Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Problémy s POSLEDNOU ROZLÚČKOU Harapesa (†77): Nezmestil sa do rakvy!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR)

PRAHA - 15. mája prežíval český i slovenský umelecký svet obrovský smútok. Vo veku 77 rokov zomrel jeden z najslávnejších českých tanečníkov a herec Vlastimil Harapes. Umelec podľahol zdravotným problémom, ktorého trápili už dlhodobo...

Správu o úmrtí zaslúžilého umelca potvrdil ešte v ten deň aj tlačový hovorca českého Národného divadla. „Dnes na poludnie nás opustil po krutej a intenzívnej chorobe v jednej z pražských nemocníc emeritný sólista Baletu Národného divadla Vlastimil Harapes,“ vyjadril sa. Vlastimila Harapesa roky trápili vážne zdravotné problémy. Ako informoval Blesk, týždeň pred smrťou ho kvôli silnému kašľu previezli na pľúcne oddelenie na Karlovom námestí. 

Galéria: Vlastimil Harapes

Posledná rozlúčka sa konala dnes (27. mája) v spomínanom Národnom divadle, kde herec a tanečník pôsobil. Kolegovia aj blízki mu svoje zbohom dali v tamojšej Zlatej kaplnke. Podľa portálu Blesk.cz však prípravu sprevádzali ťažkosti s výberom rakvy.

„Rodina zháňala pre Vlastíka honosnejšiu rakvu, ale do štandardných veľkostí sa nebožtík nezmestil,“ prezradil im zdroj z tanečníkovho okolia a pokračoval. „Pán Harapes bol na tom skrátka v závere života fyzicky dobre, stále mal tú tanečnú muskulatúru a široké ramená. Nakoniec pre neho vhodnú rakvu, ktorá bude na scéne žiariť, zohnali," dodal zdroj. 

Zlatá kaplnka bola pre verejnosť otvorená už od 11:20 a od toho momentu mohli ľudia zosnulému Harapesovi vzdávať hold či nosiť kvety. Samotná rozlúčka začala o 12:00. V jej úvode zaznela skladba Jen pár dnů, ktorú Harapes naspieval so svojou druhou manželkou Hanou Zagorovou. Okrem Buriana predniesol smútočný prejav aj riaditeľ Tanečného konzervatória Jaroslav Slavický či herec a spevák Jiří Suchý. Priatelia a kolegovia sa pri jeho rakve striedali v držaní čestnej stráže.

Problémy s POSLEDNOU ROZLÚČKOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: CT)

„Ak sa povie balet, takmer každému v ČR napadne Harapes,“ začal svoj smútočný prejav šéf Národného divadla. Pripomenul, že Harapes bol nielen baletný majster, ale aj divadelný a filmový herec, umelecký riaditeľ či tanečný pedagóg. „Pamätáme si ho ako predstaviteľa silných mužských postáv, ktoré stvárňoval s vynikajúcou technikou, vyzretou eleganciou a akrobatickou brilantnosťou,“ povedal Burian a vyzdvihol tiež Harapesovo účinkovanie v zahraničí.

Svojou charizmou podľa neho upútal pozornosť širokej verejnosti a k tanečnému divadlu priviedol tisíce nových divákov. „Stopa, ktorú v českom umeleckom svete Vlastimil Harapes zanechal, je nezmazateľná a hlboká a presahuje hranice odborov a generácií,“ zdôraznil Burian. Podotkol, že Harapes do svojich posledných dní chodil na všetky premiéry Národného divadla a mnohé spoločenské či dobročinné akcie. Venoval sa aj charite a handicapovaným ľuďom.

Na záver rozlúčky zaznela česká hymna. Po nej mu naposledy postojačky zatlieskalo celé hľadisko Národného divadla, potom jeho rakvu vyniesli pred budovu.

Problémy s POSLEDNOU ROZLÚČKOU
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tv Prima)

Viac o téme: PohrebPosledná rozlúčkaVlastimil Harapes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu