Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pochybné kroky ministerky Milanovej: Divadlo Nová Scéna ju vyzýva, aby akceptovala závery

Divadlo Nová scéna - výberové konanie
Divadlo Nová scéna - výberové konanie (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Zamestnanci Divadla Nová Scéna (DNS) vyzývajú ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO), aby akceptovala závery právoplatne uzatvoreného výberového konania na pozíciu generálneho riaditeľa tejto kultúrnej inštitúcie. Prípadné riešenie cestou nového výberového konania považujú za nezákonné a pre chod divadla neprijateľné. Takéto stanovisko budú zástupcovia prezentovať aj na piatkovom stretnutí so šéfkou rezortu kultúry.

„Zamestnanci divadla vyzývajú ministerku kultúry, aby rešpektovala právo divadla na svojho zástupcu vo výberovom konaní vyplývajúce zo zákona. Aby rešpektovala zákonne zvolenú zástupkyňu divadla vo výberovom konaní v plnom rozsahu,“ doplnil na tlačovej konferencii dramaturg a režisér Svetozár Sprušanský stanovisko zamestnancov divadla po ich štvrtkovom (13. 5.) spoločnom stretnutí.

Na povinnosť rešpektovať zákon opätovne upozornil aj advokát Peter Haňdiak. Podľa neho je zákon nastavený jednoznačne a ministerka by mala podľa neho postupovať. Ak by ministerka nevymenovala kandidáta z prvého miesta, došlo by podľa neho k „veľmi vážnemu precedensu v histórii SR ako právneho štátu“. Poukazuje na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý v rámci troch krajín povedal, že výkonná moc nesmie takýmto spôsobom zasahovať do výberových konaní a je povinnosť prihliadať na výsledky zákonných výberových konaní.  

„Pokiaľ by sa neúspešný kandidát snažil domáhať svojich práv na súde, Slovensko by sa mohlo pridať k takým krajinám ako Maďarsko, Poľsko a Island, ktorým v konaniach pred európskym súdom bolo oznámené, že konali nesprávne a porušili pravidlá, ktoré sú nastavené pre výberové konania v týchto krajinách,“ poznamenal Haňdiak. Ak ministerka kultúry nerozhodne zákonne, je divadlo pripravené riešiť celú vec súdnou cestou. Opätovne tiež upozorňuje, že zákonným spôsobom nie je ani vypísanie nového výberového konania.

Ministerstvo kultúry zverejnilo začiatkom apríla zápisnicu z výberového konania, ktoré hodnotiaca komisia uzavrela na konci marca. Výberová komisia určila za najlepšiu kandidátku súčasnú šéfku divadla Ingrid Fašiangovú, Milanovej odporučila jej vymenovanie. Následne prišlo k dodatočnému doplneniu zápisnice. Spomína sa v ňom možný konflikt záujmov víťaznej kandidátky s členkou komisie, rovnako tak technická chyba pri určení aritmetického priemeru hodnotenia. Ministerstvo z tohto dôvodu oznámilo pokračovanie výberového konania.

Začiatkom mája ministerka oznámila, že do funkcie vymenuje Petra Oravca, kandidáta na druhom mieste v hodnotení. V piatok 7. mája vyhlásila, že vymenovanie nového generálneho riaditeľa ešte nie je definitívne. DNS informovalo, že právna analýza ukázala, že postup ministerky je v rozpore s platnou právnou úpravou.

Viac o téme: KultúraMinisterstvoDivadloOĽANONatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu