The Doors: Prehral boj s rakovinou!

Ray Manzarek Zobraziť galériu (8)
Ray Manzarek (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Klávesista a zakladajúci člen skupiny The Doors Ray Manzarek zomrel v pondelok vo veku 74 rokov po boji s rakovinou. Informoval o tom manažér Tom Vitorino. Manzarek podľa neho zomrel na klinike v nemeckom Rosenheime. Trpel rakovinou žlčovodu.

The Doors vznikli v roku 1965 v Los Angeles, keď Manzarek stretol básnika Jima Morrisona. Skupina sa rýchlo stala symbolom revolty druhej polovice 60. rokov. Vedľa Manzareka a frontmana Morrisona ju tvorili ešte gitarista Robby Krieger a bubeník John Densmore. K jej najznámejším hitom patrili skladby "Break On Through to the Other Side" alebo "Light My Fire".

Morrison sa vďaka skupine stal jednou z najslávnejších hudobných ikon histórie. Zomrel v roku 1971 v Paríži, kedy ho našla mŕtveho vo vani jeho priateľka. Oficiálnou príčinou smrti bol infarkt. Po Morrisonovej smrti zvyšná trojica s bubeníkom Johnom Densmorom koncertovala ešte dva roky, potom sa kapela rozpadla.

Manzarek a Krieger začali znovu spoločne vystupovať v roku 2002. V posledných rokoch dvakrát navštívili Česko, naposledy v júli 2011 koncertovali v Prahe na akcii pod hlavičkou trutnovského hudobného festivalu.

Prečítajte si viac a vypočujte si famózne Manzarekovo organové sólo na Hudba.sk!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu