Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Mojmír Mamojka končí na Ústavnom súde! Vzdá sa funkcie

Mojmír Mamojka Zobraziť galériu (5)
Mojmír Mamojka (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Bývalý poslanec strany Smer a čoskoro bývalý ústavný sudca Mojmír Mamojka odchádza zo svojej funkcie. Robí tak ešte predtým, ako o tomto stihol rozhodnúť predseda ÚS Ivan Fiačan. Ako sudca by mal pôsobiť ešte do konca mesiaca.

Informáciu priniesol Denník N. Národná rada tak bude musieť pristúpiť k výberu nového člena Ústavného súdu SR. Mamojka sa totiž rozhodol sám vzdať funkcie. Denníku to potvrdil zdroj z prostredia súdu. Hovorkyňa Ústavného súdu Martina Ferencová potvrdila, že predseda súdu Ivan Fiačan sa k tejto veci vyjadrí na dnešnom brífingu o 14:30. V Košiciach dnes totiž zasadalo plénum súdu, kde to Mamojka oznámil.

Predseda ÚS zvažoval, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s obžalovaným Marianom Kočnerom. Fiačan preveroval, či na tento krok existujú dostatočné dôvody.

Výpoveď Tótha všetko zmenila

V januári na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal o Mamojkovi bývalý siskár, exnovinár a svedok Peter Tóth. Tvrdil, že sa s ním stretol v lete 2018 a odovzdal mu obálku s podaním na Ústavný súd SR na podnet Mariana Kočnera. Sudca to v reakcii odmietol, pričom argumentoval aj tým, že senát ÚS, ktorého bol členom, v septembri 2018 odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Mariana Kočnera týkajúcu sa jeho väzby.

Denník N s odvolaním sa na policajné odpočúvanie informoval, že Marian Kočner si s Mamojkom písal v júni 2018. Podľa správ z Threemy Kočnera sa podnikateľ mal pripravovať na stretnutie s Mamojkom na 14. júna 2018. Mariana Kočnera však zadržala polícia 20. júna 2018.

Mamojka končí na súde po tom, ako predseda ÚS Fiačan získal odpovede od bezpečnostných zložiek, ktoré hovoria o jeho kontaktoch na Mariana Kočnera, ktorý je momentálne obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. To, čo malo Mamojkovi údajne najviac priťažiť mala byť odpoveď Slovenskej informačnej služby (SIS) hneď po tom, ako bol na jej čelo vymenovaný nový riaditeľ a nominant Sme rodina Vladimír Pčolinský.

Mamojka počas vymenovania Andrejom Kiskom v roku 2018
Zobraziť galériu (5)
Mamojka počas vymenovania Andrejom Kiskom v roku 2018  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

SIS mala predsedovi súdu Fiačanovi potvrdiť zachytenie kontaktov Mamojku a Kočnera ešte pred jeho vzatím do väzby, ktoré nastalo v júni roku 2018. Mamojka kontakty vytrvalo popieral. Na ústavný súd sa dostal len koncom roka 2018. Vtedy to bol aj predmet sporu bývalej hlavy štátu Andreja Kisku a strany Smer. Kiska napokon musel vybrať dvoch zo siedmich kandidátov, pričom jeden z nich bol Mamojka a druhá Jana Laššáková.

Prezidentka krok uvítala

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že sa ústavný sudca Mojmír Mamojka vzdal svojej funkcie. Rozhodnutie Mamojku ju neprekvapilo. Uviedla to v stredu pred vypočutím si správy o činnosti verejnej ochrankyne práv za rok 2019 v parlamente.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Hlava štátu si myslí, že je v záujme všetkých, aby bol nový ústavný sudca zvolený čo najskôr. "Napriek tomu, že parlament má teraz intenzívny program, tak si do svojich priorít zahrnie aj túto prioritu. Je dobré, aby Ústavný súd (ÚS) SR fungoval v plnom zložení," uviedla Čaputová. Je zároveň rada, že rozhodnutie v stredu z Mamojkovej strany padlo. "Je to v prospech dôveryhodnosti justície," podotkla prezidentka.

Šeliga hovorí o preverovaní kontaktov

Kontakty Mojmíra Mamojku by mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na Mamojkove vzdanie sa funkcie sudcu Ústavného súdu SR.

PRÁVE TERAZ Mojmír Mamojka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

„Nebudem skrývať, že som rád, že Mojmír Mamojka končí ako sudca Ústavného súdu. Opakovane som upozorňoval, že Mojmír Mamojka vzbudzoval vážne pochybnosti o svojej nezávislosti a nestrannosti a musí z Ústavného súdu SR preč,“ uviedol Šeliga. Jeho kontakty s Marianom Kočnerom a podozrenia na stretávanie s Petrom Tóthom boli podľa podpredsedu parlamentu závažným dôvodom, aby odišiel.

„Od Mamojku sa zrejme vysvetlenia nikdy nedočkáme, ale budeme ho naďalej požadovať. Jeho kontakty by teraz mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Ak teda neodpovie verejnosti, polícii odpovedať musí,“ hovorí Šeliga. Podpredseda NR SR dodal, že ak boli medzi Marianom Kočnerom a Mamojkom kontakty, tak je oprávnené sa pýtať, či ich obžalovaný z vraždy novinára niekedy v minulosti naozaj nevyužil.

Podľa SaS ide o prirodzené vyústenie situácie

Koaličná strana SaS považuje za prirodzené vyústenie, že sa Mojmír Mamojka po neustálom tlaku vzdal funkcie sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) si myslí, že je po jeho odstúpení ÚS SR o jednu 13-tinu lepší.

PRÁVE TERAZ Mojmír Mamojka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

„Verejne sme vyzývali Mojmíra Mamojku na odstúpenie aj preto, aby sa relevantné orgány zaoberali tým, ako mu k takému rozhodnutiu pomôcť,“ uviedol Baránik. Poslanec za SaS si myslí, že Mamojkovo odstúpenie je veľkou pomocou všetkým, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti na slovenských súdoch či iných orgánoch.

Viac o téme: KoniecSudcaMojmír Mamojka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu