Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spory pri nakrúcaní, nečakaná facka aj nohavičková scéna: Všetky pikošky o komédii Vrchní, prchni!

Toto ste o filme Vrchní, prchni! určite nevedeli. Zobraziť galériu (12)
Toto ste o filme Vrchní, prchni! určite nevedeli. (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

PRAHA - Od premiéry filmu Vrchní, prchni! ubehlo už dlhých 34 rokov a za ten čas si získal srdcia nespočetného množstva divákov. Televízia Markíza túto obľúbenú komédiu odvysiela práve dnes. Pri tejto príležitosti vám preto prinášame zaujímavosti, ktoré ste o legendárnej snímke zrejme netušili.

Zdeněk Svěrák sa vo Vrchní, prchni! objavil ako herec,  no zároveň bol aj jeho scenáristom. Zaujímavosťou však je, že obsadeniu hlavnej úlohy Josefom Abrhámom sa dlho bránil. Jeho odmietanie vyústilo až do sporu s režisérom Ladislavom Smoljakom.
Zobraziť galériu (12)
Zdeněk Svěrák sa vo Vrchní, prchni! objavil ako herec, no zároveň bol aj jeho scenáristom. Zaujímavosťou však je, že obsadeniu hlavnej úlohy Josefom Abrhámom sa dlho bránil. Jeho odmietanie vyústilo až do sporu s režisérom Ladislavom Smoljakom.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

V čase natáčania si Zdeněk Svěrák zahral s režisérom filmu Ladislavom Smoljakom na dedine hokej. Herec sa však počas zápasu zranil - dal gól, vletel do bránky a dostal korčuľou do obočia. Smoljak sa úplne zhrozil: „Si zabudol, že hráš, že máme roztočený film a tam nie si zranený?!“  Tvorcovia napokon Svěrákovo zalepené čelo vysvetlili príhodou, že suseda Pařízka počas maľovania bytu robotníci udreli rebríkom do čela.
Zobraziť galériu (12)
V čase natáčania si Zdeněk Svěrák zahral s režisérom filmu Ladislavom Smoljakom na dedine hokej. Herec sa však počas zápasu zranil - dal gól, vletel do bránky a dostal korčuľou do obočia. Smoljak sa úplne zhrozil: „Si zabudol, že hráš, že máme roztočený film a tam nie si zranený?!“ Tvorcovia napokon Svěrákovo zalepené čelo vysvetlili príhodou, že suseda Pařízka počas maľovania bytu robotníci udreli rebríkom do čela.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Film obsahuje pasáž, v ktorej hlavný hrdina tají pred susedom svoju identitu a predstaví sa ako inžinier Králik. Scéna, v ktorej sused Pařízek ide Dalibora Vránu (Josef Abrhám) pod cudzím menom ukázať jeho manželke, bola zo scenára takmer vyškrtnutá – autorom sa totiž zdala až príliš nezmyselná. No hercom sa zapáčila natoľko, že jej natočenie si napokon presadili. Dnes patria práve tieto zábery k tým najobľúbenejším.
Zobraziť galériu (12)
Film obsahuje pasáž, v ktorej hlavný hrdina tají pred susedom svoju identitu a predstaví sa ako inžinier Králik. Scéna, v ktorej sused Pařízek ide Dalibora Vránu (Josef Abrhám) pod cudzím menom ukázať jeho manželke, bola zo scenára takmer vyškrtnutá – autorom sa totiž zdala až príliš nezmyselná. No hercom sa zapáčila natoľko, že jej natočenie si napokon presadili. Dnes patria práve tieto zábery k tým najobľúbenejším.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Vedeli ste, že facka, ktorú v spomínanej scéne uštedrila Helena Vránová (Libuše Šafránková) manželovi (Josefovi Abrhámovi), nebola vôbec v scenári? Išlo o aktivitu samotnej herečky. Záber sa však nemohol prerábať, lebo kameramani mali málo filmového materiálu, a tak napokon vo finálnom diele zostala. Zaujímavosťou je, že Šafránková a Abrhám boli už v tom období manželmi – ktovie teda, či nečakaný pohlavok nebol náhodou výsledkom nejakej partnerskej nezhody.
Zobraziť galériu (12)
Vedeli ste, že facka, ktorú v spomínanej scéne uštedrila Helena Vránová (Libuše Šafránková) manželovi (Josefovi Abrhámovi), nebola vôbec v scenári? Išlo o aktivitu samotnej herečky. Záber sa však nemohol prerábať, lebo kameramani mali málo filmového materiálu, a tak napokon vo finálnom diele zostala. Zaujímavosťou je, že Šafránková a Abrhám boli už v tom období manželmi – ktovie teda, či nečakaný pohlavok nebol náhodou výsledkom nejakej partnerskej nezhody.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Práve táto scéna sa napokon dočkala aj ďalšieho natáčania – v roku 2005 ju totiž prerobili ako upútavku na filmový festival a objavili sa v ňom všetci traja pôvodní herci po dlhých 25 rokoch. Video si môžete pozrieť pod článkom.
Zobraziť galériu (12)
Práve táto scéna sa napokon dočkala aj ďalšieho natáčania – v roku 2005 ju totiž prerobili ako upútavku na filmový festival a objavili sa v ňom všetci traja pôvodní herci po dlhých 25 rokoch. Video si môžete pozrieť pod článkom.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Prípad, keď v reštauráciách vyvádzal falošný vrchný, sa naozaj stal. Bolo to v Anglicku krátko po 2. svetovej vojne. Istého čašníka vyhodili z práce, a tak sa pomstil. Vyberal si veľké reštaurácie, ktoré dobre poznal a postupoval podobne ako filmový Vrána (Josef Abrhám). Zbohatnúť na tomto podvode sa mu však nepodarilo – zarobil v prepočte iba 27€. Čoskoro ho totiž chytili a odsúdili na 3 roky nepodmienečne.
Zobraziť galériu (12)
Prípad, keď v reštauráciách vyvádzal falošný vrchný, sa naozaj stal. Bolo to v Anglicku krátko po 2. svetovej vojne. Istého čašníka vyhodili z práce, a tak sa pomstil. Vyberal si veľké reštaurácie, ktoré dobre poznal a postupoval podobne ako filmový Vrána (Josef Abrhám). Zbohatnúť na tomto podvode sa mu však nepodarilo – zarobil v prepočte iba 27€. Čoskoro ho totiž chytili a odsúdili na 3 roky nepodmienečne.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Pri natáčaní scény v reštaurácii v Karlových Varoch nesúhlasilo vedenie hotela s uzatvorením priestorov na dlhší čas. Keď už filmári mali opustiť miestnosť, režisér aj napriek protestom dal pokyn na opakovanie. Výsledná scéna je dlhá viac ako minútu a pol a neobsahuje žiadny strih – zaradila sa tak k najdlhším filmovým záberom bez strihu vôbec.
Zobraziť galériu (12)
Pri natáčaní scény v reštaurácii v Karlových Varoch nesúhlasilo vedenie hotela s uzatvorením priestorov na dlhší čas. Keď už filmári mali opustiť miestnosť, režisér aj napriek protestom dal pokyn na opakovanie. Výsledná scéna je dlhá viac ako minútu a pol a neobsahuje žiadny strih – zaradila sa tak k najdlhším filmovým záberom bez strihu vôbec.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Scéna, v ktorej vrchný uteká „pred spravodlivosťou“, patrí medzi najznámejšie z legendárnej komédie. Vedeli ste, že v Karlových Varoch, kde sa tieto zábery natáčali, sa každoročne koná beh pretekárov v čašníckom oblečení? Preteky sú zároveň pomenované po filme Vrchní, prchni!
Zobraziť galériu (12)
Scéna, v ktorej vrchný uteká „pred spravodlivosťou“, patrí medzi najznámejšie z legendárnej komédie. Vedeli ste, že v Karlových Varoch, kde sa tieto zábery natáčali, sa každoročne koná beh pretekárov v čašníckom oblečení? Preteky sú zároveň pomenované po filme Vrchní, prchni!  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Sexi scénu, v ktorej sa Dáda Patrasová sprchuje v zelených šatách, chcel pôvodne režisér natočiť bez nohavičiek. Herečka však tvrdila, že to nejde kvôli jej ženským dňom. „Rešpektoval som to,“ uviedol v minulosti Ladislav Smoljak. „Až neskôr mi bolo vysvetlené, že scéna by sa aj v takejto situácii pokojne dala natočiť bez nohavičiek. Dnes ľutujem, že som si vtedy nedupol. Bez nohavičiek by bola tá scéna omnoho lepšia,“ povedal.
Zobraziť galériu (12)
Sexi scénu, v ktorej sa Dáda Patrasová sprchuje v zelených šatách, chcel pôvodne režisér natočiť bez nohavičiek. Herečka však tvrdila, že to nejde kvôli jej ženským dňom. „Rešpektoval som to,“ uviedol v minulosti Ladislav Smoljak. „Až neskôr mi bolo vysvetlené, že scéna by sa aj v takejto situácii pokojne dala natočiť bez nohavičiek. Dnes ľutujem, že som si vtedy nedupol. Bez nohavičiek by bola tá scéna omnoho lepšia,“ povedal.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Herečka Dagmar Patrasová, ktorá v komédii stvárnila Manuelu a režisér filmu Ladislav Smoljak mali počas natáčania milenecký vzťah.
Zobraziť galériu (12)
Herečka Dagmar Patrasová, ktorá v komédii stvárnila Manuelu a režisér filmu Ladislav Smoljak mali počas natáčania milenecký vzťah.  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Zaujímavosťou je, že Zdeněk Svěrák pôvodne písal scenár pre režiséra Jiřího Menzela a hlavnú úlohu mal stvárniť Petr Nárožný. Menzel film napokon videl až na jednom z festivalov. Po premietaní smerom k vedľa sediacemu scenáristovi poznamenal: „Vidíš, takto pekne by som to ja nikdy nenatočil.“
Zobraziť galériu (12)
Zaujímavosťou je, že Zdeněk Svěrák pôvodne písal scenár pre režiséra Jiřího Menzela a hlavnú úlohu mal stvárniť Petr Nárožný. Menzel film napokon videl až na jednom z festivalov. Po premietaní smerom k vedľa sediacemu scenáristovi poznamenal: „Vidíš, takto pekne by som to ja nikdy nenatočil.“  (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Video: Upútavka k filmovému festivalu - Vrchní prchni! po 25 rokoch. 

Vrchní, prchni! po 25 rokoch

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu