Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šokujúce tvrdenie elegána českého filmu: Stal som sa hercom zo zúfalstva!

Josef Abrhám Zobraziť galériu (7)
Josef Abrhám (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za každou úlohou si pevne stojí s mužnou eleganciou i noblesou. Jeden z najpopulárnejších českých hercov Josef Abrhám, ktorý dnes oslavuje sedemsediatdeväť rokov, vytvoril rad výrazných typov filmov, v divadle aj v televízii. Má v sebe veľkú pokoru k svojej profesii, ktorú si vraj vybral "len z pudu sebazáchovy a číreho zúfalstva, že z neho nič nebude."

Rad krásnych úloh priniesli Abrhámovi šesťdesiate a sedemdesiate roky okrem iného v snímkach Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V roku 1976 sa objavil v epizódnej úlohe v komédii dvojica Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! a s ňou prišiel zásadný obrat k úsmevným snímkam.
 
Titulné a vďačné úlohy hral Abrhám v komédiách Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v Menzelovej adaptácii románu Vladislava Vančuru Konec starých časů a Žebrácká opera. V pražskom Činohernom klube zase exceloval v hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience.
 
Tehliarsky synček z evanjelickej rodiny Josef Abrhám pochádza z Kunovíc, kde prežil celé detstvo. "Lietali sme po lúkach, záhradách, lese, kúpali sa v rybníku. Zažil som tu aj vojnu, ktorú som vtedy vnímal veľmi romanticky a dobrodružne."
 
Dedova tehelňa výborne prosperovala a spolupracovala na Baťových stavbách v Zlíne, kde sa Jozef 14. decembra 1939 narodil. Po maturite však nemohol kvôli kádrovému posudku na žiadnu vysokú školu. Najskôr preto pracoval v znárodnenej rodinnej tehelni, aby potom mohol vyplniť do prihlášky na Vysokú školu múzických umení v Bratislave povolanie - robotník.
 
Po dvoch semestroch prešiel na pražskú DAMU a vojenskú službu si odkrútil v pražskom Vinohradskom divadle. "Hral som s pánom Marvanom, Vojtom, Pivcom, Smolíkom, Högerom, Lukavským a Štěpánkom. To mi osud vynahradil za všetky tie problémy!"
 
Po vojenčine dostal ponuku do Národného divadla, ale rozhodol sa pre experiment. V začínajúcom divadle v ulici Ve Smečkách, ktoré dostalo názov činoherných klub, strávil celých tridsať rokov. A zoznámil sa tu aj so svojou manželkou Libušou Šafránkovou.
 
Ťaženie filmovým svetom začal v roku 1961 študentskou snímkou Věry Chytilovej Strop. Celkom natočil viac ako päťdesiat filmov. K novším titulom patrí Kráska v nesnázích režiséra Jana Hřebejka z roku 2006, kde vystupuje ako elegán - tmavý oblek, odrastené biele vlasy a jemné strnisko. Za rolu policajta vo filme Šakalí léta (1993) dostal Českého leva.
 
Jeho najznámejšou televíznou úlohou je záletný lekár a neskôr primár Arnošt Blažej v seriáli Jaroslava Dietla Nemocnica na okraji mesta. V roku 1993 Abrhám so svojimi spoločníkmi znovu prevzal zreštituovanú tehelňu, v roku 2002 ju však museli zavrieť.
 
"Dotiahnuť rolu v divadle i vo filme až k tým posledným milimetrom je nakoniec vždy najdôležitejšie a zároveň najťažšie," hovorí Abrhám, ktorého tiež baví fotografovanie a hra na klavír, má rád jazz. S Libušou Šafránkovou majú syna Jozefa, ktorý je dokumentárnym režisérom a v jeho réžii si Abrhám starší zahral sám seba v snímke Hotelier z roku 2013 o Činohernom klube.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu