Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Psychiatria alebo samovražda? Anketa o Kaczyńskom pobúrila Poľsko

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński

VARŠAVA - Predseda najväčšej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczyński podľa niektorých politikov a publicistov skončí v psychiatrickej liečebni, alebo dokonca spácha samovraždu.

Vyplýva to aspoň z ankety ľavicového satirického týždenníka Nie, ktorá v krajine vyvolala veľké spory. Niektorí účastníci tvrdia, že išlo o vtip, iní sa obhajujú, že nevedia, o čo týždenníku išlo. Strana sa sťažuje u Rady pre etiku v médiách.

Konzervatívny expremiér Jaroslaw Kaczyński patrí k politikom, ktorí Poliakov najviac rozdeľujú. V Poľsku aj v zahraničí sa on a jeho strana "preslávili" ostrými útokmi proti politickým rivalom, podozrievavosťou voči Rusku a Nemecku alebo zarytým odporom proti uvoľneniu potratovej politiky či legalizáciu zväzkov homosexuálov.

Nezávislý poslanec Kazimierz Kutz v ankete týždenníka Nie na otázku, ako skončí Jaroslaw Kaczyński, odpovedal, že spácha samovraždu. "Bezprostrednou príčinou bude smrť matky Kaczyńského, ktorú možno očakávať už čoskoro," uviedol. "Vôbec mu to neprajem, ale samovražda nie je vôbec zlá vec, ak by sa mal človek tak trápiť," dodal poslanec, ktorý vlani na jeseň vystúpil z vládnej Občianskej platformy.

Podobnú budúcnosť Kaczyńskému predpovedal aj niekdajší poslanec a enfant terrible poľskej politiky Janusz Palikot. Kaczyński sa nikdy neoženil, vo svojich 61 rokoch žije s matkou. Hlboko sa ho dotkla smrť jeho brata, ktorý bol poľským prezidentom a zahynul vlani v apríli pri leteckom nešťastí pri Smolensku. V posledných týždňoch sa zameral hlavne na kritiku vlády a spôsobu, akým vedie vyšetrovanie smolenského nešťastia, ako aj na obviňovanie Ruska, že je za katastrofu priamo zodpovedné.

"Či už Jaroslawa Kaczyńského čaká akýkoľvek politický koniec, bude to symbol uzavretia epochy 90. rokov minulého storočia a konfliktu, ktorý je pre Kaczyńského ako kyslík," myslí si poslanec Bartosz Arlukowicz zo Zväzu demokratickej ľavice. Jeho stranícky kolega Jerzy Wenderlich si myslí, že hoci Kaczyński pohŕda oligarchami, sám sa stane jedným z nich a bude "držať kasu" impéria kontroverzného pátera a podnikateľa Tadeusza Rydzyka, ktorý má blízko ku konzervatívnemu krídlu strany.

Publicista z týždenníka Wprost Piotr Najsztub povedal, že bývalý premiér "Kaczyński bude mať ešte svojich päť minút slávy, bojím sa vôbec si to predstaviť, ale všetci to nakoniec vydržíme, pretože sme silní, múdri a trpezliví".

Podľa poslancov PiS je anketa nechutá. Jana Dziedziczaka neprekvapilo, že ju zverejnil týždenník Nie, ktorého šéfredaktorom je bývalý hovorca komunistickej vlády Jerzy Urban. "Horšie je, že sa takým škandalóznym spôsobom vyjadrujú poslanci a renomovaní publicisti," povedal v denníku Rzeczpospolita. Podľa poslanca a hovorcu PiS Adama Hofmana išlo autorom ankety jedine o to si z šéfa opozície urobiť srandu a zdiskreditovať ho.

"Dobre som sa pri vymýšľaní komentára pobavil," povedal Jerzy Wenderlich. "Išlo o srandu, nevidím na takýchto komentároch nič zlé," uviedol Kazimierz Kutz. Bartosz Arlukowicz však tvrdí, že ho prekvapil kontext, v akom týždenník Nie jeho odpoveď zverejnil. Obhajoval sa, že sa snažil o vyvážený komentár. Kontroverznou anketou sa bude zaoberať Rada pre etiku v médiách, ktorá však nemá možnosť týždenník Nie akokoľvek potrestať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu