Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Moderátorka Plesu v opere odtajnená: Bude to herecká legenda

Božidara Turzonovová Zobraziť galériu (4)
Božidara Turzonovová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Moderátorkou 18. ročníka dobročinného Plesu v opere bude herečka Božidara Turzonovová. Významné spoločenské podujatie sa bude konať 13. januára v historickej budove SND a uctí sté výročie vzniku Československa. "Úprimne, ponuku moderovať dobročinný Ples v opere som akceptovala veľmi rada, predovšetkým preto, že som vlastenecká k nášmu Slovenskému národnému divadlu. Práve pri príležitosti stého výročia vzniku Československa si môžeme pripomenúť významnú úlohu SND, ktoré práve vtedy vznikalo," vyjadrila sa umelkyňa.

Podujatie bude popri oslavách storočnice aj tentoraz predovšetkým napĺňať svoj charitatívny rozmer a zbierať finančné prostriedky na pomoc deťom. Výťažok z 18. Plesu v opere poputuje na podporu plnohodnotného vzdelania pre deti so zdravotným znevýhodnením. "V súčasnom systéme je málo podpory pre školy, učiteľov, asistentov učiteľov, ale chýba aj podpora a pomoc samotným deťom so zdravotným znevýhodnením a ich rodičom. Výsledkom spolupráce s Nadáciou pre deti Slovenska a s Koalíciou pre deti Slovensko, ale aj mnohými odborníkmi bude program, ktorý zásadným spôsobom prispeje k zlepšeniu tohto alarmujúceho stavu," vysvetlila riaditeľka plesu Andrea Cocherová.

Charitatívne poslanie dobročinného Plesu v opere sa darí napĺňať najmä vďaka štedrosti jeho hostí. Tento rok bude podujatie hostiť 300 párov. "Vážime si, že Ples v opere aj tento rok poctia svojou prítomnosťou mimoriadne osobnosti, ktoré sú rešpektovanými autoritami vo svojej oblasti či úspešne reprezentujú Slovensko aj za jeho hranicami," uviedol generálny riaditeľ Orange Slovensko a zástupca hostiteľa Plesu v opere Pavol Lančarič. Svoju účasť už potvrdili osobitný zástupca Generálneho tajomníka OSN pre Irak Ján Kubiš, poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová, rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, rektor Paneurópskej vysokej školy Juraj Stern, generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský, výkonná riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak, laureáti prestížnych ocenení Slovenka roka 2013 Eliška Kubíková, Krištáľové krídlo za rok 2013 v kategórii Filantropia Mariana Kováčová či Jozef Barcaj, laureát ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2015 v kategórii Hospodárstvo. Medzi hosťami budú aj manažéri a podnikatelia Elena Kohútiková, Pavol Konštiak či Mária Hurajová, operní speváci, herci a umelci ako Eva Blahová, Emília Vášáryová, Martin Huba, Otokar Klein, František Kovár či Vladimír Kobielsky alebo predsedníčka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity Michaela Musilová, ktorá oceňuje charitatívny rozmer podujatia. "Je to skutočne pekná myšlienka, a to najmä v dobe, keď mnoho ľudí myslí hlavne na seba. Je smutné, s akými prekážkami musia tieto deti a ich rodičia každý deň zápasiť. Avšak dôležité je, že sa konečne o tejto téme začína hovoriť a postupne sa začína aj riešiť," vyjadrila sa astrobiologička. Ples v opere aj tento rok privíta čestných plesových hostí z radov Nadácie pre deti Slovenska, Koalície pre deti Slovensko, ako aj odborníkov partnerského projektu To dá rozum.

V rámci programu 18. ročníka Plesu v opere vystúpia Miro Žbirka, kapela Lucie, ktorá do Bratislavy zavíta dokonca v pôvodnej zostave, Jana Kirschner, Katka Knechtová, Dan Bárta, Svetlana Rymarenko či Martin Madej. Niektorí zo spomínaných umelcov sa pritom na pódiu predstavia i v netradičných česko-slovenských dvojiciach za doprovodu Big Bandu Gustava Broma pod taktovkou dirigenta Vladimíra Valoviča. V ďalších priestoroch historickej budovy SND sa zas pod vedením primáša Martina Sleziaka predstaví Ľudová hudba Lúčnice.

Božidara Turzonovová absolvovala Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, od roku 1963 je členkou Činohry Slovenského národného divadla (SND). Stvárnila množstvo divadelných postáv, v Divadle Andreja Bagara v Nitre hrala napríklad v muzikáli Grék Zorba. Na filmovom plátne či v televízii sa predstavila v projektoch ako Dobrodružstvo pri obžinkoch (1968), Hry lásky šálivé (1971), Hájnikova žena (1971), Akce Bororo (1972), Buddenbrookovci (1974), Penelopa (1977), Doktor Jorge (1977), Božská Ema (1979), Anděl s ďáblem v těle (1983), Orbis pictus (1997), Vratné lahve (2007) či Kováč z Podlesia (2013). V roku 2007 ju ocenili štátnym vyznamenaním za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky a v rovnakom roku získala aj cenu literárneho fondu za celoživotnú tvorbu. Stala sa prvou dekankou Fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici. V minulosti bola tiež predsedkyňou výboru Art Film a je čestnou riaditeľkou medzinárodného filmového festivalu Cinematik Piešťany.

Viac o téme: Ples v opereBožidara Turzonovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu