Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vojna RTVS a súkromných rádií? Doťahovanie kvôli tomuto... Rozhlas nechce ustúpiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA – Asociácia rádií Slovenska (ARS) vyzýva RTVS, aby stiahla svoje žiadosti o pridelenie voľných rozhlasových frekvencií v Čadci, Partizánskom a Považskej Bystrici zaradených do jarného výberového konania. Výzvu odôvodňuje tým, že ide o frekvencie, ktoré kedysi koordinoval súkromný vysielateľ, a preto by mali byť pridelené, prípadne ponechané pre súkromné rádiá. RTVS sa možnosti získať spomínané frekvencie vzdať nechce, argumentuje unikátnosťou verejnoprávnej programovej služby, po dostupnosti ktorej volajú poslucháči v daných lokalitách.

ARS pripomína, že Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) už v minulosti pridelila RTVS uvoľnené frekvencie po súkromných vysielateľoch a v konaní uprednostnila verejnoprávne médium, hoci bol o frekvencie aj záujem zo strany súkromných rádií. Poukazuje pritom na to, že takéto rozhodnutia poškodzujú duálny systém vysielania.

"V tomto prípade ide navyše o frekvencie, ktoré sú po ich uvoľnení vôbec prvýkrát vo výberovom konaní. O jednu z nich sa okrem RTVS uchádza aj súkromný vysielateľ. Teda neobstojí ani argument, že RTVS sa týmto krokom snaží o efektívne využitie frekvenčného spektra, o ktoré by inak nebol dlhodobo záujem," uviedol prezident ARS Ivan Antala.

Hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková priblížila, že verejnoprávny rozhlas chce frekvenciami v Partizánskom, Považskej Bystrici a Čadci zlepšiť pokrytie Rádia Regina Západ a Rádia Regina Stred, mapujúcich dennodenný život v regiónoch a prinášajúcich zásadné témy, ktoré sa týkajú miestnej i krajskej samosprávy.

"Registrujeme množstvo opakovaných požiadaviek verejnosti na zabezpečenie a skvalitnenie signálu vo viacerých lokalitách západného Slovenska. Okrem toho oblasť, ktorú vykrýva vysielač v Čadci, je pomerne silno pokrytá verejnoprávnym vysielaním poľských a českých rádií, preto by tam v dostupnej technickej kvalite nemalo absentovať ani regionálne vysielanie RTVS prostredníctvom Rádia Regina Stred," dodala Rusnáková. O pridelení frekvencií rozhodne RVR 20. mája.

Viac o téme: RádioRTVSARS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu