Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerka Milanová by mala rešpektovať zákon a komisiu, tvrdí Hlas-SD

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) by mala prestať politikárčiť a rešpektovať zákon i rozhodnutie výberovej komisie, ktorá na post riaditeľa Divadla Nová scéna (DNS) opakovane odporučila Ingrid Fašiangovú. Ministerku na to vyzýva mimoparlamentná strana Hlas-SD.

"Milanová klame voličov a verejnosť, keď pri spochybňovaní rozhodnutia výberovej komisie sa odvoláva na údajný konflikt záujmov a na etických poradcov, pretože v konečnom dôsledku a aj na základe smernice, ktorú sama predstavila, výberová komisia má konečné právo a rozhoduje o konflikte záujmov," upozornila členka Hlasu-SD, nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Pripomenula v tejto súvislosti, že Milanová tak ako jej strana OĽANO vstupovala do politiky so sľubmi o transparentnosti. "Jej povinnosťou je tento záväzok napĺňať," zdôraznila Laššáková.

O obsadení postu šéfa DNS sa ani po vyše mesiaci od ukončenia výberového konania nerozhodlo. Hodnotiaca komisia opakovane odporučila na základe výsledkov výberového konania za riaditeľku doterajšiu šéfku DNS Ingrid Fašiangovú. Ministerstvo však oznámilo, že v konaní identifikovalo konflikt záujmov, ktorý sa týkal zástupkyne zamestnancov divadla vo výberovej komisii a mal ovplyvniť aj hodnotenie.

Ministerka Milanová oznámila, že do funkcie vymenuje druhého najlepšieho hodnoteného Petra Oravca. Voči tomu sa ohradili nielen Fašiangová a dotknutá členka komisie Zuzana Šebestová, ale i zamestnanci DNS, ktorí označujú konanie ministerstva kultúry za protizákonné. Riešenie neprinieslo ani stretnutie zástupcov divadla s vedením rezortu. Milanová v piatok (14. 5.) oznámila, že definitívne rozhodnutie v prípade výberového konania padne v najbližších dňoch.

Viac o téme: Peter PellegriniNatália MilanováMinisterka kultúryHlas SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu