Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Poľsko ovláda Rusko a Nemecko, tvrdí Kaczyński

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński

VARŠAVA - Tvrdú kritiku od svojich politických rivalov schytal Jaroslaw Kaczyński, predseda najsilnejšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), za označenie Poľska ako štátu, ktorý ovládajú Rusko a Nemecko. Ostrými výpadmi proti najväčším susedom Poľska je pritom Kaczyński známy už roky.

Kaczyński v rozhovore pre Dziennik Polski označil Poľsko vedené liberálnou Občianskou platformou premiéra Donalda Tuska za "rusko-nemecké kondomínium". Ide o ďalší útok Kaczyńského, za ktorého pôsobenia v úrade premiéra poľsko-nemecké a poľsko-ruské vzťahy značne ochladli, na Tuskovu Občiansku platformu. V liste, ktorý začiatkom tohto mesiaca Kaczyński napísal svojim spolustraníkom, vláde vyčítal "podliezavosť" voči Rusku v súvislosti s vyšetrovaním leteckého nešťastia pri Smolensku. Súčasťou zahraničnej politiky vlády je podľa neho prijať "úplne očividný klientelizmus" voči Nemecku.
           
Zástupcovia Občianskej platformy, ľudovcov (PSL), ktorí sú jej koaličným partnerom a opozičného Zväzu demokratickej ľavice označili výroky za škandálózne. Podľa šéfa SLD Gregorze Napieralského slová Kaczyńského znamenajú "veľkú stratu" pre všetkých Poliakov, pretože sa snaží "ničiť to, čo sa darí budovať". Eugeniusz Grzeszczak z PSL pripomenul, že vzťahy Poľska so susedmi sa neustále zlepšujú. Šéf parlamentného klubu PiS Mariusz Blaszczak označil ich vyjadrenia označil za "politickú hru". "Záujmy Občianskej platformy nemôžu byt stotožňované so záujmami našej krajiny, Poľska," tvrdí Blaszczak.

Joanna Senyszynová, europoslankyňa za SLD, ktorá pozorovateľov poľskej politickej scény často zaskakuje svojimi výrokmi, Kaczyńskému odporúča, aby si zobral dovolenku. "Najlepšie  by bolo, aby sa pomodlil pri sarkofágu svojho brata a švagrinej pokúsil s nimi nadviazať duchovný kontakt," povedala europoslankyňa. Kaczyński podľa nej "žije v inom svete, ešte sa nepozbieral po smrti brata".
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu