Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodičov Kuciaka a Kušnírovej prijal predseda Europarlamentu: V jeho priestoroch odhalili sochu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Lucia Ďuriš Nicholsonová)

BRUSEL - Pamiatke zavraždených novinárov Jána Kuciaka zo Slovenska a Daphne Caruanovej-Galiziovej z Malty, ako aj Kuciakovej snúbenice Martiny Kušnírovej bolo venované podujatie s názvom Nesmrteľná pravda (Immortal Truth), ktoré sa uskutočnilo v utorok na poludnie v priestoroch Európskeho parlamentu (EP).

Na podujatí, ktoré pripravili slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európskych reformistov a konzervatívcov (ECR) a maltský poslanec David Casa zo skupiny európskych ľudovcov (EPP), sa zúčastnili podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, podpredsedníčka EP Mairead McGuinnessová, ako aj viacerí europoslanci a zástupcovia médií.

Európsky parlament si pripomenul pamiatku Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne Galiziiovej

Rodinných príslušníkov Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Daphne Caruanovej-Galiziovej v popoludňajších hodinách prijal aj predseda EP David Sassoli.

Predstavené umelecké dielo s nápisom Immortal Truth, ktorého autorom je slovenský študent architektúry Martin Mjartan, zostane v priestoroch EP ako spomienka na zavraždených novinárov. Socha bude týždeň zdobiť hlavné výstavisko na treťom poschodí a potom by mala byť presunutá do priestorov, ktoré využívajú novinári.

Účastníci podujatia vo svojich vystúpeniach pripomenuli význam novinárov pre demokraciu. Odkázali, že pravdu a novinárov ako jej poslov treba chrániť a že "nesmrteľnú" pravdu nemožno zabiť, aj keď sa o to pokúšajú ľudia, pre ktorých je odhaľovanie pravdy a korupcie nepohodlné, a sú to neraz ľudia z tých najvyšších poschodí politiky.

Rodičov Kuciaka a Kušnírovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Lucia Ďuriš Nicholsonová)

Jourová v mene eurokomisie, ako aj McGuinnessová v mene europarlamentu príbuzných zavraždených uistili, že obe inštitúcie urobia maximum pre to, aby vinníci v prípade oboch vrážd boli nájdení, postavení pred súd a potrestaní.

Prejavy Kuciaka, Kušnírovej a Nicholsonovej

Cieľom podujatia bolo podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej vyzdvihnúť boj zavraždených novinárov za spravodlivosť, odhodlanie a odvahu, ktorú zoči voči skorumpovanému systému preukázali. „Obe vraždy - na Malte aj u nás na Slovensku - mali spoločného menovateľa. Boli to tie špinavé peniaze,“ ako prvý sa na podujatí prítomným prihovoril Jozef Kuciak. Vyjadril aj želanie, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že napredovaniu vyšetrovaniu pomôže hlavne vytvorenie európskej prokuratúry na čele s európskou prokurátorkou.

Zlatica Kušnírová poukázala v dojemnom príhovore na to, že novinári často riskujú svoj život, ale ich nikto nechráni. „Jeden neobyčajný, mladý a šikovný novinár zrazu ohrozil celú mafiu. Ak nejaký členský štát Európskej únie nedokáže ochrániť svojich občanov, novinárov ani farmárov, niekde sa stala chyba. Vážení poslanci a poslankyne, prosím, nezatvárajte pred tým oči, srdce Európy krváca,“ povedala Kušnírová.

Lucia Ďuriš Nicholsonová vyzdvihla prínosy investigatívnej práce novinárov a odsúdila zlyhania štátnej moci ich ochrániť. „Zavraždili ich v ich vlastných krajinách, kde kvôli skorumpovaným politikom vytvorila mafia štát v štáte. Vďaka Jánovi Kuciakovi sme sa dozvedeli, že nielen krajinu, ale aj spravodlivosť sprivatizovali oligarchovia, skorumpovaní politici a mafiánski kvázi podnikatelia,“ povedala v prejave Nicholsonová, pričom na záver vyzvala na prijatie ráznych opatrení na posilnenie ochrany novinárov, vymáhanie upadajúcej demokracie a právneho štátu v členských štátoch.

„Na národných, ale aj na európskej úrovni musíme urobiť všetko pre to, aby sme posilnili nezávislosť médií a ochranu novinárov. O to sa budeme snažiť aj pri príprave Uznesenia o posilnení postavenia slobodných médií, na ktorého príprave sa zúčastňujem,“ uzavrela Nicholsonová.

Dôveru v spravodlivosť a isté uspokojenie s tým, že na prípad sa nezabudne ani v Bruseli, prejavili rodičia zavraždených. Otec novinára Jozef Kuciak vyjadril nádej, že zistenia jeho syna sa budú naďalej vyšetrovať a že pomôže aj novozriadená Európska prokuratúra (EPPO).

Obe rodiny netajili obavy, že proces s obžalovanými môže skončiť na Najvyššom súde SR. Aj preto naznačili, že sú radi, že mali možnosť vystúpiť v Európskom parlamente a tlmočiť svoj odkaz, že Európska prokuratúra dozrie aj na tento prípad.

Viac o téme: SochaBruselJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu