Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Slovensko prichádza LEGENDA: Leon HENDRIX vzdáva hold zosnulému bratovi Jimimu... Vidieť to môžete aj vy!

Jimi Hendrix Zobraziť galériu (7)
Jimi Hendrix

PEZINOK/TRENČÍN - Meno Jimi Hendrix je v hudobnom svete legendárnym pojmom a zostane to tak už navždy. Svetoznámeho gitaristu, skladateľa, ale aj speváka, ktorý zomrel v roku 1970, netreba nikomu predstavovať. Ikonický umelec má na svojom konte obrovské množstvo hitov, no a tie sa opäť rozoznejú a tentokrát aj na Slovensku. A to vďaka jeho bratovi Leonovi Hendrixovi, ktorý sem prichádza v rámci turné "In the name of Jimi". Toto skrátka musíte počuť, vidieť a zažiť!

Niektoré z koncertov turné Leona Hendrixa vám prináša sieť Predpredaj.sk. Brata zosnulej ikony svetovej muziky si môžete pozrieť už dnes v Pezinku a takisto aj 05. 05. 2023 (zajtra) v Trenčíne. Lístky na podujatie si môžete zakúpiť TU»

A kým si vychutnáte nálož nezameniteľnej hudby v podaní brata Jimiho Hendrixa, prečítajte si rozhovor s Leonom, ktorého môžete vidieť aj 10. 05. v Bratislave či 12. 05. v Čadci

Čím bol pre teba Jimi?

Nebol len veľký brat. Keď sme boli ešte malé decká, rodičia sa rozišli a ja a Jimi sme ostali žiť s otcom. Jimi sa o mňa od začiatku staral. Ak prišiel otec domov opitý, chránil ma a schovával v skrini. Rozprával mi príbehy, keď sa mama s otcom hádali, aby odviedol moju pozornosť. Bolo mi jasné, že mám vzťah s ním, nie s rodičmi. Bol mojím otcom, ochrancom. Jimi bol neuveriteľne dobrodružný! Nikdy sme sa spolu nenudili.

Trávil si s ním čas, aj keď začal s hudbou?

Brával ma na skúšky, ale potom, neskôr, aj na koncerty. Bol som všade tam, kde Jimi. Nie na všetky koncerty deti mohli, ale ja som sa s ním dostal kamkoľvek. Dal mi jedlo a veľakrát som si aj pospal... Ostala mi z toho obdobia schopnosť zaspať v akomkoľvek hlučnom prostredí.

Na Slovensko prichádza LEGENDA:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Richard Novák)

De facto ťa teda dotiahol k hudbe práve on...

Áno, od začiatku neuveriteľne hral na gitare a na prvé počutie zahral akúkoľvek pesničku, akú ste si zmysleli. Tiež som chcel gitaru – ale otcova reakcia bola: Jedného idiota už v rodine mám. Nikdy sa ti to nepodarí! A tento silný moment spôsobil, že som vlastne už hrať nechcel. Vrátil som sa k tomu nápadu, keď som mal 50 a hrám dodnes. Bol to asi najhorší nápad, pretože každý očakáva, že budem hrať ako môj brat (smiech).

Jimi Hendrix
Zobraziť galériu (7)
Jimi Hendrix  (Zdroj: SITA/AP)

V Európe hráš s vynikajúcimi muzikantmi z Talianska – Fulvio Feliciano Band. Ako si sa dostal k tejto spolupráci?

S Fulviom som sa po prvý raz stretol, keď som robil turné s Randym Hansenom. Bolo to pred desiatimi rokmi a na jednom vystúpení došiel Fulvio za mnou a povedal mi o svojej kapele a navrhol turné, ktoré by sme mohli spolu urobiť. Spolupráca s ním je niečo nadpozemské – ten chalan úžasne ladí. Veľa som sa s ním naučil. Nemusíme mať skúšky, nemusíme sa hľadať – jednoducho sa stretneme a hráme. Sme si veľmi blízki a hrám s ním aj moju pôvodnú hudbu.

Na Slovensko prichádza LEGENDA:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Richard Novák)

Na nedožité 80. Jimiho narodeniny ste prešli niekoľko miest v Európe, aby ste predstavili projekt „In the name of Jimi“. Ako vnímaš európske publikum?

Ja osobne sa v Európe cítim veľmi dobre. Ľudia sú veľmi vďační a ďakujú nám. Niekedy som z toho skutočne v rozpakoch. Tak sa zvykol cítiť aj Jimi... Oči ľudí nám povedali všetko: bolo tam nadšenie, šťastie aj vďačnosť. Vieš, títo ľudia vo mne nehľadali Jimiho. Prišli so mnou osláviť jeho hudbu, jeho život, uctiť si jeho pamiatku a zaspomínať. A to bolo to krásne. Teším sa, že mám možnosť opäť zažiť vaše publikum a zahrať hudbu, ktorú svet tak miluje.

Leon, a teraz k tebe, tvojim projektom v hudbe... Kam mieriš?

Vieš, ja naozaj nemám žiadne ciele. Pre mňa je všetkým, ak môžem len hrať a nechať hudbu znieť. Musím byť voľný... Mal som víziu, kde mi Jimi povedal, že musím vytvoriť svoj odkaz mojej vlastnej hudby, môjho umenia. Predsa – vždy som Hendrix. Som si istý, že som tu stále preto, aby som niesol bratovo posolstvo. To je presne to, čo chcem robiť.

Na Slovensko prichádza LEGENDA:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Richard Novák)

Aký bol Jimi, keď nebol na pódiu?

Neanalyzoval svoju hudbu, nepremýšľal o nej. Jimi bol veľmi pokorný a vďačný. Nebol to len hudobník. Bol to posol. Vnímaj jeho texty... veľa sa z nich naučíš. Vždy vravel, že na tomto svete už bol. Veľa jeho skladieb je o láske, mieri, spolužití... Vieš, Jimi je večný. Nezabudnite: mier a láska nie sú mŕtve. Začnime o veciach premýšľať a urobme tento svet lepším a krajším miestom.

Jimi Hendrix
Zobraziť galériu (7)
Jimi Hendrix  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu