Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenský umelecký svet v smútku: Zomrel popredný sólista Divadla Nová scéna!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Vo veku 80 rokov zomrel v piatok 7. januára bývalý popredný sólista spevohry Divadla Nová scéna (DNS) Ladislav Miškovič.

Generálna riaditeľka DNS Ingrid Fašiangová vo vyjadrení sústrasti pripomenula, že históriu divadla píšu úspešné predstavenia a herci, ktorí dávajú inscenáciám dušu. "Medzi dlhoročné herecké osobnosti DNS patril aj nezabudnuteľný Ladislav Miškovič, ktorý stvárnil nespočetné množstvo prevažne komických postáv. Opona jeho života padla 7. januára 2022. Posledný aplauz na jeho počesť bude dlho znieť, pretože nikdy nezabudneme. Česť jeho pamiatke," uviedla.

Slovenský umelecký svet v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Divadlo nová scéna)

Miškovič pôsobil v Divadle nová scéna od roku 1966 viac ako 30 sezón, stvárnil počas nich desiatky titulných rolí prevažne v operetnom, ale aj v muzikálovom žánri. Jeho hereckému umeniu tlieskali diváci nielen na Slovensku, ale aj v Nemecku. Stvárnil Kolomana Župana v Cigánskom barónovi i Feri bácsiho v Čardášovej princeznej.

Bol Tonym v kultovom muzikáli West Side Story, Aramisom v Troch mušketieroch, pričom rovnako kvalitne vedel stvárniť dramatické postavy ako napr. profesora Tuzziho v inscenácii Keď je v Ríme nedeľa či Nikosa v Zorbovi. Rodák z mesta Nesvadby bol tiež dlhoročným spolupracovníkom Rádia Patria a členom Rozhlasového kabaretu, na ktorom sa aj autorsky podieľal. Spolupracoval i s televíziou a dabingom, na konte má tiež režijné aktivity.

Slovenský umelecký svet v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Divadlo nová scéna)

„ Správa o úmrtí jedného z najpoprednejších sólistov bývalej spevohry Novej scény Ladislava Miškoviča ma veľmi zasiahla. Po chvíli, keď som precitol, sa mi pred očami začala vynárať celá galéria postáv, ktoré na doskách nášho divadla majstrovsky kreoval. Moje stiahnuté hrdlo sa pomaly uvoľnilo a smútok prešiel príjemného spomínania na časy, kedy svojim umeleckým majstrovstvom a spevom rozdával radosť, smiech i slzy - a to nielen doma, ale aj divákom v celej Európe. V mene kolegov, ale najmä v mene vďačných divákov, Ti úprimne ďakujem za všetko, čomu si s veľkou úctou a pokorou po celý Tvoj umelecký život slúžil,“ vyjadril sa umelecký riaditeľ divadla Karol Čálik. 

Slovenský umelecký svet v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Divadlo nová scéna)

Viac o téme: Ladislav Miškovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu