Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Divadlo vytiahlo na ministerku kultúry právnikov: Milanová podľa analýzy porušila ústavu, zákon aj etický kódex!

Natália Milanová podľa analýzy porušila ústavu, zákon aj etický kódex Zobraziť galériu (5)
Natália Milanová podľa analýzy porušila ústavu, zákon aj etický kódex (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pred niekoľkými dňami sme na Topkách informovali o tom, že divadlo Nová scéna sa postavilo proti ministerke Natálii Milanovej Tá totiž nerešpektovala rozhodnutie výberovej komisie a po rôznych čachroch na post riaditeľa divadla posunula Petra Oravca, ktorý však podľa bodovacieho systému skončil druhý. Novú scénu preto mala viesť aj naďalej Ingrid Fašiangová, ktorú sa ministerka kultúry Natália Milanová rozhodla aj napriek jednoznačným výsledkom nevymenovať.

Kolektív zamestnancov Novej scény reagoval a ministerke Natálii Milanovej poslal otvorený list, v ktorom ju upozornil na nezákonnosť postupu menovania šéfa divadla. Ministerka kultúry totiž oznámila, že do funkcie vymenuje Petra Oravca, ktorý sa vo výberovom konaní umiestnil až na druhom mieste. a to aj napriek tomu, že Fašiangovú svojím bodovaním určila výberová komisia ako najlepšiu kandidátku vo výberovom konaní.

Ministerka svoje rozhodnutie odôvodnila preukázaným konfliktom záujmov, ktorý sa mal týkať členky výberovej komisie Zuzany Šebestovej, zastupujúcej zamestnancov DNS. Práve tento konflikt záujmov mal ovplyvniť aj priebeh výberového konania. Šebestovú pritom pôvodne do komisie odklepla sama ministerka. Problém s jej pôsobením v komisi s odvolaním sa na konflikt záujmov vznikol až vtedy, keď po hlasovaní opätovne skončila na prvom mieste Ingrid Fašiangová. 

Natália Milanová sa rozhodla, že Ingrid Fašiangovú za riaditeľku Novej scény nevymenuje, a to aj napriek pôvodnému rozhodnutiu komisie. Na jej miesto posunula Petra Oravca.
Zobraziť galériu (5)
Natália Milanová sa rozhodla, že Ingrid Fašiangovú za riaditeľku Novej scény nevymenuje, a to aj napriek pôvodnému rozhodnutiu komisie. Na jej miesto posunula Petra Oravca.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Voči tejto argumentácii sa ohradili Fašiangová, Šebestová a takisto aj zamestnanci Novej scény, ktorí si Šebestovú riadne zvolili ako právoplatného zástupcu divadla. Vo svojich reakciách uviedli, že ministerkou deklarovaný "jasný konflikt záujmov" sa odvíja od subjektívneho názoru jednej z členiek komisie, s ktorým sa však väčšina ďalších členov nestotožnila. 

Divadlo sa preto rozhodlo konať a k celej veci povolalo právnikov. Redakcia Topky.sk má k dispozícii ich analýzu, podľa ktorej: 

Z vykonanej právnej analýzy vyplýva, že ministerka kultúry SR porušila:

  • čl. 2 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky,

  • zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v platnom znení (ďalej aj „zákon“),

  • smernicu č. 4/2020 o  výberovom konaní na obsadenie miesta vedúceho zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom rozpočtovej organizácie alebo príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky,

  • etický kódex výberového konania vedúceho zamestnanca (príloha č. 1 k Smernici 4/2020). 

Celú analýzu si môžete prečítať tu: 

Divadlo vytiahlo na ministerku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nová scéna)

Divadlo vytiahlo na ministerku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nová scéna)

Viac o téme: Nová scénaNatália MilanováIngrid Fašiangová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu