Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Herci zúria kvôli smrti Eduarda Bindasa (†86): Rodina, hanbi sa!

Z prístupu rodiny Eduarda Bindasa sú sklamaní herci Andy Hryc, Milan Kňažko aj Anton Baláž (zhora dole). Zobraziť galériu (14)
Z prístupu rodiny Eduarda Bindasa sú sklamaní herci Andy Hryc, Milan Kňažko aj Anton Baláž (zhora dole).

BRATISLAVA - Smútok a sklamanie! Topky.sk včera priniesli informáciu o smrti legendárneho herca Eduarda Bindasa, ktorý skonal vo veku 86 rokov. Jeho kolegovia sa však o tejto nešťastnej udalosti dozvedeli až od nás. Rodina totiž nikoho neinformovala a na pohrebe sa zúčastnila necelá desiatka ľudí. Andy Hryc (62) pri tejto správe doslova zúril. Pobúrení z postupu najbližších sú však aj ostatní umelci.

V utajení kvôli konfliktom! Topky.sk včera informovali o úmrtí Eduarda Bindasa, ktorý skonal už 28. októbra. Táto informácia sa doteraz k ľuďom nedostala, pretože pozostalí si to neželali. Dôvodom sú zrejme nezhody, ktoré v rodine panovali. „Oni sa vyhli tomu, aby sa stretli s jeho kolegami - kvôli tomu, aký mali vzťah. Nepohodli sa, no to nie je dôvod na to, aby sme sa s ním nemohli rozlúčiť. Nepatrí sa to. Môžu sa hanbiť,” povedal nám zdroj z divadelného prostredia. 

Za veľmi zvláštne považuje takéto správanie aj Milan Kňažko, ktorý doteraz spomína na účinkovanie kolegu vo svojej relácii Takí sme boli. Aj podľa ohlasov z okolia to bolo jedno z najvydarenejších vydaní. „Nerozumiem tomu. Utajiť pohreb, s takým som sa ešte nestretol,” krútil hlavou herec.

Nám sa podarilo vypátrať, že najbližším človekom bol pánovi Bindasovi operetný sólista Anton Baláž. Ten sa o smrti kamaráta dozvedel naozaj kurióznym spôsobom, v podstate veľkou náhodou. „Moja známa bola minulý utorok na cintoríne a videla maličký pohrebný sprievod s krížom, na ktorom bolo jeho meno. Zisťoval som si cez pohrebnú službu, či je to pravda,prezradil nám takmer neuveriteľný príbeh. Chudák Edo, taký veľký herec. Za to, čo sme urobili, ani Ďakujem nám nikto nepovie?” povzdychol si so smútkom v hlase 81-ročný umelec.

Najemotívnejšie ale túto správu prežíval Andy Hryc, ktorý bol nesmierne pobúrený. „Som v šoku, som naštvaný. Tá jeho žena je na hlavu padnutá,” nedával si servítku pred ústa.  „Toto sa nerobí. On svoju rodinu miloval, ale bola to slepá láska. Nevidel ich chyby, a že ich bolo dosť,” dodal herec. Ako sme sa dozvedeli, vždy pozitívne naladený Eduard Bindas bol v posledných rokoch veľmi nešťastný. Jeho vzťahy s vlastnými blízkymi boli totiž takmer na bode mrazu. A to spôsobilo, že ho jeho kolegovia nemohli vyprevadiť na poslednej ceste.

Ako na neho spomínajú

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Milan Lasica, herec:

Mal som ho rád. Prvýkrát som ho videl v inscenácii Sedliacka láska asi v 56-tom, bol to prenos z Martinského divadla a okamžite som pochopil, že je to výborný herec. Spájal drámu s humorom. Bol to herec, ktorý dokázal vyvolať smiech a emócie. Som rád, že som ho obsadil do Hello Dolly, kde zažiaril.

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Dušan Jarjabek, operetný spevák a politik:

Bol to strašne dobrý starší kolega, na všetkých mladých sa pozeral ako na kolegov a partnerov. Snažil sa byť divadelníkom do konca života, aj keď hral menšie postavy. Bol to vtipný človek a vytváral dobrú atmosféru v divadle.

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Karol Polák, športový komentátor:

Miloval som ho. Bol nesmierne vtipný, pohodový, usmievavý, plný optimizmu. Bol fanúšikom športu, a tak sme mali spoločnú tému.

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Juraj Ďurdiak, riaditeľ divadla Nová scéna:

 

Pán Eduard Bindas bol oporným pilierom činoherného súboru Divadla Nová scéna 34 rokov. Bol predstaviteľom najmä komických rolí, ktoré však často mali aj tragický podtón. Do poslednej chvíle sme sa snažili o jeho uplatnenie na javisku a do poslednej chvíle aj daboval. 
Odišiel jeden z gardy osobností slovenského divadla, filmu, rozhlasu a dabingu – člen gardy, ktorá sa už nezopakuje.
Česť jeho pamiatke! 
Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Milan Kňažko, herec:

Bol som s ním na Novej scéne 15 rokov, bol to môj kolega od roku 1971. Účinkoval aj v mojej relácii Takí sme boli. Je to smutné, vôbec som to nevedel.

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Ladislav Chudík, herec:

On hral od roku 1957 na Novej scéne, my sme sa stretávali skôr pri filme, v inscenáciách a rozhlasových hrách. Mali sme priateľský vzťah, spoznávali sme sa cez prestávky, keď sme čakali na ďalšie zábery. Z hereckej obce ubudol človek, ktorý patril do generácie narodenej v 20-tych rokoch, už je nás tam málo. Vyjadrujem úprimnú sústrasť tým, ktorým chýba. 

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Andy Hryc, herec:

Mal som ho úprimne rád. On miloval ženu aj deti, ale bola to taká slepá láska. Bol z ich vzájomného vzťahu nešťastný.

Herci zúria kvôli smrti
Zobraziť galériu (14)

Anton Baláž, operetný herec:

Spomínam na neho, bol to môj veľký priateľ, prežili sme spolu starobu. Bol to človek, ktorý sa zaslúžil o rozkvet slovenského divadelného umenia, aj vo filmoch hrával veľké postavy. Ku koncu ho už živil dabing. Posledné predstavenie bolo Hello Dolly, kde nám pani Vondráčková so smiechom povedala: Chlapci, ja sa tu namáham, spievam, tancujem a vy dvaja starčekovia zožnete všetok potlesk. Napíšte o ňom, zaslúži si to.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu