Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krvavá grófka opäť žije. Herečka Katka Ivanková ju obhajuje: Bola týraná manželom!

Katarína Ivanková stvárni hlavnú postavu v muzikáli Báthory. Zobraziť galériu (2)
Katarína Ivanková stvárni hlavnú postavu v muzikáli Báthory. (Zdroj: topky.sk)

BRATISLAVA - Legenda, ktorá desaťročia naháňa hrôzu. Najznámejšiu krvavú grófku Bátoričku poznajú nielen Slováci, ale jej príbeh je známy po celom svete. Muzikálová herečka Katka Ivanková si v novom muzikáli Báthory, ktorý mal nedávno premiéru, zahrala túto neľahkú postavu. Sama priznáva, že jej príbeh, ktorý už pozná dôverne, ju skutočne desí.

Katka Ivanková postavu krvilačnej grófky študovala veľmi dlho, aj s jej alternáciou Adelou Mojžišovou, aby pochopila jej zmýšľanie a vedela sa vžiť do jej kože. „Utlmiť môj naturel, stíšiť temperament bola neľahká tŕnistá cesta, ale zato objavná, plná zvedavosti. Bola to veľká herecká výzva pre mňa a veľká radosť pri tvorivom procese. Songy v muzikáli Báthory sú magické. Mali by ste vidieť silnú, vzdelanú, krásnu grófku, ktorá bola týraná vlastným mužom. Po jeho smrti zacíti slobodu, zvolí si cestu večnej mladosti, ktorá ma ale fatálne následky,“ hovorí pre topky.sk hlavná hrdinka muzikálu Báthory, ktorý sa bude hrať najbližšie týždne vo viacerých slovenských mestách.

Krvavá grófka opäť žije.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky.sk)

Talentovaná muzikálová herečka si počas študovania role kládla mnohé otázky. Je to len mýtus alebo skutočne zabíjala? „Ak je to skutočne pravda, že zabíjala, desí ma to. A preto som sa samej seba pýtala. Aké mala detstvo? Mala vrodené psychické poruchy? Bola natoľko týraná svojím mužom, že v nej vznikli špecifické poruchy osobnosti, ktoré ju mohli doviesť ku kriminálnemu správaniu,“ pýta sa Katka Ivanková. Priznáva, že na naštudovanie hlavnej role to chcelo poriadnu dávku empatie. „Ukázať ju na javisku, ako citlivú, nadpriemerne inteligentnú ženu a zároveň najväčšieho ženského zločinca v dejinách ľudstva, to chce veľkú dávku predstavivosti,“ tvrdí herečka.

Zabíjanie mladých panien v muzikáli veľmi citlivo a zároveň pútavo spracovala choreografka Silvia Beláková. „Sú to naozaj momenty, kedy na pár sekúnd prestanete dýchať,“ spomína ako diváci reagovali počas prvej premiéry. Ďalšia premiéra sa uskutoční na konci augusta a to 26.8.2021 v Dome Umenia Piešťany. Verí, že divákovi svojím hereckým umením dá odpovede, prečo Bátorička zabíjala. „Ak mi k tomu ešte divák aj odpustí, tak som dokázala nemožné. Chcem, aby mi odpustil, aby sa nado mnou zľutoval,“ dodáva na záver Katka Ivanková.

Lístky na muzikál Báthory kúpite na Predpredaj.sk»

Viac o téme: Katarína Ivanková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu